Momentinis silpnumas ar reikšmingas lūžis?

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-11-08

Komentarų: 1

Ukrainos idilija Vakaruose baigiasi. Paskutinę savaitę JAV žurnale „Time“ pasirodęs didelis straipsnis, kurio pagrindas – žurnalisto pokalbis su prezidentu Volodymiru Zelenskiu ir neįvardytais jo aplinkos pareigūnais, taip pat populiariojo šalies kariuomenės vado Valerijaus Zalužno tekstas britų žurnale „The Economist“ parodė keletą svarbių daugiau nei pusantrų metų kariaujančios šalies elito nuotaikų aspektų.

EPA-ELTA nuotr.

1. Vasarą prasidėjęs ukrainiečių kariuomenės puolimas šalies pietiniuose rajonuose, deja, kol kas nepasiekė net minimalių savo tikslų ir dabar, nepaisant netylančių vietos reikšmės mūšių, yra aklavietėje. Vėlyvą šių metų pavasarį diduma tos šalies politikų ir ekspertų tikino, kad sukauptų rezervų pakaks kariškiams pramušti rusų kariuomenės gynybą ir geriausiu atveju pasiekti Azovo jūros pakrantę (kažkur netoli Berdiansko ar Mariupolio), kuklesniu – užimti nedidelę Tokmako gyvenvietę, kuri yra svarbus logistikos ir komunikacijų mazgas, naudojamas Rusijos kariuomenės.

2. Ukrainos elito atstovai nesutaria iš esmės dėl to, ką daryti. Nes vakarietiškos ginkluotės trūkumas jaučiamas toliau (ji niekada nebuvo tiekiama tais kiekiais, kurių pageidavo Ukraina), vis daugiau problemų kyla mobilizuojant vyrus, siekiant papildyti kariuomenę. Vakaruose žadėta karo aviacija Ukrainą gali pasiekti maždaug ties šių ir kitų metų slenksčiu, tačiau ji nesugebės esmingai pakeisti karo eigos, jeigu nepagerės padėtis kitose kariuomenės grandyse.

3. Generolas Zalužnas be to viešai abejoja, ar dabartinę padėtį ištaisytų tai, jei Ukraina gautų kelis kartus daugiau vakarietiškos technikos. Problema esą yra gana elementari: net moderniausia Vakarų gamybos sunkioji ginkluotė, savo galimybėmis kone visais atžvilgiais lenkianti sovietiškai-rusišką pasirodo yra veik bejėgė prieš faktiškai prieštvaninį ginklą – minas ir gana paprastus bepiločius dronus, kurie gali skraidinti kumuliacinių granatų užtaisus. Karo pradžioje daug apžvalgininkų šaipėsi iš rusų pastangų apsiginti nuo modernių amerikietiškų prieštankinių sistemų „Javelin“ – jie virš tankų bokštelių virino „kepsninėmis“ pramintas groteles. Dabar „kepsninėmis“ savo techniką ginkluoja ir ukrainiečiai. Ir net Izraelio kariuomenė virina „kepsnines“ ant moderniųjų tankų „Merkava-4” bokštų. Gen. Zalužnas ragina pasiūlyti kokį nors technologinį sprendimą, kuris bent kiek sustabdytų šį visa niokojantį dronų spiečių.

4. Įsibėgėjanti prezidento rinkimų kampanija JAV ir naujas konfliktas Artimuosiuose Rytuose tarp Izraelio ir arabų teroristų grupuočių kelia klausimų, ar nepasikeis svarbiausio Ukrainos ginkluotės ir finansų donoro – JAV – požiūris į Rusijos užpultą šalį. Ukrainiečiams lieka tik seilę varvinti matant, kaip Izraeliui vos pradėjus kariauti su „Hamas“ teroristų grupuote JAV į regioną pasiuntė dvi lėktuvnešių grupes ir branduolines raketas plukdantį povandeninį laivą, kuris išniręs demonstratyviai praplaukė Sueco kanalu, o dėl Ukrainos reikalų valstijos dažnai mindžiukuoja vietoje.

5. Pusantrų metų politikos retorikos ir stiliaus madas pasaulyje diktavęs V. Zelenskis daugeliui Vakaruose nusibodo nesugebėdamas imtis konkrečių žingsnių, kad karo reikmėms būtų pajungti visi jo vadovaujamos šalies ištekliai bei ekonomika. Jo kolegos Vakaruose šiuo metu geidauja ne moralės pamokslų bei iškalbos meno pamokų, o konkrečių darbų savo šalies pergalės brutaliame kare labui. Tai rodo politikų nuovargį nuo karo Ukrainoje ir gresia mažėjančia parama ginklais bei finansais, nuo ko Ukraina yra kritiškai priklausoma.

Sunku šiandien pasakyti, ar tai – tik momentinė abejonė, ar, deja, kritiškas Vakarų požiūrio į Ukrainos problemas lūžis. Tačiau kažkas negera vyksta ne tik aukštosios politikos koridoriuose. Socialiniuose tinkluose teko skaityti bent kelis pranešimus, kuriuos skelbė su Ukraina dirbantys savanoriai – materiali parama Ukrainai Baltijos šalyse, Lenkijoje akivaizdžiai mažėja.

1 Comment

  1. Manau

    Prisimikite ilganečio JAV politiko Henrio Kisindžerio žodžius, ir ne tik jo… Derybos, derybos ir derybos. Kitaip- vien nuostuoliai ir tragizmas… Ukrainoje nėra vieningos , monolitinės suvienytos tautos, jie ne tauta- labai daug rusų ir sovietikų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This