Kultūrą uostamiestyje valdys meras

Kultūra, Svarbu

Klaipėdos meras pateikė miesto tarybai sprendimo projektą, kuriuo atsisakoma ekspertinio vertinimo paslaugų, o sprendimus dėl strateginių kultūros projektų dalinio finansavimo priiminėtų pats meras.

„Sprendimus dėl strateginių kultūros projektų dalinio finansavimo klausimų (prioritetų nustatymo, finansavimo sąlygų nustatymo, lėšų skyrimo kultūros ir meno projektams) priimtų meras”; „atsisakyti ekspertinio vertinimo paslaugų, paraiškų vertinimui pasitelkiant karjeros valstybės tarnautojus ir miesto kultūros įstaigose dirbančius specialistus”, – rašoma sprendimo projekte.

Arvydas Vaitkus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kultūros ir meno projektų dalinio finansavimo tvarkoje ir susijusiuose teisės aktuose iki šiol buvo numatytas Kultūros ir meno tarybos (KMT) dalyvavimas. Praėjusį mėnesį šią visuomeninę instituciją mero teikimu savivaldybės taryba panaikino. 

KMT teikdavo rekomendacijas dėl prioritetų, kvotų, finansavimo sąlygų, vertinimo kriterijų nustatymo, taip pat rekomenduodavo administracijos direktoriui dėl pritarimo/nepritarimo ekspertų konsoliduotoms vertinimo išvadoms.

Vietoj KMT analogiškas funkcijas meras siūlo pavesti vykdyti jo paties suformuotai darbo grupei.

„Siūloma nustatyti, jog sprendimus dėl strateginių kultūros projektų dalinio finansavimo klausimų (prioritetų nustatymo, finansavimo sąlygų nustatymo, lėšų skyrimo kultūros ir meno projektams) priimtų meras atsižvelgęs į Projektų vertinimo komisijos ir mero potvarkiu sudarytos Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupės rekomendacijas”, – dėstoma pateiktuose dokumentuose.  

Pritarus tokiam sprendimo projektui, Savivaldybės administracijos direktoriui liktų tik kultūros ir meno projektų konkurso administravimo dokumentų ir jo formų tvirtinimo funkcija (paraiškų, sutarčių, ataskaitų formos, ir kitos administracinės funkcijos).

Taip pat siūloma atsisakyti ekspertinio vertinimo paslaugų ir šį darbą pavesti karjeros valstybės tarnautojams ir miesto kultūros įstaigose dirbantiems specialistams. 

Teigiama, kad Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai pritarus Kultūros ir meno projektų dalinio finansavimo sistemos pokyčiams, Kultūros skyrius galės skelbti dalinio finansavimo konkursą dėl 2024 m. projektų finansavimo. Iki šiol konkursai būdavo paskelbiami rudenį. Pernai tai padaryta spalio 10-ąją.

„Savivaldybės taryboje pritarus šiam tarybos sprendimo projektui Savivaldybės mero potvarkiu bus patvirtintas Projektų vertinimo komisijos darbo reglamentas”, – rašoma pateikto sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Šio dokumento skirsnyje „Sprendimo projekto rengimo metu atlikti vertinimai ir išvados, konsultavimosi su visuomene metu gauti pasiūlymai ir jų motyvuotas vertinimas” įrašyta: „Išvadų negauta”.

10 Comments

  1. Na autoritarinis(?) valdymas matomai artėja

    Na jeigu „tarsis” su visuomene, kaip „įtraukiamasis finasavimas”, kai pateikiant idėją reikia užpildyti verslo planą, tai kažin ar daug bus kompetetingų su juo tartis. Gal taip padaryta specialiai tiems kuriems reikia?

    Reply
  2. Bravo merui

    Esmė, jau seniai reikėjo pokyčių. Nežinau kaip bus toliau, bet dabar merui plonų atsistojęs!
    Metai iš metų pinigai buvo dalijami tiems patiems „kultūriniams”. Patys komisijoje esantys kai kurie nariai patys sau pasiskirdavo lėšas.
    Kartą paklausiau o kas nors tikrina at renginys tiksliai taip buvo išpildytas, kaip pristatytas, gaunant pinigus. Atsakymo negavau. Bet ir nereikia, plika akimi matosi, kad už kai kurias chalturas nebūtų gavę finansavimo. Kartą paklausiau apie komisijos narių asmenis, atsakė, kad tai paslaptis.
    Bravo merui, seniai lauzikienes šoblą seniai reikėjo naikinti.

    Reply
  3. Viesa

    Keista ar ne, taciau iki siol milziniska itaka Lauzikienes rankose. Pinigai tenka jos globojamai klikai. Kada ji eis poilsio?

    Reply
  4. Vincas

    Už tad pone Artūrai Jūsų žigančikai liberalai po 25-30 metų valdymo Klaipėdoje, Klaipėda yra griuvėsiuose. Vat Kultūros lygis, tiesiog …(nesinori si keiktis viešai).

    Reply
  5. A

    Laikas visad geriausias teisėjas. Ne visada teisus, kas garsiai rėkia

    Reply
    • Jo

      Didelė dalis klaipėdiškių taptų gerokai laimingesni, jei kultūrininkams meras apskritai neskirtų nei cento. O visi troliukai net drebėdami iš nekantrumo ir vilties laukia, kada Vaitkus visiems laikams atšauks ir uždraus džiazo festivalį.

    • -> Jo

      Ta tavo didelė dalis tavo nuomone būtų laimingesni lėbartuose žemės lopinėlį paruoštą gavę, nes daugiau nieko ir nebus ką veikti tik ten eit pailsėt.

  6. Anonimas

    Galejo buti blogiau, galejo paskirti kulturista

    Reply
    • Mantas

      Nesuprantu, ką dar panaikins ir pats potvarkius išsirašinės, nepasitaręs su visuomene. Juk skirsnyje „Sprendimo projekto rengimo metu atlikti vertinimai ir išvados, konsultavimosi su visuomene metu gauti pasiūlymai ir jų motyvuotas vertinimas” įrašyti: „Išvadų negauta” lengviausia ir paprasčiausia.

  7. Naujumas

    Dėl projektų ekspertinio vertinimo, gal svivaldybės tarnautojai nelabai tinka tokiam darbui, bet ką gali žinoti. Bet kokiu atveju, nauja pinigų dalyjimo tvarka bus nauja. Todėl gal geresnė, gal blogesnė. Viena aišku, jei skirstys kiti ir kitaip, reiškia ir pinigų gavėjai bus kiti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Nerandi vietos automobiliui? Kreipkis ir gausi špygą*

Senolis Jonas iš Budelkiemio gatvės tapo savivaldybės reklamos auka. Žmogus kankinasi dėl to, kad daugiabučio kieme nėra vietos dviem jo ...
2024-05-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kirs 16 geros būklės medžių

Nepaisydamas savivaldybės Tarybos sprendimo meras Arvydas Vaitkus Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisijos pirmininku paskyrė ne ...
2024-05-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Laikraščių paslaugų pirkimo spektaklis baigėsi pagal scenarijų

Klaipėdos savivaldybės konkursus dėl jos informacijos skelbimo „laimėjo” tie, kuriems jų sąlygos ir buvo pritaikytos – dienraščiai „Klaipėda” ir „Vakarų ...
2024-05-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This