Nuspręsta: merui patarinės darbo grupės

Politika, Svarbu

Ketvirtadienį miesto tarybos posėdyje daugiausia diskusijų, kaip ir tikėtasi, kilo dėl buvusių visuomeninių tarybų ir komitetų, veikusių prie miesto tarybos, naikinimo, juos pakeičiant merui patariančiomis darbo grupėmis. Arvydas Vaitkus pripažino, jog „tai yra milžiniškas krūvis miesto merui”, bet išreiškė įsitikinimą, jog esą naujoji struktūra sprendimus priiminės ir skaidriau, ir atsakingiau, o visų darbo grupių posėdžiai bus atviri.

Posėdyje balsų dauguma buvo pritarta visų buvusių miesto tarybai pavaldžių darinių statuso pakeitimui.

Prieš visais minėtais klausimais balsavo tik liberalai, dalis konservatorių balsavo arba prieš, arba susilaikė, o valdančiosios daugumos politikai vieningai palaikė mero siūlymus. Tarp jos atstovų plačiau pasisakė tik socialdemokratams atstovaujantis Vytautas Grubliauskas, prisipažinęs, jog meras jį įtikino dėl Kultūros ir meno tarybos naikinimo būtinybės, tuo metu Rimantas Taraškevičius su Tomu Juočiu entuziastingai ragino pritarti naujai siūlomoms struktūroms.

Verslo netenkino senoji taryba?

Pradėjus nagrinėti Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos nuostatų ir sudėties pakeitimą, savivaldybės Ekonominės plėtros grupės vadovė Jūratė Sokolova tikino, jog prieš tai buvo susitikta su miesto verslo atstovais, kurie esą pageidavo, jos teigimu, kad „verslui atstovaujantis darinys būtų kuo mažiau formalizuotas, be perteklinių biurokratinių procedūrų”.

„Kitaip sakant, mažiau kalbų – daugiau darbų”, – teigė ji.

Pastaroji frazė sukėlė konservatoriaus Andriaus Petraičio nuostabą.

„Keistai nuskambėjo frazė – mažiau kalbų, daugiau darbų (…) Labai keistas požiūris į tarybų naikinimą kaip nereikalingą diskusijų formatą“, – sakė jis.

Savo ruožtu į pagalbą pranešėjai stojusi vicemerė Vaida Raugelė tikino, jog esą dėl šitos visuomeninės tarybos kilo bene mažiausiai klausimų.

„Vienareikšmiškai visuose formatuose, visuose lygmenyse mero buvo begalė susitikimų, buvo kreiptasi raštu į asocijuotas verslo struktūras, ar jiems tiko prieš tai veikusi taryba, tai nuomonė buvo vienareikšmiška – ne. Net tie patys senamiesčio verslininkai, kurie dalyvavo tarybos veikloje, nematė nei rezultato, nei efekto. Jie nori būti prie rengėjų kuo arčiau ir jų tikslas yra, kad jų siekiai virstų sprendimais”, – kalbėjo vicemerė.

Dabar siūlomoje darbo grupėje iš 11-os narių net 10 bus verslininkų, o grupei vadovaus miesto meras.

„Mero potvarkiu tą verslo grupę bus galima plėsti, durys yra atviros”, – sakė vicemerė.

„Žinot, tas atvirų durų sindromas priklauso nuo to, iš kurios pusės bus tos durys uždarytos – išeinant ar įeinant”, – replikavo V. Grubliauskas, akcentavęs, jog šiuo atveju visa atsakomybė už priimtus sprendimus teks merui, kartu palinkėjęs jam stiprybės.

Savo ruožtu A. Vaitkus teigė esą daugiausiai nepasitenkinimo naujai kuriamoms darbo grupėms reikšdavo tie, kurie „gaudavo daugiausiai lėšų”.

„Kalbėkime šiandieną apie skaidrumą, kalbėkime šiandieną apie laisvą žodį ir galimybę pasisakyti. Aš ne kartą minėjau, kad visuose naujuose dariniuose žmonės turės galimybę dalyvauti posėdžiuose, išsakyti savo mintis arba išreikšti nepritarimą – čia ir yra viso pokyčio pagrindas, kurio, matomai, kažkas bijo”, – sakė jis.

Ekspertus keis savivaldybės administracijos darbuotojai

Po pietų, kilus diskusijoms dėl Senjorų ir Sporto tarybų naikinimo, meras toliau tikino, jog esą nė viena bendruomenė nebus palikta be darbo grupės ir stebėjosi, kodėl opozicija kelia vis tuos pačius klausimus.

Daugiausia diskusijų čia, kaip ir tikėtasi, kilo dėl Kultūros ir meno tarybos, prieš kurios naikinimą protestavo dalis miesto meno bendruomenės, likimo.

Edmundas Kvederis mero teiravosi, ar jis turi duomenų dėl esą kokių nors neskaidrių šios tarybos sprendimų.

Pasak mero, sprendimai „už uždarų durų, nematant ekspertų, kurie priima sprendimus, nežinant jų tikrosios kompetencijos”, jam esą ir kelia abejonių dėl skaidrumo.

Tačiau atsakydama į A. Petraičio klausimą apie tai, kaip anksčiau buvo vertinami meno ir kultūros projektai, Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė paneigė tariamą buvusių ekspertų anonimiškumą, nes Kultūros ir meno tarybos nariai patys ekspertus ir atrinkdavo.

Kartu ji tikino, jog prieš šios tarybos naikinimą pasisakę žmonės negali teigti atstovaujantys visiems miesto kultūrininkams, tarp kurių, pasak E. Deltuvaitės, yra ir pritariančių naujajai struktūrai.

Naujajame darinyje numatyta kultūros ir meno projektus vertinusius ekspertus pakeisti savivaldybės tarnautojais, nors E. Deltuvaitė sakė palaikanti ekspertų sistemą.

„Ar šitas modelis, kuris dabar yra siūlomas, bus blogesnis, neturiu argumentų taip teigti, mums reiktų laiko pasižiūrėti”, – teigė ji, pripažinusi, jog dėl to išaugs kai kurių savivaldybės tarnautojų darbo krūviai.

Tuo metu Andrius Dobranskis stebėjosi, kad siūlymas buvusius ekspertus keisti savivaldybės darbuotojais, kuriems vadovauja meras, vadinamas skaidrumu.

„Ateiskit, ponai, nereikia net atsakymo”, – ironizavo jis.

„Ekspertų buvimas nedaro proceso skaidresniu, skaidresniu jį daro aiškumas”, – savo ruožtu teigė merą palaikantis T. Juočys.

Apibendrindamas visus pasisakymus, A. Vaitkus pripažino, jog posėdis buvo nelengvas.

„Bet aš tikiuosi, kad mes einame į priekį ir bus galimybė dirbti efektyviai, parengiant tarybos sprendimus”, – sakė meras, kartu padėkojęs opozicijai, su kuria sutarta savaitę prieš tarybos posėdžius susirinkti diskusijai.

INFORMACIJA

Po posėdžio savivaldybės išplatintame pranešime spaudai teigiama, jog šiuo metu rengiami patariamųjų grupių veiklą reglamentuosiantys nuostatai. „Artimiausiu metu numatoma sudaryti grupes, įsitrauksiančias į procesus svarstant kultūrai, sportui, akademinei, jūrinei bendruomenei, senjorams, tautinėms bendrijoms, verslui aktualias temas, žymių žmonių, istorinių datų įamžinimo klausimus”, – rašoma pranešime.

9 Comments

  1. Auditorius

    ar bus pažeista demokratija jei mane nepakvies į darbo grupę?

    Reply
  2. Auditorius

    Šių metų geriausias bajeris, kad senjorų taryba sunaikino miesto tarybos senjorai.

    Reply
  3. Anonimui beviltiskas?atsakymas

    Suprantu ble… bus dabar kultura koroce… a ne?

    Reply
  4. Tam na

    Kiekvienas tarybos narys turi teisę reikšti nuomonę, o jei ji nepriimtina nebūtina taškytis purvais. Visi mes klystame ir niekas neapsaugotas nuo klaidų. Iš kur tiek neapykantos !

    Reply
    • Taškytis purvais

      šiaip pradėjo liberalieji po mero rinkimų . Reikėtų objektyviau reaguoti .

  5. Na

    kam jau kam, bet miesto vadinamiems liberalkonservatoriams slėptis giliai po lapais. Su budinu, dobranskiu, neniškiu, petraičiais priešakyje. Ne tik kultūros ir meno tarybos klausimais. Reikėtų tik prisiminti kaip budinas fušeruodavo, tyčiodavosi tvirtinant miesto bendrojo plano koncepcijos variantus, patį miesto bendrąjį planą, garsiosios mokyklos, Danės skvero, senojo turgaus ir mokyklos projektavimus, sklypo mokyklai pardavimą, BRT , tramvajų šimtatūkstantines sumas studijom ir t.t..-Žolynų bendruomenės, miesto bendruomenių, miesto architektų, magistrų prašymus, perspėjimus, prašymus. Į nieką nekreipė dėmesio ir į akis visiems šaipėsi. Vyti juos lauk iš miesto tarybos reiktų, o ne jų pezalų apie demokratiją klausytis. Žiūrėsim kaip bus, bet blogiau tikrai jau nebus, o pokyčių mieste verkiant reikia.

    Reply
    • Anonimas

      Meras ryškus vienvaldis savanaudis, akivaizdu kad visi jo garbintojai komentaruose garbina jį už pinigus. Ir iš ko tai apmokama – iš Klaipėdos gyventoju piniginės.

    • Anonimui , beviltiškas ?

      Išgerk vaistų 🙂 Ar kvailumas įgimtas ? Merui PATARS !!!! Nesupranti šio žodžio ?

    • Jo

      Galutiniame variante, matosi, viskas atrodys labai paprastai ir aiškiai: visus asignavimus valdys asmeniškai gerbiamasis Meras ir tik jis nustatys, kuris prašytojas skaidrus, o kuris korumpuotas (čia – aiškiai pagal part. priklausomybės kriterijus), kuriam duodu, o kuriam – ne. Patarėjai patars? Ypač gerai „patarinėja”, kai komandą susirenka ir saviškių, t.t. politinio pasitikėjimo pagrindu. Ir kol „tinkamai” nepatars finansavimą matysi kaip savo ausis be veidrodžio. O „tinkamai patarti” taip pat didžiulis menas. Nepatarus, žiū, ir asmeniškumai ar net korupcija subujos.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This