Ženklus atliekų tvarkymo brangimas – dėl vežėjų monopolio?

Miestas, Svarbu

Bendrovės „Ecoservice” ir „Ekonovus” yra „pasidalijusios Lietuvos rinką” – taip ženkliai padidėjusius atliekų surinkimo bei vežimo kaštus Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdžio metu aiškino Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) direktorė Roma Budrienė. Jei mero pasiūlymui pritars taryba, nuo sausio 1 d. už atliekų tvarkymą visiems reikės mokėti nuo 33 iki 37 proc. daugiau.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pro ausis praleidęs ženklų autobusų bilietų brangimą šis komitetas pirmadienį labai atidžia „blusinėjo” atliekų tvarkymo kaštus, nors jų dalis bendrame namų ūkio mokesčių pakete net po mero siūlomo pabrangimo sudarys tik 0,34 proc.

Už sprendimo projektą balsavo tik trys komiteto nariai, trys balsuojant susilaikė, o vienas balsavo prieš.

Komiteto narys Leonas Makūnas pasigedo solidesnio atliekų surinkimo ir išvežimo sąnaudų Klaipėdoje padidėjimo 36 procentais per ketverius metus pagrindimo. Komiteto pirmininką Raimondą Tamošauską stebino, kad 10 proc. atsieina atliekų tvarkymo sistemos administravimas.

R. Budrienė teigė, kad atliekų surinkimo ir vežimo kaina yra nustatoma viešojo pirkimo konkursų tvarka. Pasak jos, 2022 metais atliekų vežėjų buvo ieškoma padalijus miestą į tris dalis, „tačiau konkursas nenusisekė, kainas, kurias gavome, buvo dar didesnės nei dabartinės”. 

Politikai teiravosi, kokios atliekų surinkimo ir vežimo yra kituose miestuose, ar negalėtų atliekas rinkti vežti kuri nors savivaldybės įmonė, pavyzdžiui UAB „Klaipėdos paslaugos”.

R. Budrienė tikino, kad KRATC privalo skelbti viešųjų pirkimų konkursus, tačiau savivaldybė gali pavesti savo įmonei tiesiogiai pavesti teikti šią paslaugą. Esą taip yra Kaune. Bet kauniečiai viešai neatskleidžia, kiek jiems tai kainuoja.

Direktorė aiškino, kad 10 proc. dydžio sistemos administravimo kaštai yra visokeriopai pagrįsti, nors politikai stebėjosi, kad kituose miestuose administravimui esą skiriama tik apie 3 proc.

KRATC šį rugsėjį pasirašė 13,6 mln eurų vertės sutartį su UAB „Ecoservice” dėl mišrių komunalinių, maisto, didžiųjų, biologiškai skaidžių (žaliųjų) atliekų surinkimo Klaipėdos teritorijoje ir jų transportavimo į atliekų tvarkymo įrenginius paslaugos. Konkurse dėl šios paslaugos „Ecoservice” varžėsi tik su UAB „Ekonovus”. Tačiau šios pasiūlymas buvo atmestas, nes buvo pasiūlyta „per didelė, perkančiajai organizacijai nepriimtina pasiūlymo kaina”.

„Ecoservice” šias paslaugas uostamiestyje teikė ir anksčiau: 2022 m. gruodį buvo pasirašyta 2 milijonų vertės sutartis su KRATC, galiojanti iki šių metų pabaigos. Naujai pasirašyta sutartis galioja iki 2028 metų rudens.

Dar anksčiau UAB „Ecoservice” laimėjo dviejų dalių KRATC skelbtą viešojo pirkimo konkursą dėl pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo uostamiesčio bei Neringos miestų savivaldybių teritorijose bei jų vežimo į atliekų tvarkymo įrenginius paslaugų. Konkurse ši bendrovė varžėsi su ta pačia UAB „Ekonovus”. KRATC tada pasirašė preliminarią 4,8 mln. eurų vertės sutartį su UAB „Ecoservice”. Sandorio trukmė –  62 mėnesiai. Analogiška sutarties dėl pakuočių tvarkymo Neringos savivaldybėje kaina – 378 tūkst. eurų.

6 Comments

  1. Sara

    Siekia greito praturtėjimo

    Reply
  2. miesto gyventojas

    Visi žinome, kad mūsų žmonės paklusnūs, uždės valdžia mokesčius, susigūšime ir mokėsime paskutinius turimus skatikus. O meras su savo chebra nebiedni ir meras bei dauguma jų gyvena ne Klaipėdoje… Plojam iš džiaugsmo , dar ne to bus…..

    Reply
  3. Anonimas

    Voverės juokiasi matydamos, kai tokioje įmonėje dirba net 12 vadovų, kurių kiekvieno atlyginimas vid. po 2530 EUR į rankas (2023 m. Į ketv.)

    Reply
  4. Klp

    Visame pasaulyje geriausias biznis yra siuksles

    Reply
  5. Marijus

    Nugi negi meras ir administracija gali gyventi tik iš algos?.. Nesolidu. Ir prieš kaimynus gėda….

    Reply
  6. Kaimynas

    TEGYVUOJA RUBIKONAS…MAFIJA GYVA ,,,

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This