Turto bankas sieks tarptautinio tvarumo sertifikato Klaipėdos teismų pastatui

Be kategorijos, Miestas

Turto bankas sieks tarptautinio tvarumo sertifikavimo naujai statomiems ir didžiausiems rekonstruojamiems pastatams. Vienas pirmųjų eilėje tokiam įvertinimui gauti – Klaipėdos teismų pastatas, kurio architektūrinis konkursas kaip tik vyksta šio metu. 

„Savo ambiciją tvarumo srityje norime įrodyti siekdami BREEAM sertifikato naujos statybos Klaipėdos teismų pastatui. Jau tapo įprasta, kad komercinėje rinkoje naujai statomi biurų pastatai sertifikuojami pagal tvarumo standartus, tačiau viešajame sektoriuje tai dar nėra paplitę. Klaipėdoje šiuo metu tėra tik vienas komercinis pastatas, kuris turi BREEAM naujos statybos Excellent tvarumo įvertinimą ir tik projektavimo etapui“, – teigia Ernestas Česokas, Turto banko laikinasis vadovas.

BREEAM yra populiariausias ir seniausias pastatų tvarumo vertinimo standartas pasaulyje, dažniau naudojamas Europoje, o tuo pačiu ir Lietuvoje. Siekiant tvarumo sertifikato projektas gali būti vertinamas atskiruose etapuose – po projektavimo etapo ir galutinis vertinimas pasibaigus statybai.

Sertifikuojant pastatą vertinami energijos naudojimo, resursų taupymo, ekologijos, draugiškumo aplinkai ir žmogui, valdymo sprendimai, naudojamos inovacijos ir kiti aspektai.   

Paskelbtas architektūrinis konkursas

Turto bankas kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija šiuo metu yra paskelbęs naujojo teismų pastato uostamiestyje architektūrinį konkursą. Darbų laukiama iki sausio 16 d. Konkurso prizinis fondas siekia 33 tūkst. eurų.

Architektūrinio konkurso dalyviai yra anonimiški, taip siekiama užtikrinti objektyvų ir nešališką pateiktų darbų vertinimą. Konkurso nugalėtoją išrinks komisija, kurioje dominuos žinomi Lietuvos architektai. Komisijoje dalyvauti yra pakviestas ir vyriausiasis Klaipėdos miesto architektas Marijus Mockus, taip pat gretimame sklype esančio Klaipėdos apskrities policijos komisariato pastato projekto autorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas architektas Saulius Juškys. Konkurso nugalėtojas turėtų paaiškėti kitų metų pirmąjį ketvirtį. 

Pastatas bus projektuojamas pasitelkiant BIM modeliavimą, kuris leidžia žymiai sumažinti statinio projektavimo laiką ir tiksliau planuoti statybos sąnaudas, planuoti ir stebėti projekto eigą.

Naujasis teismų pastatas turės būti iki 4 tūkst. kv. m ploto, jame numatoma įrengti 11 teismo posėdžių salių, patogias erdves klientų aptarnavimui bei šiuolaikiškas darbo ir poilsio erdves teismų darbuotojams.

Klaipėdos teismų pastatui numatytas sklypas Kauno g. 8, Klaipėdoje, greta Klaipėdos apskrities policijos komisariato pastato. Ši vieta yra tarsi pereinamoji zona tarp gyvenamosios ir pramonės teritorijų. Naujasis statinys Klaipėdoje turės būti itin tvarus ir atitikti BREEAM tvarumo standarto reikalavimus, kartu tikimasi kūrybiškų pastato prieigų ir viešų erdvių sprendimų.

Senos teismų patalpos bus parduodamos

Planuojam kad naujojo teismų pastato statybos projekto įgyvendinimas turėtų kainuoti apie 10 mln. eurų. Dalį lėšų projektui finansuoti ketinama gauti pardavus dabar teismų naudojamus pastatus uostamiesčio centre  – Herkaus Manto g. 26, 26A ir Galinio Pylimo g. 9. Už šiuos energetiškai neefektyvius pastatus, pirminiu vertinimu, tikimasi gauti apie 2 mln. eurų.

Atrinkus projektuotojus ir parengus projektą bei gavus statybos leidimą, 2025-ųjų pradžioje tikimasi skelbti rangos darbų konkursą. Teismai į pastatą galėtų įsikelti 2026 m. pabaigoje. Naujajame pastate įsikurs Klaipėdos apygardos ir Regionų apygardos administracinis teismai

0 Comments

  1. Anonimas

    Atseit,viska, prades nuo „tvoros” su sertifikatu(juk ne uz savus,uz jusu pinigus) !?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas

Pagaliau pradės statyti komisariato automobilių aikštelę

Turto bankas paskelbė pasirašęs sutartį su UAB „HSC Baltic“ dėl Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato antžeminės daugiaaukštės automobilių stovėjimo aikštelės ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Regionas

Neringos meras prašo šalies vadovų užtarimo

Neringos meras Darius Jasaitis kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę dėl to, kad šiame kurorte gyvenantiems ukrainiečiams ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This