Klaipėdos gatvėse – pirmasis pailgintas elektrobusas

Svarbu, Transportas

Trečiadienį kai kurie klaipėdiečiai jau galėjo išbandyti pirmąjį iš trylikos uostamiesčio savivaldybės valdomos UAB „Klaipėdos paslaugos“ (buvęs Klaipėdos autobusų parkas) įsigytų Kinijos bendrovės „Electric Vehicle Co Ltd“ pagamintų ilgų elektrobusų.

Skaitytojo nuotr.

„Klaipėdos paslaugos“ ir UAB „Busnex“  8,988 mln. eurų vertės sutartį dėl 12 naujų elektrinės traukos autobusų YES EU18 TEG6190BEV pirkimo pasirašė pernai gruodį. Kartu viešųjų pirkimų portale buvo paskelbta, kad tą pačią dieną buvo pasirašytas ir papildomas susitarimas dėl vieno autobuso įsigijimo.

„Pirkimo metu sutaupytų lėšų suma leidžia įsigyti vieną naują elektrinės traukos YES EU18, TEG6190BEV autobusą tiekėjo pasiūlyme nurodytu įkainiu 619 012,00 Eur be PVM”, – rašoma šiame susitarime.

Tiekėjas šias elektrines transporto priemones į Klaipėdą savo jėgomis ir sąskaita turi pristatyti ir perduoti ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo sutarties įsigaliojimo dienos. Bendrovę jau pasiekė visi elektrobusai, bet į trasą šį trečiadienį kol kas testavimo režimu buvo išleistas tik vienas, važiavęs 8-uoju maršrutu. Visus kitus planuojama įdarbinti nuo gruodžio vidurio.

Skaitytojo nuotr.

Šių autobusų dalims, mazgams ir agregatams bus taikoma 24 mėnesių garantija be ridos apribojimo. Akumuliatorių (baterijų) garantija – ne trumpesnė nei 120 mėnesiai, taip pat be ridos apribojimo.

„Klaipėdos paslaugos“ pernai šią vasarą pasirašė sutartį su UAB „Vėjo projektai“ dėl 10 elektra varomų autobusų veiklos nuomos dešimties metų laikotarpiui. Šios sutarties vertė – 10 mln. eurų, pagal ją taikomas 1,6698 Eur/km nuomos įkainis, kuris kas metus gali būti peržiūrimas dėl elektros kainų ar PVM tarifo pokyčių.

Šie elektrobusai irgi turėjo būti pristatyti per 12 mėnesių. Tačiau liepos viduryje Imantas Paliakas, „Klaipėdos paslaugų“ Eksploatacijos departamento direktorius sakė, jog buvo pasirašytas sutarties pratęsimas iki spalio vidurio. Visgi, pasak jo, kaip ir numatyta sutartyje, dėl tokio vėlavimo „Vėjo projektai” nuo liepos 1-osios turės mokėti po 1000 eurų per dieną siekiančią baudą.

Kokia dabar yra situacija su šių elektrobusų gamyba sužinoti nepavyko – „Vėjo projekto” vadovas Alvydas Naujėkas į skambutį neatsiliepė. „Atvirai Klaipėdai” liepą jis buvo sakęs, kad vėlavimą nulėmė sutrikimai tiekimo grandinėse. Tačiau gamyba esą vis tiek vyksta spėriai ir iki spalio įsipareigojimai jai bus įvykdyti.

Pasak „Klaipėdos paslaugų“ atstovų šių elektrobusų gamyba vis dar vyksta, o sutarties sąlyga dėl baudos mokėjimo yra vykdoma.

Po pralaimėtų teismų dėl viešojo pirkimo „Klaipėdos paslaugos“ ir „Transmitto“ bei Čekijos „Iveco“ konsorciumas spalio 31 dieną pasirašė dar vieną sutartį dėl elektrobusų pirkimo. Pergalę teismuose pasiekęs „Transmitto“ parduos 11 elektrinių autobusų. Tam reikės daugiau nei 2,25 milijono eurų investicijų iš Klaipėdos biudžeto, nes 45 proc. autobusų įsigijimo kainos finansuos savivaldybė, likusią dalį – Europos Sąjunga.

„Klaipėdos paslaugų“ vadovas Vaidas Ramanauskas sako, kad nauji autobusai uostamiestį turėtų pasiekti kitų metų pavasarį.

„Sutartis pasirašyta, prasidėjo gamyba“, – BNS teigė V. Ramanauskas.

„Klaipėdos paslaugos“ iki šiol naudojosi tik dviem elektrobusais „Dancer”, pagamintais „Vėjo projektų“.

Savivaldybė, kaip įmonės akcininkas, yra suformulavusi tikslą, kad bendrovės iki 2025 m. turimus 34 dyzeliniu kuru varomus autobusus pakeistų elektra varomais ir visiškai netaršiais autobusais.

11 Comments

  1. Memelender

    Labai gerai, kad atsinaujina autobusų parkas. Laukiu, nesulaukiu, kad visuose autobusuose bus kondicionieriai. Dar vasarą labai reikia ilgų autobusų 6 maršrute.

    Reply
    • Valius

      Nebus 6 ilgų kol nebus naujo konkurso maršrutui. Dar klausimas ar naujam konkurse bus reikalavimas ilgiems. Ir beje, 6 maršruto „Klaipėdos paslaugos” neaptarnauja

  2. Anonimas

    Apgailėtinam kvailiui , a. parkas ir yra
    UAB

    Reply
  3. Apgailetini.

    Važiuoja susikibe autobusai traukinuku orą vežioja ,gauna pinigus ne už talonus,o už kilometrus.Viskas uz musu pinigus,perkasi naujus autobusus galetu pabandyti toks UAB pats išgyventi,bet ne.

    Reply
    • Valius

      Nekliedėk briedų

    • Aurimas

      Labai retai kurie orą vežioja. Arba kliedite, arba nemokate. O traukinuku važiuoja skirtingų maršrutų autobusai, vežantys į skirtingus rajonus.

    • to Aurimas ir kt

      tikra tiesa.. ora vezioja.. isimtys piko metu kai vaziuojama ar gryztama is darbo. kas kad skirtingi marsrutai.. traukinukas visgi.. ir visi per Taikos pr…

    • To apgailetini

      Tai automobiliai irgi orą vežioja. Daugumoje automobilių telpa 5 ar daugiau keleivių, o važiuoja tik 1.

    • To to apgailetini

      Automobiliai kur nori ten važiuoja,koks kieno reikalas,jie ne už biudžeto juk pinigus važiuoja

  4. Hasts

    Labai gerai švarus transportas mieste ! Švedai planuoja gana greit įsileisti į senamiesčio miestus tik elektra varomas mašinas

    Reply
    • Anonimas

      svarus… tebunie.. bet kad sunkesnis..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Įspėja vairuotojus dėl nestandartinio krovinio gabenimo

UAB „Klaipėdos paslaugos“ informuoja vairuotojus, kurie Klaipėdoje trečiadienio vėlų vakarą ir ketvirtadienį naktį planuoja važiuoti maršrutu Perkėlos g. 8 – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šoks restruktūrizacijos tango 

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovė „Vėjo projektai“ yra verta restruktūrizacijos, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This