Oficialiai pradėjo reanimuoti Klaipėdos širdį

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Prabėgus daugiau nei pusmečiui po to, kai bendrovė „Stemma Group“ pradėjo griauti dalį senųjų buvusios laivų remonto įmonės „Laivitė” pastatų, kad galėtų pradėti statyti būsimąjį „Memelio miestą“, antradienį buvo surengta ir oficiali projekto pradžios ceremonija. Jos metu tradiciškai įkasta kapsulė su laišku ateities kartoms.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiemet liepos 11-ąją buvo pranešta, kad bendrovė pasirašė su UAB „Conres LT“ generalinės statybos rangos sutartį dėl projekto „Memelio miestas“ pirmojo etapo statybų. Pasak „Stemma group“ valdomos įmonės „Stemma Management“ vadovo Nerijaus Tilindžio, pirmasis etapas apima apie ketvirtadalį visos 5 ha teritorijos. Jį ketinama užbaigti IV 2025-ųjų ketvirtyje.

„Memelio mieste“ iš viso planuojama pastatyti apie 100 tūkst. kv. m. įvairios paskirties pastatų. I etapu statomas 6 aukštų A klasės verslo centras „Hanza“ ir 105 prestižinės klasės butai, sujungti bendra požemine parkavimo aikštele. 

„Stemma group“ valdybos pirmininkė Inga Gusiatina teigia nenorinti dar atkleisti, kiek prireiks investicijų į pirmąją etapą. Pasak jos, dėl finansavimo kalbamasi su banku „Swedbank“, kuris esą žiūri ne tik į skaičius, bet ir į ilgalaikį bendradarbiavimą, taip pat į tai, koks projektas plėtojamas.

„Dirbame atvira knyga, laikas parodys tą galutinį rezultatą. Kur galime, taupome, bet ne kokybės, grožio prasme, kad rastume sprendimus, kurie maksimaliai gerą kainą padarytų. Tai nėra mums ekonomiškai labai patrauklus projektas. Yra projektų, kad ir tos pačios vėjo jėgainės, kur šiandien galėtume daryti tęstinumą ir skaičiuoti savo ateities pelnus labai lengvai. O vien čia numatytas požeminis parkingas labai išbrangina projektą“, – sakė I. Gusiatina.

„Nusipirkome penkių hektarų dydžio Klaipėdos širdį. Ir supratome, kad tai yra begalinė atsakomybė, kas čia bus, kaip čia bus – ir prieš savo sąžinę, ir prieš miestą, ir prieš ateitį. Labai norėjome, kad būtų ir gražu, ir tvaru, kad miesto gyventojai pagaliau turėtų prieiga prie marių. Ambicija sukurti miestą mieste yra iššūkis Klaipėdai“, – ceremonijos metu susirinkusiems sakė „Stemma group“ valdybos pirmininkė.

Ji teigė, kad bendromis jėgomis, taip pat ir šio projekto dėka, dabar merdintį senamiestį ir gan liūdną gyvenimą turinti Klaipėda gali tapti kitokia, su kitokiu veidu ir galimybėmis.

Ceremonijos metu taip pat kalbėjęs Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus prisiminė, kaip jam dirbant Susisiekimo ministerijoje 2006 m. kilo klausimas ką daryti su šią teritorija ir kaip buvo nelengva „išimti koordinates iš uosto teritorijos“ bei parengti atitinkamą Vyriausybės sprendimo projektą.

„Paskatino 15 metų gyvenęs Klaipėdoje ministras Petras Čėsna ir jo žmona, pasakydami, kad tai yra miesto širdis ir ne viskas matuojama pinigais. Buvo didelis įspūdis – Vyriausybės nutarimas gimė greičiausiai per 20 metų istoriją“, – sakė A. Vaitkus.

Pasak jo, miestas užsiims šalia esančių Dangės krantinių sutvarkymu, nes jau rasti sprendimai.

„Širdyje labai tikiu, kad prasidėję pokalbiai dėl Žiemos uosto taps kūnu“, – sakė miesto vadovas.

Rangovo – „Conres LT“ – vadovas Lukas Laukaitis savo ruožtu pasidalino, kad pirmą kartą pamatęs „Memelio miesto“ projektą pavadino jį kosmosu.

„Iškart mintyse supratau, kaip šis gražus projektas pakeis Klaipėdos miestą. Jis papuoš ne tik Klaipėdą, bet ir visą Lietuvą. Dar realiai nesuprantame, koks čia projektas, ir kokią įtaką jis darys miestui“, – sakė L. Laukaitis.

Ceremonijos metu į kapsulę buvo įdėtas laiškas ateities kartoms, kurį pasirašė I. Gusiatina, A. Vaitkus ir L. Laukaitis, šios dienos dienraščių ,,Klaipėda“ ir ,,Vakarų ekspresas“ numeriai, euro monetų rinkinys ir gintarinis kryželis, kurį pranciškonas brolis Benediktas sakė laikęs rankose, kai kartu su Martinu Gusiatinu lankėsi pas popiežių Benediktą XVI. Pastarajam M. Gusiatinas tada esą įteikė didžiulį gintaro gabalą, kuris, anot pranciškono, dabar yra lyg šio popiežiaus širdis.

Pasak I. Gusiatinos, kitų metų vasarą planuojama startuoti ir su antru projekto etapu, bet pirmiausia norima „pagauti pirmojo etapo dinamiką“, nes nemažai šio projektų dalykų yra nauja bendrovei.

Paklausta, kokią mato apleisto buvusio pirmosios lietuviškos uosto direkcijos pastato Naujoji Uosto g. 5, kuriame „Stemma group“ valdo didžiąją dalį patalpų, ateitį, verslininkė sakė, jog „pastatas yra visiškai ne vietoje“.

„Yra specialistai, kurie mato kitaip ir šiandien esam bejėgiai pakeisti ką nors. Patraukti jį nuo kelio būtų labai protinga, bet šiandien nėra sprendimo ir yra kaip yra“, – sakė pašnekovė.

15 Comments

  1. DM

    Puikumelis linkiu sekmes!!! Dziugu kad sutvarkysite ta sabakstyna…Klaipedos prestizine kortele bus si vieta ateity…

    Reply
  2. Viola da Gamba

    Šiaip tai faina, kad pagaliau toks baisus sandėlių ar ko ten kratinys bus nuverstas ir pamirštas. Bet ką galvos žmonės ten pirkdami butus ir klausydami kaip šauniai girgžda uosto kranai, tai nežinau… Prisiperka žmonės NT prie oro uostų, šiaip uostų ar uostelių, o paskui reikalauja tuos uostus… iškelti. Žiūrėsim. Tik perspėju :)))

    Reply
  3. Parodys darbu kokybe tada papliurpsim

    Siokia tokia pompike buvo,pamatysim darbu kokybe,kolkas traktoriuks ir keli rabotiagos sukinejasi,tokiais tempais iiiilgai statysite.

    Reply
  4. Griauti

    Tą N. uosto g. 5 reikia griauti, nes vertingas tik jo siluetas, tada tą siluetą reikia pakartoti kitame pastate greta !

    Reply
    • Anonimas

      nereikia. privalu isaugoti.. jusu logika remiantis bet ka galima grriauti ir naikinti.

    • Anonimas

      Manau,esant geriems norams(ne uz musu pinigus),PASTATA imanoma patraukti … !?
      Kiek pamenu,pries 30 metu Rygoje Katetrad patrauke … !?

  5. Anonimas

    Jo, 100 tūkst. kv.m. patalpų 5 ha plote. Kažkas panašaus į Šanchajų. Kiek pamenu, šio kvartalo architektūra nieko bendro neturi su senąja vokiškąja (prūsiškąja) miestų architektūra, kuri pvz. nuostabiai plėtojama kaimyniniuose Lenkijos miestuose , pvz. Gdansko, Elblag ir pan.

    Reply
  6. Darius

    Gerai, kad bent vieno pastato kapitalas negali nušluoti, o tai gaila, kad tarybinio laikmečio pastatu neliks, istorijai jie nereikalingi?

    Reply
    • Jezus marija

      Kokio dar tarybinio,??apsaugok Lietuva nuo tokiu komentatoriu…!!

  7. Bus gražu akis paganyti

    kur gyvens miesto elitas. Milijonieriai nutarė ant valstybinės žemės pasistatyti sau apartamentus. Kaip jie sugeba „prasukti” tokius projektus???

    Reply
    • tralala

      Kad ir pats ant valstybinės žės gyveni.

  8. agentas

    verslininkė sakė, jog „pastatas yra visiškai ne vietoje“.
    Išvertus į žmonių kalbą… nortumėm nugriauti ir pastatyti didesnės kvadratūros pastatą nes taip pigiau ir pelningiau.

    Reply
    • agentui

      Nebūtinai, kitaip netgi, nugriauti, nutiesti normalų šaligatvį, pagerinti infrastruktūrą.

    • O jo joi..

      Ka jus gero matote tame pastate,jeigu i ji pažiureti kad ir iš architekturines puses..??Eiline pavojinga daržine,kurios niekas net netvarkys dar 100metu.iki rimto eismo ivykio..

    • Miestietis

      Geda miestui, kad pasidave oligarchams. Cia turejo buti muzikinis, kiti miestui reikalingi visuomeniniai objektai. O dabar .. greiciausiai viska pereme 2008 ir dabar statys pigias dezutes uz gera kaina tusciagarbiams pirkejams.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This