Šiluma išlieka pigesnė, bet ne tiek, kiek prognozuota

Svarbu, Verslas

Spalio pradžioje platintame pranešime spaudai uostamiesčio savivaldybė ir jos valdoma AB „Klaipėdos energija“ prognozavo, kad šildymo išlaidos gyventojams šį sezoną gali būti 40 proc. mažesnės. Antrąjį šildymo sezono mėnesį – lapkritį – centralizuotai tiekiamos šilumos kaina uostamiestyje ir Gargžduose išliks mažesnė nei pernai, bet ne tiek, kiek prognozuota.

„Klaipėdos energijos“ valdyba lapkričiui nustatė 6,59 ct/kWh siekiantį tokios šilumos tarifą – jis yra 23,2 proc. mažesnis lyginant su 2022-ųjų lapkričiu (tada siekė 8,59 ct/kWh). Spalį šiluma yra 41% pigesnė nei pernai tuo pačiu metu.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pateikiamais duomenimis, lapkritį vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje sieks 7,59 ct/kWh. „Klaipėdos energijos“ tarifas patenka tarp penkių mažiausių – pigiausia šiluma yra Utenoje, po jos rikiuojasi Druskininkai, Kaunas ir Marijampolė.

Šilumos kaina didžiuosiuose šalies miestuose lapkričio mėnesį

Vidutinis Klaipėdos nepriklausomų šilumos gamintojų lapkričiui pasiūlytas tarifas siekia 3,73 ct/kWh ir yra trečdaliu mažesnis nei pernai. Mažiausią tarifą – 3,17 ct/kWh – už dalį savo šilumos prašo ją atliekų deginimo proceso metu pagaminanti „Gren Klaipėda“. Didesnę dalį šilumos ši įmonė parduos už 3,47 ct/kWh.

Dalį reikiamos šilumos „Klaipėdos energija“ lapkritį pasigamins ir keturiuose savo biokuro katiluose. Vieno iš jų šiluma įkainota 3,3 ct/kWh – tai antra mažiausia kaina. Kituose trijuose katiluose gaminama šiluma kainuos 3,9 ct/kWh.

„Kasmet iš biokuro pagaminame apie 85 procentus šilumos, o gamtines dujas naudojame tik tuomet, kai lauke vyrauja minusinė temperatūra ir biokuro katilų galios nebeužtenka apšildyti miestą. Gamtinės dujos vis dar yra ženkliai brangesnės už biokurą. Tad pigesnio kuro naudojimas leidžia tikėtis palankesnių šilumos kainų mūsų klientams“, – praėjusį mėnesį pranešime buvo cituojamas „Klaipėdos energijos“ generalinis direktorius Rolandas Baltuonis.

Tiesa, vienas iš skaitytojų „Atvirai Klaipėdai“ prieš keletą dienų siuntė nuotrauką tvirtindamas, kad jei Šilutės plente esančioje katilinėje dūmai rūksta iš mažojo raudonai-baltai dažyto katilo, reiškia įmonė degina ir brangias dujas, kartu naudodama apyvartinius taršos leidimus. Tai esą atsilieps tarifui, kuris bus nustatinėjamas gruodžio-sausio mėnesiams.

Tačiau R. Baltuonis „Atvirai Klaipėdai“ aiškino, kad dujos buvo panaudotos tik balansuojant pikinius poreikius ir padedant katilui „įsibėgėti“. Pasak įmonės vadovo, šis kuras tikrai nebuvo deginamas nuolat.

Brangiausiai šilumą lapkritį parduos „Pramonės energija“ (4,29 ct/kWh) – tiesa, tokį tarifą ji nustatė tik 6 proc. savo šilumos. Tarp brangininkų atsidūrė ir „Klaipėdos baldai“, paprastai siūlydavę mažiausius tarifus. Šįkart baldininkai užsiprašė 4,19 ct/kWh siekiančios kainos.

8 Comments

  1. Baltuoniui

    Baltuoni, kam manai Šilutės pl buvo pastatyta 3000 m3 talpos akumuliacinė talpa kurios per visą vasarą nesugebėjai pajungti ir kurią siūlei nugriauti? Atsakysiu – BALANSAVIMUI PER PIKUS. Kodėl Geotermos teritorijoje esančios pastatytos akumuliacinės talpos per vasarą nesugebėjai pajungti prie Lypkiu biokurinės katilinės katilo? Deginti dujas balansavimui turint tokius įrenginius nusikaltimas ir nekompetencija. Penkias paras deginti dujas ir padėti „įsibėgėti”…Savo dviračiui gali padėti įsibėgėti važiuodamas pakalniui. Prajuokinai, geras šposas.

    Reply
    • Anonimas

      Per daug sudėtingų žodžių pavartojote savo komentare, kreipdamasis į naująjį vadovą. Žmogus suprato tik apie tą dalį su dviračiu ir pakalne.

  2. Merininkams

    Meras neturi galios pajudinti Smagurio ir tuo viskas pasakyta.Nustokit verkti!

    Reply
  3. Jooo...

    Esmė valdyboje, o kol joje sėdi Klaipėdos Mero pasitikėjimą praradęs smaguris (Klaipėdos meras, A. Vaitkus, esantis ir savivaldybės įmonių akcijų valdytoju, paklaustas, ar A. Smaguris beturi jo pasitikėjimą eiti „Klaipėdos energijos” valdybos nario pareigas, atsakė trumpai ir aiškiai: „Ne”. Pasak mero, jis inicijuos šio tarnautojo atšaukimą.(2023-08-07)) kompetencijos nesulauksit. O ir gen. direktorius prieš tai taburetes gamino, jooo…

    Reply
    • Antai

      Kisa senos meilės negali pamiršti. Duokite Kisai darbo!

  4. Liberalus cinizmas

    Meras Vaitkus – paklaustas ar A.Smaguris beturi jo pasitikejima eiti Klaipedos energijos valdybos nario pareigas atsake trumpai ir aiskiai -Ne! Inicijuos jo atsaukima. Tai buvo pasakyta 2023.08.07. Žiniai – Smaguris, Grubliausko rinkiminio saraso dalyvis ir toliau eina pareigas ne tik savivaldybeje bet ir energijoje… Mere, kur Jūs!!!!

    Reply
    • Liberalus cinizmas ...?

      Sugebate tik kito ” vardu ” rašyti ….

  5. Nu ir vadovas

    Baltuonis turėtų pažiūrėti šilumos gamybos istoriją ir pradėti skirti realybę nuo teorijos. Nežinoti įmonės rizikų yra absoliuti nekompetencija.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šiluma sugrįžta

Nors ketvirtadienį dirvos paviršiuje vietomis šalyje fiksuota net iki 5–7 laipsnių šalčio, artimiausiomis dienomis tokių temperatūrų jau nebeturėtų būti, o ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Teigiama esą jos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This