Holivudo žvaigždė Klaipėdoje patyrė nesėkmę

Svarbu, Veidai

93-ejų Holivudo legenda Clint Eastwood, JAV teisme prisiteisęs iš jau likviduotos Lietuvos bendrovės „Mediatonas“ 6,09 mln. dolerių, lieka negavęs nė cento. Aktoriui nepavyko prisiteisti net ir 50 000 Eur dydžio žalos iš pastarosios bendrovės savininko.

Clint Eastwood. ELTA nuotr.

Dar 2021-ųjų spalį visą pasaulį apskriejo žinia, kad „Oskarų“ laureatas C. Eastwood prisiteisė iš 2017 m. kovą Tauragės rajone Giedriaus Bučinsko įsteigtos ir valdytos bendrovės „Mediatonas“ 6 094 565,33 JAV dolerių už tai, kad viename suklastotame internete paskelbtame straipsnyje teigta, jog aktorius remia kanapių produktų vartojimą. Interneto svetainė, kurioje paskelbtas minėtas straipsnis, priklausė įmonei „Mediatonas“.

Tačiau dar tebevykstant teismui JAV G. Bučinskas 2021 m. kovą priėmė sprendimą likviduoti „Mediatoną“, užsiėmusį interneto svetainių kūrimu, talpinimu bei informacinių technologijų veikla. Sprendimą likviduoti bendrovę jos savininkas priėmė nepaisant to, kad ji paskutinius dvejus metus generavo milijonines pajamas, dirbo pelningai – 2019 m. pajamos siekė 4 425 249 eurus, pelnas – 524 827 eurus, 2020-aisiais atitinkamai 3 058 626 ir 283 321 eurą.

Kadangi Lietuvoje yra suformuota teismų praktika, jog juridinis asmuo, neturintis civilinio procesinio veiksnumo, negali būti dalyvaujančiu byloje asmeniu ir teisminis ginčo nagrinėjimas su nesama šalimi negalimas, Lietuvos apeliacinis teismas nepriėmė atitinkamo prašymo dėl JAV Kalifornijos valstijos teismo sprendimo pripažinimo.

Tada C. Eastwood ir jam atstovaujanti JAV bendrovė Garrapata LLCG kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą su ieškiniu ir prašė priteisti iš G. Bučinsko 50 000 Eur žalos atlyginimą ir 5 proc. dydžio metines palūkanas. Toks ieškinys motyvuotas argumentais, kad G. Bučinskas esą netinkamai vykdė „Mediatono“ vadovo bei likvidatoriaus pareigas ir padarė jiems žalos, nes turėjo inicijuoti bankroto bylą, o ne likvidavimo procesą. Reikalaujama suma buvo pagrįsta remiantis 2020 m. „Mediatono“ grynuoju pelnu.

Tuo metu G. Bučinskas savo atsiliepime dėstė, kad aktorius ir jo bendrovė nėra ir niekada nebuvo „Mediatono“ kreditoriais, nes užsienio teismų ar arbitražų sprendimai Lietuvoje gali būti vykdomi tik po to, kai juos pripažįsta Apeliacinis teismas. Kadangi JAV teismo sprendimas taip ir nebuvo pripažintas, visi ieškovų teiginiai apie bendrovės skolą ir reikalavimo teises esą yra visiškai nepagrįsti. Be to, jis tvirtino, kad niekada nebuvo informuotas apie jokį JAV vykusį teismo procesą ar priimtus sprendimus, taip kaip numato Hagos konvencija.

Teismo posėdžio metu G. Bučinskas atsisakė duoti parodymus motyvuodamas tuo, kad neliudys prieš save, kadangi buvo apklausiamas ir ikiteisminio tyrimo metu, kuris esą bet kada gali būti atnaujintas.

Šios bylos nagrinėjimas truko metus. Ją išnagrinėjusi teisėja Raimonda Andrulienė pirmadienį paskelbė, jog ieškinys yra atmetamas.

Anot teismo, nepripažintu JAV teismo sprendimu priteista suma savaime netampa ieškovų reikalavimo teise ir neatsiranda pareiga tokio sprendimo vykdyti. Kartu buvo nurodyta, jog vien JAV teismo sprendimo egzistavimas nėra pakankamas pagrindas pripažinti, kad ieškovai yra laikytini bendrovės kreditoriais. Taip pat teismas sutiko su vertinimu, jog G. Bučinskas nebuvo tinkamai informuotas apie JAV vykstantį teisminį bylos nagrinėjimą.

„Ieškovai neįrodė esminės ieškinio pagrindą sudarančios aplinkybės – buvimo bendrovės kreditoriais, kadangi nesant Lietuvoje pripažinto JAV teismo sprendimo, neegzistavo jokia likviduotos bendrovės prievolė ieškovams, taip pat neįrodė atsakovo veiksmų neteisėtumo bendrovės likvidavimo proceso metu, todėl reikalavimas priteisti iš atsakovo 50 000 Eur žalai atlyginti atmestinas kaip nepagrįstas“, – rašoma teismo sprendime.

Atmestus aktoriaus ir jo bendrovės ieškinį, G. Bučinskui iš jų priteista po  7 763,78 Eur bylinėjimosi išlaidų – iš viso 15 527,57 Eur.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.

2 Comments

  1. Marijus

    O paskui stebimės, kad pasaulyje Lietuvą laiko aborigenų šalimi. Kaip puikiai sudirbo „teisėsaugos” atstovai- ranka rankon, koja kojon. Viens „progresyvus viarslinykas” prisidirbo ir išlipo sausas. Kaip sakė vienas veikėjas: -kas gali paneigti, kad?..

    Reply
    • Teisingumas

      Bet ar milijonų vertas nuostolis, kad kaži koks puslapiūkštis pasakė, jog palaikai kanapes?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Verslas

Clint Eastwood byla grąžinta Klaipėdos teismui

Lietuvos apeliacinis teismas panaikino Klaipėdos apygardos teismo sprendimą, kuriuo atmestas Clint Eastwood ir teises į aktoriaus atvaizdą turinčios bendrovės „Garrapata ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Peštynėse dėl pusės milijono Uosto direkcijos eurų - likviduojamos įmonės pergalė

Pirmos instancijos teismas priėmė sprendimą byloje, kurioje dvi uosto krantines rekonstravusi Latvijos įmonė norėjo gauti iš Klaipėdos valstybinio jūrų uosto ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This