Politiko brolio byloje – nervinga akistata

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai pareikšti žinomam uostamiesčio verslininkui Ramūnui Petraičiui, miesto Tarybos nario Andriaus Petraičio broliui.

Didelės vertės svetimo turto pasisavinimu, apgaulinga finansine apskaita ir neteisingų duomenų teikimu Mokesčių inspekcijai kaltinamas R. Petraitis jau pirmajame posėdyje pareiškė, jog norėtų matyti procese kitą žinomą uostamiesčio verslininką Vidmantą Urniką „kaip pagrindinį užsakovą”. Šiam pageidavimui išsipildžius ir trečiadienį vykusio posėdžio metu vykdant V. Urniko kaip liudytojo apklausą, pastarasis atrodė itin nervingas ir į klausimus atsakinėjo taip, kad bylą nagrinėjanti teisėja Kristina Kakurinė net du kartus perspėjo, jog jis gali užsidirbti baudą.

Ramūnas Petraitis (kairėje) ir Vidmantas Urnikas (dešinėje). Martyno Vainoriaus nuotr.

Kuo kaltina?

R. Petraitis kaltinamas visas minėtąsias šias veiklas atlikęs būdamas bendrovės „Uno” vadovu. Esą jis neapskaitė dalies už parduotus pastatus gautų pinigų, dalį lėšų pagrindė neteisingais dokumentais, už realiai neįvykusias operacijas išmokėjo 226 tūkst. eurų.

Anot kaltinamojo akto, R. Petraitis iš viso pasisavino iš bendrovės apie 244 tūkst. eurų. Taip pat klaipėdietis kaltinamas tuo, jog teikė neteisingus duomenis Mokesčių inspekcijai ir taip bendrovė išvengė prievolės sumokėti 54 tūkst. eurų PVM bei 39 tūkst. eurų pelno mokesčio.

Už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą yra numatytas laisvės atėmimas iki dešimties metų, už apgaulingą finansinę apskaitą – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų, už neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą teikimą – bauda arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Civiliniu ieškovu šioje esanti Mokesčių inspekcija bendrovei pareiškė atitinkamo dydžio ieškinį. Kitas civilinis ieškovas – 25 proc. „Uno” akcijų valdanti UAB „Rasa” – pareiškė šiai bendrovei per 2 mln. eurų ieškinį. Pastarosios vienintelis akcininkas yra V. Urnikas.

Be „Rasos” bendrovės „Uno” akcininkais dar yra 50 proc. valdanti UAB „Gravera” (ji priklauso UAB „Norstatus”, kurią lygiomis dalimis Mindaugas Pargaliauskas ir Jūratė Pargaliauskienė), o likę 25 proc. akcijų priklauso UAB „Tilžės turgus” (jos pagrindiniu akcininku yra R. Petraitis, o likusios priklauso Romui Petraičiui).

Teisėja perspėjo du kartus

Teisme kaip liudytojas apklausiamas V. Urnikas aiškino buvęs bendrovės „Uno” valdybos nariu, o ši įmonė užsiėmė tik sklypų pardavimu „Dvaro slėnyje“, kurie esą buvo įsigyti iš varžytinių.

„Pradžioje dalyvavau sutarčių pasirašyme pas notarą, vėliau buvau nušalintas, nes trukdžiau. Sužinojau, kad vyksta išgryninimas pinigų pono Petraičio, bandėme sustabdyti, nuimti nuo direktoriaus pareigų ir mane nušalino. Neprileido nei prie dokumentų, nedavė jokios informacijos, visada reikėjo kreiptis į teismą. Gaudavome beletristiką į raštus“, – dėstė V. Urnikas, negalėjęs konkrečiai paaiškinti, kaip buvo nušalintas.

Jis taip pat nepaaiškino, kodėl nesidomėjo, kad pas notarus tvirtinamose sutartyje buvo nurodytos mažesnės sklypų kainos nei kad esą realiai sumokėdavo pirkėjai.

„Pritariate tokiam dokumentų klastojimui?“ – į tokią liudytojo poziciją sureagavo teisėja K. Kakurinė.

Tada jau V. Urnikas dėstė neva sandorius tvirtindavusi notarė Agnė Griškevičienė sakiusi, kad visi kiti pinigai bus sumokami už infrastruktūrą.

„Nekreipiau dėmesio. Direktorius turėjo sutvarkyti, kaip sutarta su žmogumi. Nežinau, už infrastruktūrą ar ką, čia jo problema“, – teigė verslininkas.

Anot jo, „kol nebuvo susipykę“, jis privažiuodavo pasirašyti kai kurias sutartis, o vėliau „išėjo kalbos mieste“ ir per vieną sandorį esą sužinojo, kaip „vyksta schemos, kad pinigų nėra įmonėje, grąžina pinigus“.

„Norėjo išmesti mane iš valdybos, nepavyko. Jis per orderį jau buvo ištraukęs pinigus. Atjungė nuo banko sąskaitos. <…> Ponas Petraitis išsiėmė per Tilžės turgų, per schemas, per asmeninę sąskaitą. Čia knygą apie jį galima parašyti“, – aiškino V. Urnikas.

Tada jau teisėja davė liudytojui pastabą, jog jis neatsako nė į vieną klausimą, kalba „apie visai kitus dalykus“ ir perspėjo apie gresiančią už tai atsakomybę – baudą.

„Pas mane daug įmonių, negaliu kiekvieną sutartėlę skaityti. <..> Netikrindavau pinigų srautų sąskaitoje, turiu ką veikti“, – replikavo verslininkas, galiausiai patikinęs, kad nežino, net kas yra UAB „Rasa“ direktorius, kurio pavaduotoju jis dirba.

Atsakydamas į R. Petraičio ir jo gynėjo klausimus V. Urnikas pripažino, jog UAB „Uno“ buvo pardavusi sklypus ir dviem jo giminaičiams – „švogeriui ir uošviui“, o nuo įmonės sąskaitos buvęs atjungtas tik vieną dieną.

Galiausiai teisėja net padarė 5 minučių pertrauką, kad V. Urnikas nusiramintų, o po jos dar kartą priminė apie gresiančią baudą už tokį liudijimą.

Baigiantis apklausai R. Petraitis mestelėjo, kaip V. Urnikas jaučiasi būdamas šioje byloje ne tik liudytoju, bet ir pranešėju, tačiau toks klausimas buvo pašalintas, kaip nesusijęs su bylos esme.

Toliau šioje byloje yra numatyta ekspertės bei kitų liudytojų apklausos.

16 Comments

  1. Klaipedietis

    Keista, kad toks zmogus uz nusikaltimus dar nepasodintas, o straipnis akivaizdziai uzsakytas.

    Reply
  2. Kostas

    Atvira Klaipėda nusivažiavo su savo tokiais straipsniukais… visi žino kad Petraitis makles suka… Broliukas gi padės, senąjo turgaus projektelis nepaejo, kitus duriam

    Reply
  3. Šovinių pardavėjas?

    Bandė turgų su broliu pavogti, pagavo, tai lyg niekur nieko, na nepavyko, bandysim kitur,,,

    Reply
  4. is kauno ;-)

    A cia tas pats buves kauno bachuras kur prasinesa ir dar pranesa ;-)????

    Reply
    • Komentatoriau

      Esi iš gaidyno o ne iš kauno

  5. Arvydas

    Iki šiol nesuprantu, kam komentuoti slaptai? Yra FB nuoroda pasikalbėkite.

    Reply
  6. Ovidijus

    Kažin kiek Petraitis už straipsnį sumokėjo? Žurnalistai papirkti, visa Klaipėda žino, kad Petraitis lipa visiem per galvas, kad tik tikslą pasiekt bet kokia kaina, ateis diena parduos ir brolį….. bet jau ne akmens amžius – teisėsauga tvarką padarys…

    Reply
  7. Skaitant straipsnį

    Skaitant straipsnį akivaizdžiai matosi- purviasklaida už pinigus.!!

    Reply
  8. Vidmantas

    Petraiti ka veiki stt?

    Reply
  9. Tam ir ką

    Brolių, sesrų, tėvų – nepasirinksi ir neišsižadėsi. Mažiau politikuok ir taip aišku, kam taikai.

    Reply
  10. J

    Ar politikas turi atsakyti už savo brolio veiksmus? Tai primena mūsų išgyventą sovietmetį.

    Reply
    • Ir ką ?

      O kas prašo atsakyti už brolį ? Ir prie ko vėl kišate tą sovietmetį ? Mano nuomone , klaipėdiečiai privalo žinoti kokioje aplinkoje sukiojasi jų renkamas į miesto tarybą konservatorius , nes ” reikalai vystomi ” Klaipėdoje ir turėti ” pažįstamą ” politiką ar politikus yra pravartu .

    • Papildysiu

      Konservatoriai su liberaliais Klaipėdos m. taryboje , praėjusią kadenciją ” ,sudarė koaliciją ir turėjo tarybos daugumą . Už ” pagalbą ” mero kėdę laimėjusiam Grubliauskui , konservatoriai gavo pareigas : administracijos direktoriaus pavaduotojas ——ir Barbšys . Taryboje , kurios balsais priimami sprendimai , konservatorius Petraitis ? ____IŠ AK 2023-03-02___Daugiabučių namų statybos bumas Klaipėdoje nesibaigia _______P.S. taigi , man rinkėjui , minčių gali kilti įvairių . Viešumas gerai . Lauksiu teismo nutarimo.

    • *****

      Administracijos direktoriaus pavaduotojas su teise , pagal pareigybes, net pakeisti direktorių , konservatorius Dobranskis ? Kuris ir dabar dirba miesto taryboje .

    • Štai taip

      Sovietmečio schemos ir dabar gajos. Žiūrėkite kas seime vyksta.

    • Tam ir ką?

      Įsivaizduok,kad esi įstaigos vadovas, jeigu pradėtum vadinti žmones bukais, absoliučiais nuliais, beviltiškais ir ar ilgam išsikaikytum vadovaujančiam poste? Tiesiog – Tamstai trūksta gyvenimiškos patirties ir pagarbos kitiems. Ne visada tikslas – pateisina priemones!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Kretingos socdemas nuskausmintas rimčiau

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį paskelbė nuosprendį net kelerius metus apeliacine tvarka nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, kurioje vienu iš nuteistųjų pirmoje instancijoje ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Manekenės žūties byloje bausmės lieka tokios pačios

Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs apeliacinius skundus, ketvirtadienį paskelbė nuosprendį manekenės Dovilės Didžiūnaitytės byloje. Kolegija, kurią sudarė teisėjai Kristina Kakurinė, Dalia ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This