Patvirtinta: kultūros ir sporto projektams finansavimą skirs meras

Politika, Svarbu

Ketvirtadienį miesto tarybos posėdyje tvirtinant naująją kultūros ir meno bei sporto projektų finansavimo tvarką, esminių pokyčių, kaip ir tikėtasi, neįvyko – valdančiųjų balsų dauguma abiems klausimams buvo pritarta.

„Atvira Klaipėda” jau ne kartą rašė, jog panaikinus senąją veikusią Kultūros ir meno tarybą, nuspręsta vietoj kultūros projektus vertinusių ekspertų pasitelkti savivaldybės administracijos valstybės tarnautojus bei savivaldybei pavaldžių biudžetinių kultūros įstaigų darbuotojus.

Tą patį pakartojo ir klausimą miesto politikams pristačiusi laikinai miesto Kultūros skyriui vadovaujanti Kristina Skiotytė-Radienė.

Kartu ji patikino, jog į patariamąją darbo grupę, kuri veiks prie mero, bus įtraukti ir įvairių miesto kultūros įstaigų atstovai – tokių žadama pasitelkti 13, o iš viso minėtą grupę sudarys 16 narių, tris į ją deleguojant iš savivaldybės administracijos.

„Sieksime išlaikyti tą balansą, kad būtų tolygiai atstovaujamos visos kultūros ir meno sritys”, – tikino pranešėja.

Tuo metu iš savivaldybės atstovų sudarytą komisiją, kuri vertins paraiškas, sudarys 7 asmenys.

Prieš balsavimą kalbėję tiek pozicijos, tiek opozicijos atstovai sutarė dėl vieno – pagal naująją tvarką visa atsakomybė už sprendimus vienam ar kitam projektui skirti finansavimą jau teks pačiam merui.

„Iniciatyva realiai, 100 procentų perduodama mero institucijai ir tiesiogiai merui, net ir kvotų skyrimas yra mero potvarkiu. Tai reiškia, kad sumenksta ir miesto tarybos kontrolė”, – sakė liberalas Edmundas Kvederis.

Jam pritarė ir kolega Andrius Dobranskis, ir konservatorius Andrius Petraitis. Pastarojo teigimu, senosios tvarkos atsisakymas „yra žingsnis atgal”.

„Sukuriama tokia situacija, kuri bus žalinga pačiam merui”, – sakė jis, pridūręs, jog kai pinigai bus skirti artimų merui žmonių projektams, tai „sukels įvairias spekuliacijas”.

Savo ruožtu valdančiojoje daugumoje esantis socialdemokratas Vytautas Grubliauskas irgi pripažino, jog „klausimas yra nevienareikšmis”.

„Labai daug priklausys nuo to, kaip bus suformuotas tas visas patariamasis korpusas, kas bus į jį deleguota, kas iš jų bus patvirtintas, kas nepatvirtintas, būtent čia jau prasidės tas darbas”, – sakė jis.

Kartu buvęs meras priminė, jog laikas nelaukia ir šiuo metu jau vėluojama pateikti kultūros projektams paraiškas, kurios anksčiau tokiu metu jau būdavo pateiktos.

„Merui labiau teks ne įrodinėti, bet paneiginėti tuos įtarimus ir tą nepasitikėjimą, kuris galbūt didžiąja dalimi yra iš nežinojimo ar neidentifikavimo, kaip tai veiks (…) Gal geriau ir neideali tvarka, bet tvarka”, – apibendrino V. Grubliauskas.

21 miesto tarybos narys palaikė naująją kultūros projektų finansavimo tvarką, 7 balsavo prieš, du susilaikė. Tuo metu už analogišką sporto projektų finansavimo tvarką 21 balsavus už, prieš – 5 ir keturiems susilaikius, abiems klausimams buvo pritarta.

INFORMACIJA

Savivaldybės išplatintame pranešime spaudai teigiama, jog jau įsibėgėjo patariamųjų grupių formavimo procesas – derinami nuostatai, sudaromos vardinės sudėtys.

Pirmoji patariamoji grupė jau sudaryta – patvirtinti Klaipėdos miesto verslo aplinkos grupės nuostatai bei personalinė sudėtis. Verslo grupėje dirbs 11 narių – Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų, Klaipėdos pramoninkų asociacijos, Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos, Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovės, Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos atstovai. Verslo aplinkos grupė pakeis Smulkiojo ir vidutinio verslo  tarybą. Verslo grupės darbui vadovaus meras.

Taip pat jau parengti Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupės nuostatai. Pasikeitus Vietos savivaldos įstatymui, galutinis sprendimas bus tvirtinamas mero potvarkiu, iki šiol galutinį sprendimą savo įsakymu tvirtindavo administracijos direktorius.

Taip pat savivaldybės taryba patvirtino atnaujintą kultūros ir meno projektų dalinio finansavimo tvarką, kuri iš esmės liko tokia pati, kokia buvo iki šiol. Finansavimo apimtys ir modelis nesikeičia. Paraiškų vertinimas ir toliau išliks trijų etapų (administracinio vertinimo, paraiškų turinio vertinimo, darbo grupės rekomendacijų teikimo). Vienintelis pokytis – vietoje iš išorės perkamų ekspertinio vertinimo paslaugų, paraiškų turiniui vertinti bus pasitelkiami valstybes tarnautojai ir biudžetinių kultūros įstaigų darbuotojai. Patvirtinus visus būtinus dokumentus, bus skelbiamas dalinio finansavimo konkursas 2024 metų projektams.

Sudaroma ir Klaipėdos sporto politikos formavimo darbo grupė, kurią sudarys 21 narys, grupei vadovaus sporto sritį kuruojantis vicemeras, atstovus deleguos sporto įstaigos, kurių savininkė ar dalininkė yra savivaldybė, savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetas, neįgaliųjų organizacijos, vykdančios sportinę veiklą, strateginių ir neolimpinių sporto šakų atstovai.

Taip pat vyksta pasirengimas ir kitų patariamųjų grupių sudarymui – patvirtinti Klaipėdos miesto akademinių reikalų darbo grupės bei Klaipėdos miesto senjorų darbo grupės nuostatai, taip pat parengti ir derinami nuostatai, reglamentuosiantys Jūrinių reikalų, Miesto tautinių mažumų atstovų darbo grupės veiklą.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This