2024-ieji – Švyturių metai Klaipėdoje

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Kitąmet pažymimos 140-osios Baltojo švyturio įžiebimo Šiauriniame mole metines.

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto taryba pritarė tam, kad 2024-ieji Klaipėdoje būtų paskelbti Švyturių metais.

Šiai progai ruošiama renginių programa, kurioje – savivaldybės biudžetinių ir viešųjų kultūros bei švietimo įstaigų, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos įgyvendinamos iniciatyvos bei kultūros ir meno projektų dalinio finansavimo konkursą laimėję projektai.

Po audros prie Baltojo švyturio ant šiaurinio molo. Klaipėda, 1930 m.

Sprendimo projektą dėl 2024 m. paskelbimo Švyturių metais ruošia ir Neringos savivaldybė, nes pirmasis lietuviškame pajūryje švyturys 1874 m. spalį nušvito būtent Nidoje ir tik po dešimties metų buvo įžiebtas jaunesnysis jo brolis uostamiestyje.

Šios sukaktys ir paskatino iniciatyvą Klaipėdos ir Neringos savivaldybėms 2024-usius skelbti Švyturių metais. Iniciatyvos autorius – žurnalistas, visuomenininkas Denisas Nikitenka, sukaupęs įspūdingą kolekciją – daugiau nei šimtą skirtingais tiražais prieškariu išleistų atvirukų su Baltuoju švyturiu.

Tikimasi, kad Švyturių metų Klaipėdoje renginiai prisidės prie miesto turistinio patrauklumo didinimo ir taps puikia inspiracija aktualizuoti švyturius – uostams itin reikšmingus infrastruktūros objektus, papasakoti jų istoriją.

Amžininkų prisiminimus apie Baltąjį švyturį skaitykite čia.

INFORMACIJA

Baltasis švyturys stovėjo Šiaurinio molo gale. Atidarytas 1884 m. gruodžio 16 d. Įrengtas ant paaukštinto molo galo, bokšto aukštis siekė 8,5 m, tamsiuoju paros metu švyturyje degė raudona šviesa, kurią skleidė 500 HK galingumo elektros žiburys. Baltuoju švyturys pavadintas dėl to, kad mūras buvo tinkuotas ir nudažytas baltai.

Baigiantis Antrajam pasauliniam karui, 1945 m. sausį ir Baltąjį, ir Pietinio molo švyturį traukdamiesi susprogdino vokiečiai. Sovietiniais laikais švyturio nuspręsta neatstatyti, jo vietoje pastatyta geležinė konstrukcija.

Baltasis švyturys buvo pavaizduotas 1922 m., prieš Lietuvai atgaunant Klaipėdos kraštą, išleistame 10 markių banknote, vaizduotas prieškariniuose nepriklausomos Lietuvos pašto ženkluose, senesniuose atvirukuose. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, šis švyturys buvo pavaizduotas 200 litų banknoto, išleisto 1997 m., reverse.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Regionas

Kviečia į naktinį žygį kuršių praeities labirintais

Palangos Jono Šliūpo muziejus tęsia renginių, aktualizuojančių kuršių kultūros palikimą, ciklą, kuris skirtas šiuo metu veikiančiai vieno eksponato parodai „Subtili ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This