Valdantieji nesutaria dėl „Klaipėdos energijos“„melžimo“

Politika, Svarbu

Nors uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus kaip akcijų valdytojas savo lūkesčių rašte išdėstė, jog artimiausius trejus metus nori, kad AB „Klaipėdos energija“ į miesto biudžetą dividendų pavidalu pervestų 70 proc. savo pelno, tokio jo pageidavimo nesupranta ne tik kai kurie koalicijos partneriai, bet ir bendražygiai.  

Taip paaiškėjo pirmadienį vykusio išvažiuojamojo Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdžio metu.  

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nuo balandžio vidurio įmonei vadovaujantis Rolandas Baltuonis politikams pareiškė, kad jos veikla nėra efektyvi, esą mieste atsiradus nepriklausomiems šilumos gamintojams nebuvo atlikti visi efektyvinimo veiksmai ir ji dabar yra iš pricipo nekonkurencinga.  

Šiuo metu keičiame strategiją, stengiamės savo pajėgumus išnaudoti. Su „Gren“, kuriai šiluma yra šalutinis produktas, nepakonkuruosime, tačiau su visais kitais galime ir to siekiame“, – teigė generalinis direktorius.  

Jis taip pat informavo, kad įmonės valdyba patvirtino nuo sausio 1 d. įsigaliosiančią naują struktūrą, kurios esmė esą yra „vadybos plokštinimas, atsakomybių leidimas žemyn“, kad būtų galima efektyvinti procesus.  

R. Baltuonis taip pat teigė, kad įmonė šiandien turi ne kokį įvaizdį, tačiau komiteto nariai su tokia jo nuomone nesutiko. Visgi pokyčių energetikai sieks ir šioje srityje – paskelbtam konkursui komunikacijos specialisto vietai užimti sulaukta apie 20 kandidatų ir dabar vykdoma atranka.

„Klaipėdos energijos“ vadovas informavo, jog kitąmet tikimasi sudaryti bent vieną susitarimą dėl vėsumos tiekimo. Esą reikia pilotinio projekto, kad būtų galima judėti toliau bei teikti tokią paslaugą.  

R. Baltuonis tikina, jog įmonė daro namų darbus dėl galimo jai perduoto „Geotermos“ turto atgaivinimo. Pasak jo, šildyti dujomis 37 laipsnių geoteriminį vandenį lyginanti su šiluma, pagaminta iš biokuro, yra nekonkurencinga, tad dar ieškoma varianto, kaip būtų galima išnaudoti šį gamtos resursą. Viena iš galimybių – gilinti gręžinius, kad būtų išaugamas 87 laipsnių vanduo.

Vadovui pagarsinus, kad mero prašytame lūkesčių rašte įmonei yra nurodoma, jog 70 proc. nuo paskirstytino pelno 2024-2026 metais turėtų būti skirta dividendams, A. Vaitkaus rinkiminio komiteto narys Leonas Makūnas pareiškė, jog reikalaut tiek dividendų iš tokios įmonės yra absurdiškas ir neracionalus požiūris. 

„Palaikau Leoną“, – pareiškė kitas mero komandos narys Arūnas Tuma, išdėstęs, kad įmonė turi daug kur investuoti.  

Visgi nors komiteto pirmininkas Raimondas Tamošauskas siūlė priimti protokolinį sprendimą, jog lūkesčiai dėl dividendų energetikams būtų sumažinti, tai padaryta nebuvo.  

Be konkretaus atsakymo liko ir R. Tamošausko klausimas, ar nėra interesų konflikto dėl to, kad įmonės valdyboje yra akcininko „Gren Lietuva“ atstovas, kai šios įmonės valdoma atliekų deginimo jėgainė yra tiesioginis konkurentas „Klaipėdos energijos“ biokuro katilams nepriklausomų šilumos gamintojų rinkoje.

R. Baltuonis politikams pristatė ir įmonės teritorijos Danės gatvėje konversijos eigą. Anot jo, teritorija jau yra padalinta į keturis sklypus, rytinėje dalyje jokia veikla jau nebevystoma, palei upę buvusi antžeminė trasą esą jau baigiama pertvarkyti. Anot generalinio direktoriaus, būtų gerai žinoti miesto viziją, nes atlaisvintose teritorijose esą būtų galima organizuoti kokią nors laikiną veiklą, bet turi būti aiškūs terminai, kuriuos būtų galima pristatyti galimiems interesantams.  

R. Baltuonis neslėpė nesuprantantis įmonės valdybos nurodymo organizuoti architektūrinį konkursą dabar nuomojamos teritorijos pakrantės sutvarkymui. Esą pirmiau reikėtų tos pačios miesto vizijos.

„Jei čia miesto dalis bus ateityje, miestas turėtų tai ir daryti“, – sakė jis.  

Tokią poziciją palaikė ir komiteto narys Sergej Mažūga, priminęs, kad koalicijos sutartyje yra numatytas visos Dangės pakrantės iki Liepų g. tilto įveiklinimas.  

„Reikia žiūrėti kompleksiškai“, – teigė politikas.  

Savo ruožtu L. Makūnas dėstė, kad čia reikėtų elgtis taip, kaip su II vandenviete, kai atidalintas sklypas su ten esama infrastruktūra už likutinėę vertę buvo perleistas savivaldybei.  

Galiausiai R. Baltuonis išdėstė, jog įmonė norėtų, kad savivaldybė inicijuotų bendrų sąskaitų ir skaitiklių rodmenų deklaravimo portalo sukūrimą, kaip kad jau yra padaryta Alytuje.  

22 Comments

  1. Nusivylimas autokratiniu mero elgesiu.

    Naujas energijos vadovas, pilnas konkrečių sumanymų ,veiklus. O kas gaunasi. Autokratinis mero vadovavimas trukdo inovatyviems veiksmams. To ir laukėme iš šio mero.
    Tik leiskite verslo žmonėms elgtis kaip priklauso, o neškite jiems pagalių ,kaip įprasta valstybinėse įstaigose. Todėl ten viskas merdi ir brangsta.

    Reply
  2. Nusivylimas autokratiniu mero elgesiu

    Naujas energijos vadovas, pilnas konkrečių sumanymų ,veiklus. O kas gaunasi. Autokratinis mero vadovavimas trukdo inovatyviems veiksmams. To ir laukėme iš šio mero.
    Tik leiskite verslo žmonėms elgtis kaip priklauso, o neškite jiems pagalių ,kaip įprasta valstybinėse įstaigose. Todėl ten viskas merdi ir brangsta.

    Reply
  3. Vaitkiškas cinizmas….

    Vaitkus neturi savivaldybėje pinigų savo pažadams įvykdyti, tai ir surinkinėja iš savivaldybių įmonių bei projektus sustabdydamas. O kaip gi kitai, jis meras ir daro ką nori, kad tik savo rinkėjams i šik…a sulystu. Šlykšku!!!

    Reply
    • Beviltiškas ? :)

      Net be fantazijos nikui ? Nevykėlis ,nesugebantis savo galva galvoti , bando „paaiškinti” KAS yra atsakingas už savivaldybės įmones ir kas turi teisę lūkesčiams ? ? Reikėtų šviestis ….liberalumas man tampa keiksmažodžiu 🙂

  4. Nesupratau apie " melžimą "

    Grąžinti į miesto biudžetą 70 % iš pelno , kurį tie patys klaipėdiečiai ir sunešė , reiškia ” melžti ” ? Rimtai ?

    Reply
    • joo čia jie pavarė..:D)

      įsižeidė kad savivaldybė nori pelno iš savo pačios įmonės? Visai liberalams kramės supuvo..

  5. Amsius

    Kol apsivoges smaguris bus valdyboje jokie vieši ryšiai nepadės.

    Reply
    • Skaitykite dar kartą savo nuorodos tekstą

      panašu nelabai supratote ? Kodėl reikia aimanuoti dėl to , kad „eurų maišai ” IŠ PELNO grįžtų į Klaipėdos m biudžetą ? Biudžetas skirtas klaipėdiečių reikmėms ….___Nors uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus kaip akcijų valdytojas savo lūkesčių rašte išdėstė, jog artimiausius trejus metus nori, kad AB „Klaipėdos energija“ Į MIESTO BIUDŽETĄ dividendų pavidalu PERVESTŲ 70 proc. SAVO PELNO , tokio jo pageidavimo nesupranta ne tik kai kurie koalicijos partneriai, bet ir bendražygiai.  

  6. Vartotojas

    Šis direktorius nebijo politikams rėžti tiesą į akis ką miestas pats turi padaryti. Nubrėžti Danės gatvės viziją. Tiltas bus ar nebus. Ko norima iš nenaudojamos Kl.Energijos teritorijos. L,Mokūnas teisus. Gal miestas viename iš sklypų ten statys savivaldybę? Pinigais aplipusi savivaldybė dar labiau nori pasipelnyti iš Kl.Energijos. Tai visų šilumos naudotojų sąskaita. Nesąžininga. O Tamašauskui reiktų žinoti kad Klaipėdoje nepriklausomų tiekėjų yra per mažai, o šilumos gamyba Kl.Energijai yra šalutinė , o ne pagrindinė veikla. Kl.Energija pirrmiausia atsakinga už šilumos perdavimą, o ne už gamybą. Šilumos perdavimas yra monopolinė veikla. Todėl ir susikoncentruoti reikia į tai. Šilimos gamybos rinkoje Kl.Energija dalyvauja kaip lygiavertis partneris. su kitais.

    Reply
    • Jooo...

      Ei, ponuli, apsirinki, dar 2022-12-01 tuometinis „Klaipėdos energijos” valdybos pirmininkas, Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis patvirtino „Atviros Klaipėdos” gautą informaciją, kad valdyba nusprendė nepratęsti A. Katino įgaliojimų dar vienai kadencijai ir rengs viešą konkursą šioms pareigoms užimti nes valdyba labiausiai pasigedo aktyvesnių bendrovės veiksmų vykdant senosios katilinės Danės gatvėje konversijos projektą, nes iki šiol viskas esą iš esmės buvo daroma tik pačios savivaldybės, nors dėl senosios katilinės teritorijos konversijos įmonė yra įvykdžiusi visus savivaldybės planus, kurie fiksuojami strateginiame veiklos plane. Šiems metams jame buvo įrašyta suskaidyti į sklypus įmonės veiklai nebereikalingą teritoriją ir tai buvo padaryta. Kitų metų planuose yra numatyta po žeme pakišti virš jos einančią šiluminę trasą – jau yra atlikta rinkos analizė, kiek tokia darbai galėtų kainuoti. Taigi „drąsus” naujas direktorius girtis senai atliktais darbais, nors trąsos per metus taip ir „nepaslėpė”, o kad šildyti dujomis 37 laipsnių „Geotermos” geoteriminį vandenį neapsimoka, Klaipėdos Energijos specialistai žinojo daugiau kaip prieš10 metų, todėl dabar pats laikas sapnuoti kaip „vėsintis”.

    • Aidas

      Klaipėdos energija atsakinga už garantinį šilumos tiekimą, kad pas vartotojus būtų išlaikomi higienos normose nustatyti šilumos ir karšto vandens parametrai. Todėl šilumos gamyba Klaipėdos energijai nėra šalutinė veikla, nes tai nėra lygiavertis dalyvavimas šilumos gamyboje, yra prievolė išlaikyti veikiačius šilumos gamybos įrenginius tiems atvejams kada nepriklausomi šilumos tiekėjai negamins šilumos. Nepriklausomi šilumos tiekėjai tokios prievolės neturi, esant nepalankioms sąlygoms, pvz pademija, per aukštos el. energijos ar kuro kainos, bet koks įrangos gedimas, tiesiog atsijungia ir tiek, jie neprivalo išlaikyti papildomos rezervinės įrangos. Todėl Klaipėdos energija neišvengiamai turi dalyvauti šilumos gamyboje ir iš to turi uždirbti kad galėtu investuoti į šilumos gamybos įrenginių tinkamos būklės palaikyma bei atnaujinimą atsižvelgiant į vis griežtėjančius aplinkosaugos reikalavimus.

  7. Kraupu

    Ne,nu viršūnė!Akcininko „Gren Lietuva“ atstovas yra įsitaisęs įmonės valdyboje! tai va kodėl už deginamas šiukšles mes jokios pigesnės šilumos negaunam nors buvo pasakojamos pasakos apie šilumą ciut ne uz veltui nes tai šalutinis produktas o prie viso to Gren pasistatė Geotermos sanitarinėje zonoje .Ka tas Gren atstovas daro įmonės valdyboje? ir kas atsakingas kad tokie žmonės ten sėdi?

    Reply
    • Vartotojas

      Ogi atsakingas akcijų valdytojas -A.Vaitkus.

  8. Jooo...

    R. Baltuonis taip pat teigė, kad įmonė šiandien turi ne kokį įvaizdį, ir ne be pagrindo. Dar 2023-08-07 „Atvira Klaipėda” buvo sulaukusi nuotraukos, kurioje užfiksuotas „Klaipėdos energijos” dirbtuvėse keltuvo pakeltas A. Smagurio sūnui priklausantis automobilis „Mazda 3″. Ten jis esą buvo ruošiamas techninei apžiūrai ir vėliau vieno iš energetikų net vežtas į tokios apžiūros centrą. Automobilio priklausomybės faktą patvirtino techninio paso ir techninės apžiūros lapo nuotrauka. Klaipėdos meras, A. Vaitkus, esantis ir savivaldybės įmonių akcijų valdytoju, paklaustas, ar A. Smaguris beturi jo pasitikėjimą eiti „Klaipėdos energijos” valdybos nario pareigas, atsakė trumpai ir aiškiai: „Ne”. Pasak mero, jis inicijuos šio tarnautojo atšaukimą. TEBEŠAUKIA IKI ŠIOLEI.
    2023-11-23 Spyglys rašė, kad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija iš uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija nusipirko „Sporto komplekso ir sportininkų konsultavimo paslaugas”. Jos buvo suteiktos šių metų rugsėjo 18 d. ir įvertintos beveik 138 eurais. Ar čia ne tie patys veikėjai, Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiasis specialistas A. Smaguris, anksčiau dirbęs „Klaipėdos energijoje”, ir jo sūnus Giedrius, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Statybos ir eksploatacijos departamento direktorius, kurie sakė nežinantys, kaip gi nutiko, kad jų automobilis atsidūrė energetikų dirbtuvėse, „konsultavosi” garsiojoje „Klaipėdos energijos” pirtelėje , juo lab kad A. Smaguris „sėkmingai” tebetupi AB „Klaipėdos Energija” valdyboje.
    ESANT TOKIAI SITUACIJAI MIRTINAI BŪTINAS KOMUNIKACIJOS SPECIALISTAS SU DVIGUBA INŽINIERIAUS ALGA.

    Reply
    • Kisa

      juokdarys. Pats vare toki pati bizni, i kisene gaudavo. Budi komentaruose po kiekvienu energijos straipsniu pagieza Smaguriui liedamas. Pats laikas darbo ieskotis.

    • Jooo...

      Ciuci, atsibusk ir apsičiupinėk, gal miegi, gal sapnuoji, o gal fentanilis veikia.

    • Vartotojas

      „smagiai” žiūrisi A.Vaitkaus sprendimai dėl savivaldybės įmonių valdymo organų narių nepriekaištingos reputacijos , kuri privalu.

    • Joooo !

      Pasirodo niekas nieko neišvalė ir nevalys.Seni draugeliai seni darbeliai.Tik meras naujas

  9. Rulis

    Galėtų valdžia kokius 30-40 proc. padidinti šildymo kainą ir visiems politikams, jų grupėms ir valdininkams laikinai užtektų. Lietuviai turi daug pinigų sukaupę, tai kodėl jų nuo gyventojų „nenuimti”. Pavyzdžių daug, kai be jokio pagrindo didinamos kainos.

    Reply
  10. Anonimas

    Leonas Makūnas, V. Grubliauskas ir panašūs etatiniai bebrai Vaitkaus komandoje.

    Reply
  11. Iš seniau

    Gerb. redakcija, ten jeigu pradėtumėte domėtis praeitimi, tai rastumėte idomių dalykėlių ir įsivėlusių savo laiku garsių politikėlių.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Jos bus 11,5 ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This