Liudo Giros gatvę siūlo pavadinti Ernsto Wicherto vardu

Miestas, Svarbu

Nors ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos miesto savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų komisijos posėdyje dar kartą sugrįžus prie Genocido ir rezistencijos tyrimo centro siūlymo pervadinti uostamiestyje esančią Liudo Giros gatvę konservatorius Andrius Petraitis siūlė ją pavadinti filosofo Leonido Donskio vardu, likusieji komisijos nariai tam nepritarė.

Neilgai trukus šią lentelę turėtų pakeisti kita. Martyno Vainoriaus nuotr.

Istoriko Vasilijaus Safronovo teigimu, Klaipėdoje kurį laiką gyvenęs ir universitete dėstęs Leonidas Donskis „nusipelnė kai ko daugiau”.

„Reikėtų labiau viešesnės erdvės paieškoti šito žmogaus įamžinimui negu gatvė. Plius su Klaipėdos universitetu jau yra susieta, jam yra atminimo lenta, tai manyčiau, kad reiktų visgi galvoti apie kokią nors miesto centre viešesnę erdvę negu gatvė, kur tikrai net ne visi miestiečiai žino, kur ji yra”, – sakė jis.

V. Safronovas, kaip ir kiti trumpai kalbėję komisijos nariai, palaikė Klaipėdos savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos siūlymą gatvei sugrąžinti istorinį rašytojo, teisininko, visuomenės veikėjo Ernsto Wicherto pavadinimą.

Padiskutavus, kaip reikėtų teisingai šią pavardę rašyti bei išsiaiškinus, jog buvo du žinomi žmonės su panašia pavarde, besiskiriančia vos viena raide, bendru sutarimu apsispręsta miesto tarybos prašyti pritarti Liudo Giros gatvę pervadinti Ernsto Wicherto vardu.

„Leonidas [Donskis] tikrai nusipelnė viešesnės vietos, kur žmonės rinktųsi, bendrautų, kalbėtųsi, gal net ir alaus atsigertų”, – apibendrino komisijos pirmininkas Arvydas Cesiulis.

Kartu pranešta, jog iš Genocido ir rezistencijos tyrimo centro vis dar tebelaukiama išaiškinimo, ar numatoma šalyje pervadinti ir Salomėjos Nėries gatves bei kitus poetės vardu pavadintus objektus.

INFORMACIJA

Ernst Wichert (1831-1902) teisininkas, rašytojas, dramaturgas, visuomenės veikėjas Karaliaučiaus universitete studijavo istoriją, filosofiją ir teisę. 1859–1860 m. dirbo Klaipėdos teismo asesoriumi. Nuo 1860 m. trejus metus dirbo apskrities teismo teisėju Priekulėje, laisvalaikiu buvo subūręs teatro mėgėjų grupę. 1863 m. grįžo į Karaliaučių, dirbo miesto teisme. 1864 m. kartu su istoriku Rudolfu Reicke pradėjo leisti Prūsijos provincijos istorijos draugijos mėnesinį žurnalą.

Liudas Gira (1884-1946) – vienas Lietuvos mokytojų sąjungos ir Lietuvių mokslo draugijos kūrėjų, įkūrė ir redagavo pirmąjį lietuvių literatūros žurnalą „Vaivorykštė“, 1919 m. pabaigoje tapo Krašto apsaugos ministerijos Žvalgybos skyriaus vadovu Kaune, kuris likvidavo peoviakų rengiamą perversmą. Valstybės teatro direktorius, Švietimo ministerijos Knygų leidimo komisijos sekretorius, 1938–1939 m. Lietuvių rašytojų draugijos pirmininkas. 1940 m. SSRS okupuotos Lietuvos vadinamojo Liaudies seimo atstovas. Kaip kolaborantinio Seimo delegatas Maskvoje dalyvavo SSRS Aukščiausiosios Tarybos sesijoje, kuri įformino Lietuvos aneksiją. 1940–1941 m. LSSR švietimo komisaro pavaduotojas. Per SSRS–Vokietijos karą gyveno Penzoje, buvo 16 lietuvių divizijos kapitonas.

8 Comments

  1. Vytautas L.

    Bet kurio sovietiniais laikais koloboravusio asmens v.pavardė negali būti naudojama (vartojama) gatvių , aikščių , įstaigų ir pan. Pavadinimams .
    Tokie žmonės-asmenybės koloborantiniais ,,nuopelnais” yra suteršę savo vardą ir garbę…

    Reply
  2. Tuomet

    Kada bus pakeistas Taikos prospekto pavadinimas ?

    Reply
  3. aha

    Tokia jau lietuviu paderme, savo tautiečiu darbus ir jų atminti pamiršti o kolonistu veikla išpuoselėti, taip ir su tuo gatves pavadinimo pakeitimu. Klapčiuku mąstysena. Normaliai ir sąmoningai pilietis mąstantys netrina savo valstybės istorijos, jie palieka kokia ji yra, na nebent tie mąstytojai gyvena sisteminėje valstybėje ir ką sistema įsakė ta daro. O gal čia LGBT ar feminisčių įtaka globalizuojant ir kad Klaipėdoje lietuviu kalbos vartojime atsirastu W. Tad klapčiuku komisija pasistengė dvigubai ir turbūt už tai jie gaus kalėdine dovanele – nupjautus prezervatyvus iš gyvenimo įgūdžiu lavinimo programėlės.

    Reply
  4. Virga

    Nereikia gatvių vadinti žmonių vardais tai ir liausis erzelynė.dabar pagal tokius galvočius gaunasi kad tas vechertas prastesnis buvo .nes mat Donskiui nelygis būti tos gatvės pavadinime o jau Vechertui praeis.vadinkit gatves kokiais debesų,žibučių ,silkių,muzikos ir niekas nepyks

    Reply
  5. Zizi

    Nejaugi nėra rimtesnių problemų??? Kodėl visi puolė keist gatvių pavadinimus??? Turėtų likti tik LIETUVAI DIRBUSIŲ, DIRBANČIŲ ŽINOMŲ IR TO NUSIPELNIUSIŲ ŽMONIŲ!! Pirmiausia seimas tegul IŠSIVALO nuo sovietmečiu gautų partinių bilietų. Tokia mano nuomonė!!

    Reply
  6. Tikrai NE

    Prie visos pagarbos Donskiui, nepritariu liberalizmo ideologui. Atiduokime pagarbą Vichertui, bet ne politikams su aluas bokalu ir laisvių ideologija

    Reply
  7. Anonimas

    Kas apmokes dokumentų keitimą?

    Reply
    • Anonimas

      Pačių kišenės. – Prašykite savivaldybės malonės, gal ji susimylės ir numes jums pašalpą-nuolaidą dokumentų tvarkymui. Aš siūlyčiau palikti dabartinį gatvės pavadinimą su lentele kaip lengvai galima praš…. savo reputaciją ir nuopelnus valstybei.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This