Visai kaip prieš aštuonerius dešimtmečius

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-10-12

Komentarų: 0

Izraelį praėjusįjį šeštadienį atakavę palestiniečių „Hamas“ organizacijos teroristai, atrodo buvo sugėrę savyje visų pasaulio piktadarių patirtį. Nemažai dešimtmečių vykstantį žydų ir palestiniečių konfliktą stebinčių analitikų šiomis dienomis pažymi, esą Izraelio sieną iš Gazos ruožo kirto ne šiaip kokie beduinų klajokliai, o teroristinės organizacijos „Hamas“ specialiosios pajėgos. Ginkluotos moderniais vakarietiškais bei rusiškais ginklais, dalyvavę specialiose treniruotėse net Malaizijoje (ten esą vyko skraidymo parasparniais pratybos) ir kitose tolimose šalyse.

Vienas Izraelio kariškis-generolas medijų atstovams tvirtino, kad tai, kas savaitgalį įvyko šalies pietuose, nebuvo mūšis, susišaudymas ar kas į tai panašaus. Tai buvo elementarios žudynės. O ginkluotų smogikų į nelaisvę Gazos sektoriuje vedami žydai jam priminė II pasaulinio karo metų chronikos juodai baltus kadrus, kuriuose tada fiksuoti žydai, vedami į egzekucijų vietas.

EPA-ELTA nuotr.

„Izraelio valstybės įkūrėjai tvirtino, esą jų tikslas – sukurti tokią valstybę, kuri būtų saugiausia žydų vieta Žemėje“, – priminė vienas Kneseto (Izraelio parlamento) narys iš politinės opozicijos. Ir tuojau pat pridūrė: „Ką jie pasakytų dabar, pamatę tai, kas įvyko pasienyje su Gaza!“.

Kai kurie ekspertai pabrėžia, kad kruvinos operacijos, kurios metu žuvo per 1000 izraeliečių, planas buvo parengtas tikrai ne „Hamas“ štabuose. Jį paruošti galėjo nebent Irano islamo revoliucijos sargai. O gal net Maskva. Pastaroji kol kas viešai ir tvirtai neįvardijama, tačiau apie tai, kad rusų specialiosios tarnybos prie išpuolio planavimo galėjo prikišti savo nagus, dviprasmiškai užsimenama vis dažniau.

Viena vertus, Maskvos apylinkėse taip ir neatsirado nė vieno vyraujančios pozicijos veikėjo, kuris pasmerktų teroro išpuolį. Įskaitant prezidentą Vladimirą Putiną. Dar daugiau – žemesnio rango personažai iš politikos ir propagandos hierarachijos (tokie kaip eksprezidentas Dmitrijus Medvedevas) atvirai džiūgavo dėl to, kas savaitgalį nutiko Izraelio pietuose.

Organizacijos „Pew Research Group“ tyrimai dar prieš išpuolį rodė, kad per 80 proc. izraeliečių turi neigiamą požiūrį į dabartinę Rusiją. Dabar toji dalis turėtų padidėti.

Kita vertus, kai kurie analitikai pastebi, kad kaip tik šiuo metu, prieš pat išpuolį buvo itin laukiamas itin reikšmingas Izraelio susitarimas su Saudo Arabija – bene svarbiausia arabų pasaulio valstybe, kuri ligi šiol niekaip nesijungė prie diplomatinius santykius su žydų valstybe užmezgusių Jungtinių Arabų Emyratų, Jordanijos, Egipto. Toks susitarimas, kurį, kaip tvirtinama, gana grubiu diplomatiniu spaudimu rėmė amerikiečiai, galėjo esmingai pakeisti padėtį visame Artimųjų Rytų regione ir čia Izraeliui priešiškomis jėgomis galėjo likti tik Iranas bei Kataras. O svarbiausia – tai būtų itin rimta prielaida mažėti pasaulinėms naftos kainoms. Veiksnys – visada aktualus Rusijai.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto sociologė, prof. Ainė Ramonaitė žydų valstybėje šiuo metu iš tikrųjų turėtų ką veikti, nes esama požymių, kad ten labai vienareikšmiai tvirtinosi jos suformuluota teorija apie tai, jog vidinis visuomenės susipriešinimas yra labai palankus kokioms nors akcijoms bei atakoms iš šalies išorės.

Keletą mėnesių Izraelyje ligitol vykę protestai dėl įgyvendinamos teisinės sistemos reformos, galima sakyti, į politinę priešpriešą įtraukė ne tik eilinius žmones, bet ir kariškius ir specialiųjų tarnybų pareigūnus.

O štai pagrįstai išgirtųjų Izraelio saugumo, žvalgybos tarnybų ir kariuomenės saugumo protokolai beigi algoritmai, deja, nesuveikė. Juos teks paržiūrėti. Lygia greta vertinant ir šalies politikų atsakomybę. Tų, tokių kaip dabartinis vyriausybės vadovas Benjaminas Netanjahu, kuris, kaip teigia izraeliečių saugumo ekspertas ir buvęs kariškis Grigorijus Tamaras, mėgino politiškai žaisti su „Hamas“ ir priešpastatyti šią organizaciją nominaliai nuosaikesnei organizacijai „Fath“, kuri administruoja Palestiniečių autonomijos teritoriją dešiniajame Jordano upės krante. Esą turėdamas tikslą taip suskaldyti palestiniečius, kad jų valstybės kūrimas Palestinoje nustotų prasmės.

Tam tikrų saugumo taktikos korekcijų, ko gero, neišvengsime ir mes. Bjaurioji nuojauta kužda, kad įtvirtintų užkardų sienų ar tvorų signalizacijos bei sistemų sugadinimas, kaip buvo ne tik Gazos sektoriaus pasienyje su Izraeliu, bet ir mūsų su Baltarusija Čepkelio teritorijoje, jau yra įrašyta teroristų vadovėliuose beigi žinynuose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This