Skautų gatvė: savivaldybė ir žemės tarnyba ruošiasi kapitualiacijai?

Miestas, Svarbu

Nuo 2006-ųjų užkardu ir metaliniais vartais dalį Skautų gatvės užvėrusios Girulių gyvenamųjų namų bendrijos „Gintaro krantas” advokato gegužę išsakyta viltis, jog naujoji Klaipėdos valdžia pritars jo klientų siūlymams ir šioje istorijoje galiausiai bus padėtas taškas, „įgauna kojas“.

Į Klaipėdos apylinkės teismą Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sugrąžinta byla vėl sustojo – šįkart dėl Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) ir uostamiesčio savivaldybės prašymo taikyti mediaciją.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Naujoji valdžia iš tiesų pateisins viltis?

Istorikas Vasilijus Safronovas knygoje „Klaipėdos miesto istorija” rašo, kad XIX a. būsimuosiuose Giruliuose pradėjus plėtoti rekreacinę zoną buvo suformuota kurorto promenada (Badepromenade), jūros link vedusi nuo girininkijos ūkio per kurhauzą. Jos trasos likutis – šiandieninė Skautų gatvė. Sovietmečiu šioje vietoje buvo įkurta prekybos uostui priklausiusi pionierių stovykla, kuri buvo privatizuota kartu su ja valdžiusia Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) ir galiausiai virto gyvenamuoju kvartalu.

Pirmą sykį klausimą, ar teisėtai užtverta dalis Skautų gatvės, einančios per kvartalą, dar 2006-ųjų kovą iškėlė tuometinė dienraščio „Vakarų ekspresas“ žurnalistė Natalija Mogučaja-Vaineikienė.

Klaipėdos savivaldybės administracijai galiausiai nusprendus įregistruoti šią gatvę kaip miesto turtą, to padaryti nepavyko, nes dalis gatvės pateko į bendrijai „Gintaro krantas“ išnuomotą sklypą, o servituto čia neliko dar 2003 metais, kai tuometinė apskrities viršininkė Virginija Lukošienė, vėliau pati įsikūrusi šiame kvartale, pasirašė susitarimą dėl valstybinės žemės nuomos sutarties pakeitimo su sklypo nuomininke „Klasco“. 2004 m. gruodį apskritis nutraukė sutartį, pasirašytą su „Klasco“, ir sudarė sutartį su „Gintaro krantu“, kuris prieš tai buvo šio sklypo subnuomininkas.

Galiausiai savivaldybė kreipėsi į NŽT, kad ši pašalintų kliūtį miestui tapti gatvės savininku. Pastaroji atliko patikrinimą ir konstatavo, kad sklypo dalis (gatvė, keliai prie namų bei plotas, kuriame bendrija esą ketina statyti bendruomenės namus) naudojama ne pagal paskirtį ir nusprendė nutraukti jo nuomos sutartį. Toks sprendimas sukėlė bendrijos „Gintaro krantas“ narių nepasitenkinimą ir jie pateikė ieškinį. Šioje byloje bendrija kaip įrodymą pateikė 1998 m. lapkritį darytą nuotrauką, liudijančią, jog ir iki kvartalo statybų pradžios čia buvo uždara teritorija, per kurią nevyko tranzitinis eismas.

Pirmos instancijos teismas buvo konstatavęs, kad NŽT sprendimas yra teisėtas, o Klaipėdos apygardos teismas priėmė bendrijai palankų sprendimą. Tačiau NŽT buvo pateikusi kasacinį skundą, kurį priėmė nagrinėti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT). Pastarojo kolegija konstatavo, kad nors ir reikia atsižvelgti ir į tokioje žemėje esančių statinių savininkų nuosavybės teisę, negali būti sudarytos prielaidos, jog būtų nesilaikoma efektyvumo principo, kuris reiškia, kad turi būti siekiama maksimalios naudos visuomenei ir turi būti veikiama visuomenės interesais. Teisėjų kolegija taip pat priėjo prie išvados, kad bendrija, užtverdama per savo nuomojamą teritoriją einančią gatvės dalį, sudarė galimybę tik savo nariams naudotis šia gatve, paneigdama kitų visuomenės narių teisę naudotis šia gatve susisiekimo tikslais. Konstatuota, kad šiais veiksmais bendrija pažeidė teisės aktuose įtvirtintą reikalavimą naudotis ne aukciono būdu išnuomotu valstybinės žemės sklypu užtikrinant teisingą visuomenės interesų ir nuomininko teisių pusiausvyrą ir taip sudarė pagrindą nutraukti valstybinės žemės nuomos sutarties dalį dėl sklypo dalies.

LAT bylą grąžino apygardos teismui, kuris nurodė ją nagrinėti pirmai instancijai.  Tačiau čia šios bylos nagrinėjimas 2021 m. spalį buvo sustabdytas tol, kol buvo nagrinėjama kvartale gyvenančio Klaipėdos universiteto infrastruktūros prorektoriaus Benedikto Petrausko ir jo kaimynės Irinos Baltrunenės inicijuota byla. Šių metų kovo pradžioje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, jog B. Petrausko ir I. Baltrunenės skundas yra pagrįstas. Jie tvirtino, kad NŽT neteisėtai išėmė iš viso sklypo tą dalį, kuri būtų skirta Skautų gatvei.

Gegužę Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau vėl surengė posėdį atnaujintame procese dėl žemės nuomos sutarties nutraukimo, tačiau jis truko neilgai. „Gintaro kranto“ advokatas Jovitas Elzbergas išdėstė, jog esą atsiradus naujai miesto valdžiai galbūt jau galima taikiai išspręsti šį ginčą.

„Turinio atsakovas šioje byloje yra savivaldybė, o NŽT tik formalus”, – teigė jis.

Įsiklausius į advokato samprotavimus buvo padaryta kelių mėnesių pauzė, bet po jos paskirtas posėdis nebeįvyko. Teismas „Atvirą Klaipėdą“ informavo, jog buvo gauti NŽT ir Klaipėdos savivaldybės prašymai dėl teisminės mediacijos taikymo.

Ko siekia abi valdžios institucijos?

Žinia, „Gintaro kranto“ bendrijai anksčiau vadovavo Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus komiteto „Ištikimi Klaipėdai” narys, verslininkas Arūnas Tuma. Registrų centro duomenimis, jis ir dabar yra šios bendrijos valdybos narys. Atverti Skautų gatvės nenori ir šalia esanti Poilsio namų ir kitų negamybinių pastatų savininkų bendrija „Bangos aidas”, kurioje namą turi kitas A. Vaitkaus komandos narys, verslininkas Vidmantas Dambrauskas.

„Atvirai Klaipėdai“ paklausus Savivaldybės administracijos, kodėl gi ji dabar panoro pabandyti ginčą dėl Skautų gatvės užbaigti mediacijos būdu, atsiųstame Teisės skyriaus vedėjo Andriaus Kačalino komentare rašoma, jog miesto valdžia esą tik neprieštaravo dėl tokios tolimesnės eigos, nes taikus ginčo sprendimas taupo šalių ir teismo darbo laiką bei lėšas.

„Klaipėdos miesto savivaldybės administracija yra tik trečiasis asmuo byloje, todėl abiem priimtiną sprendimą turėtų rasti ieškovas ir atsakovas, kad byla galėtų būti užbaigta taikos sutartimi. Nagrinėjamos bylos dalykas yra valstybinės žemės nuomos sutarties nutraukimo teisėtumas. Užtvaro klausimai teisme nėra nagrinėjami“, – pakomentavo A. Kačalinas.

„Pagrindinis NŽT siekis – Skautų gatvės atlaisvinimas tam, kad Klaipėdos miesto savivaldybė galėtų ją įregistruoti, o visuomenė turėtų galimybę ja laisvai naudotis“, – tikino NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Ruslanas Golubovas.

Visgi, pasak jo, pirmasis numatytas mediacijos posėdis buvo atidėtas, nes „Gintaro krantas“ paprašė papildomo laiko pateikti konkrečius pasiūlymus, suderintus su bendrijos nariais, teisininkais. Kitas susitikimas turėtų vykti lapkritį.

Klaipėdos meras A. Vaitkus, dar pavasarį „Atviros Klaipėdos“ žurnalisto paklaustas, ar jis galės priimti objektyvų sprendimą, kai bendrijos valdybos nariu yra jo bendražygis A. Tuma, tuo neabejojo.

„Manęs labai dažnai klausia, ar galėsiu spręsti vienus ar kitus klausimus, nes dirbau uoste. Esu žmonių išrinktas meru spręsti visus aktualius klausimus. Ir laikausi pozicijos, kad joks privatus interesas negali būti aukščiau už visuomeninį. O teisės viršenybė turi būti, galiojantys sprendimai turi būti vykdomi”, – tada tikino A. Vaitkus.

Kartu jis pabrėžė, jog kiek jam kartų yra tekę būti minėtoje vietoje, jis visada matė, jog Skautų gatve pėstute ar dviračiu galima praeiti. Anot mero, egzistuoja „specifinis politinis požiūris į šį rajoną”, nes mieste netrūksta ir kitų vietų, kur yra užkardais užtverti pravažiavimai.

29 Comments

  1. Alona

    Čia ne Klaipėda, o Giruliai….ir užsitverti 15- kai IŠRINKTŲJŲ GATVELĘ , kai eina visi Girulių gyventojai ir poilsiautojai, vaikai iš darželio ar yra teisinga, kas nors ar atstovauja gyventojų interesus, ką seniūnas sako, kaip kovoja…

    Reply
  2. Anonimas

    Nuo nauju metu nzt fuknkcijas perima savivalda..

    Reply
  3. Dviratininkas

    Jei padarytų normalius, atvirus, bent 2.5 m pločio pravažiavimus dviratininkams ir tokį patį taką (be vartelių) pėstiesiems, o ne rakinamus vartelius, tada viskas gerai. Nereikia, kad visur, pro gyvenamuosius namus ir pan. būtų leidžiamas tranzitinis automobilių eismas. Bet dabar – tai visiškai aptverta ir užgrobta valstybinė žemė. Daug nevietinių žmonių net neįtartų, kad čia nėra kažkoks uždaros bendruomenės (gated community) tipo privatus kvartalas, bet viešas kelias.

    Reply
    • Įsigilinkit

      Geras siūlymas. Užvertų šlagbaumais gatvių Klaipėdoje apstu, tad eilinį kartą kaltinti merą Vaitkų- nei padoru, nei logiška, jis tikrai elgiasi nepriekaištingai.

  4. Dovilė

    Kuo toliau, tuo labiau ryškėja Vaitkaus palaikymas žmonėms su Skautų g mentalitetu.

    Reply
    • Oi varge , varge Dovile ,

      nepavyko suprasti kieno dėka atsirado Skautų g ? 🙂 IŠ TEKSTO _____ servituto čia neliko dar 2003 metais, KAI TUOMETINĖ APSKRITIES VIRŠININKĖ viršininkė Virginija Lukošienė, vėliau pati įsikūrusi šiame kvartale, PASIRAŠĖ SUSITARIMĄ dėl valstybinės žemės nuomos sutarties pakeitimo su sklypo nuomininke „Klasco“. 2004 m. gruodį apskritis nutraukė sutartį, pasirašytą su „Klasco“, ir sudarė sutartį su „Gintaro krantu“, kuris prieš tai buvo šio sklypo subnuomininkas. ______P.S. Kur matote Vaitkaus pavardę ? 🙂 Vaitkus nei dalino žemes , nei pasirašinėjo , nei bendriją įkūrė 🙂 Aš negyvenu šiame kvartale , bet manau jog situacija , kuri tęsiasi 20 metų turėtų būti išspręsta adekvačiai . Gyventojai namus statėsi legaliai . Servituto nėra nuo 2003 m . Praeiti keliu galima . Mano toks mentalitetas , o jūsų ?

    • Anonimas

      Aha praeiti „galima” – posakis kaip plėšiko po tiltu „…ateik, aš tau nieko nedarysiu…”
      Kol bus vartai ir šlagbaumas – praėjimas ribojamas.

  5. Atminčiai atgaivinti

    iš Delfio 2007 m. lapkričio 7
    Klaipėdos apskrities viršininkas išvengė nuobaudos …______P.S. Kokios žemių dalybos vyko oho ho ir apie tą pačią ponią Lukošienę ir apie po jos dirbusį apskrities viršininką . Priminkite lyg ir liberalas A.Šulcas 2008-2010 dirbo viršininko pavaduotoju ? 🙂

    Reply
    • Faktai

      Gerai pastebėta

  6. Kad

    O yra dar vienas anos valdžios nuopelnas, privatizuota Smilties Pylimo gatvės dalis, gal kas nors paaiškintų kaip esamą gatvę galima paversti kiemu ir privatizuoti be jokių skrupulų, nors Google maps ir dabar rodo kad tai gatvė. Ir tai prie pat miesto senamiesčio ribų o ne kažkur Giruliuose.

    Reply
  7. vigis (anonimas)

    (Perfrazuojant Ezopą) Kartą liūtas (jei tiksliau, „liūtai”, (jie apie save taip galvoja)), asilas ( jei tiksliau, asilai (taip apie juos galvoja liūtai ir lapės) ir lapė ( visi žino – lapė yra lapė) dalijosi buvusį valdišką turtą. Dalinti buvo pavesta asilui. Tas durnius visiems padalijo po lygiai. O ko iš asilo tikėtis? Asilas ir yra asilas. Sužinojo liūtas apie tokias dalybas ir sudraskė asilą į smulkius gabalėlius. Asilo dalybas liūtas apskundė teismui (teismo darbo nekomentuosiu), o lapei liepė turtą dalinti iš naujo. Lapė padalijo išmintingai – sau trupinuką, o visą kitą liūtui. Lapė ne asilas. Lapė žino kas yra Realpolitik.

    Reply
    • Pajūrio žmogus

      Komentaro autorius super kad taip taikliai pritaike

  8. Toks

    Tegul užsitveria, pasistato parduotuvę, kinoteatrą, etc.
    Tegul ten gyvena, nelenda į Klaipėdą ir nereguliuoja kitiems gyvenimo.

    Reply
    • Joooo.....tik Toks "kovotojų už Klaipėdą žinių " lygis :)

      Giruliai – Klaipėdos miesto dalis, esanti į šiaurės vakarus nuo miesto centro, prie Baltijos jūros. !!!! Klaiku …proto vargetos ….

  9. to Fui...

    Google maps matau ir užtvarą ir vartelius, – ponams panorėjus pro juos , nei praeisi nei pravažiuosi. Patarimas merui – neapsitaškykite gatvės purvu, neverta, nenuvilkite.

    Reply
    • Fui...

      O jūs ten realiai buvote ? ? PRAEITI GALIMA ! Ir nereikėtų visų auklėti . Daugiabučių kiemai dabar taip pat nori šlagbaumų .

    • To Fui...

      Daugiabučių kiemas, stovėjimo aikštelė (parkingas) nėra gatvė! O pas jus gatvė, su užtvarais. Jei jums leis, tai prašymas užsitverti Taikos prospektą sunkumų nesukels… 🙂

    • Fui ....

      O jūs žinote žodžio servitutas reikšmę ? 🙂 Jo nėra nuo 2003 metų !

    • to Fui...

      Prie kiekvieno sklypo privalomas privažiavimas, jei jo nėra tai suteikiamas servitutas (per kaimyno žemę). Taip išeina jis turi būti.

  10. Evaldas

    Turbūt M.Vainorius galės sudėlioti visus tašku ant „i”… Visa tai yra svarbu miesto žmonėms,nors meras A.Vaitkus nesenai viešai sakė,kad nesvarbu praeitis, svarbi dabartis ir pn.
    Deja ,gyvenimo dėsniai sako ką kitą. Atrodo, kad puikiai ,praturtėjimo siekimu, pasidarbavo V.Lukošienė. KLASCO.- pri (chvvatizuoja Pionierių stovyklą. Kas tada KLASCO vadovas buvo? Gal B.Petrauskas? Uosto direkcijos išnuomotas visas KLASCO plotas? Kas tada vadovavo Uosto direkcijai? O kas tuo laiku buvo miesto meras? ‘G.kranto? pirmininku tampa jau ten veltui gavęs,kaip ir visi, sklypą ir pastatęs sau namą -B.Petrauskas.
    Įdomus tai , kad tarp Girulių plento ir pajūrio kopų-pušų apsuptyje, išskirtinį pavadinimą -‘Gintarinis krantas”- suteikusį savo veltui gavusiam turtui , Klaipėdos „elitui” visgi nepavyksta „pasislėpti” Skautų gt. V.Lukošienė protingiausia, „pabėgo” iš ten, pardavė ir pinigėlių užteko (ir liko dar..))įsigijo prabangų butą kitame miesto gale;….

    Reply
  11. Istorija tęsiasi 20 metų , todėl laikas

    priimti protingą sprendimą ir ne jokia čia kapituliacija ! _____servituto čia neliko DAR 2003 ( !!!!!!!!!!!) metais, kai tuometinė APSKRITIES viršininkė Virginija LUKOŠIENĖ , vėliau pati įsikūrusi šiame kvartale, PASIRAŠĖ SUSITARIMĄ DĖL VALSTYBINĖS ŽEMĖS NUOMOS SUTARTIES PAKEITIMO su sklypo nuomininke „Klasco“. 2004 m. gruodį apskritis nutraukė sutartį, pasirašytą su „Klasco“, ir sudarė sutartį su „Gintaro krantu“, kuris prieš tai buvo šio sklypo subnuomininkas.

    Reply
  12. Pastebejimas

    Ponička kukošienė dar ir dabar dar iš sandorių turi tame sandorio sklype kur gyventi, turi ant senos subinės užsideti prašmatnių jaunatviškų rubeliu ir trainiotis pastoviai po Akropolį:) o ką daugiau veikt, paskolos nespaudzia, namas už dyką, procentai banke kapsi…..
    Visus dirbusių viršininko vietose reikia po senaties vis dar teisti- ponia, tas ryžas, burkšas …visus ant kuolo

    Reply
  13. Gintas

    Žurnalistui Martynui Vainoriui skiriu – 10 balų už šios ,jau lyg tai pamirštos, negražios Klaipėdos, įvairiose įstaigose ,bendrovėse dirbusių vadovų savanaudiškus praturėjimo faktus.
    Be pavydo, bet taip,,kaip mūsų miesto žinomi ,iki šiol vis dar „aukštas” pareigas užimantys Skautų gatvės namų savininkai akiplėšiškai, drąsiai gina savo teises -nuteikia ne labai optimistiškai dėl misto ateities gerovės..

    Reply
    • Gaila pamiršote

      tuos , kurie ” dalino ” tas žemes ! Be jų sutikimo nieko nebūtų ! O dabar atsakomybė perkeliama kitiems ? Ne . Nesutinku .

    • Pionieriai liudininkai dar gyvi

      Ne visi tos istorijos ir jos išskirtiniai herojai prisiminti. Kažkodėl neminimas ir buvęs socdemas, apskrities vadas Rinkevičius, kurio mamutė pensininkė iš Rietavo suskubo įsigyti Skautuose net du sklypus, labai sumažinti garbaus Benedikto Petrausko sėkminagi įdirbiai, o puolami dabartinės Tarybos nariai Tuma, Dambrauskas, meras Vaitkus. Jei jau pradėjom „minėjimą”, tai būtų įdomus bent iš AK sužinoti, kas susigriebė likusias Girulių pionierių stovyklas? Ypač tą gražų kalną ir nuokalnę su išskirtinu mažučiu namuku beveik priešais Skautų gatvę… Ar išdrįsta bus pagarsinti buvusios „Trinyčių” pionierių stovyklos paveldėtoją?

  14. Anonimas

    Vaitkau, nemeluok, su dviračiu laisvai nepravažiuosi turčių zoologijos sode. Kelias dvejose vietose uždarytas, reikia nulipti nuo dviračio ir atsidaryti vartus.

    Reply
    • Fui ....

      Pats nesupranti ką rašai, o kitą vadini melagiu ? NEGALI NULIPTI NUO DVIRAČIO ? ! Kur tie varteliai kuriuos turi atsidaryti vargeta tu vargeta ? ! Nuo bukų ” kovotojų” man jau šlykštu . Meras Vaitkus tau nei draugas nei brolis , nei ….. Padugnės moralė be kritinio mąstymo ?

    • Fui ....

      tu net teksto nesuvoki , bukagalvi ____Kartu jis pabrėžė, jog kiek jam kartų yra tekę būti minėtoje vietoje, jis visada matė, jog Skautų gatve pėstute AR DVIRAČIU GALIMA PRAEITI ………!

    • Liberalastui arba Vaitkaus skalikui

      tu, pakulnė, kaip matyti turi turinio suvokimo problemų, nekalbant apie kitas, tame tarpe psichologines, o gal ir psichiatrines. Dar kartą perskaityk straipsnį, o tada mano komentarą.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This