Teismas: R. Žemaitaitis apšmeižė A. Tapiną ir „Laisvės TV“

Miestas, Svarbu

Trečiadienio popietę Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė sprendimą civilinėje byloje dėl Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio pareiškimų apie visuomenininką Andrių Tapiną ir jo įkurtą viešąją įtaigą „Laisvės TV“.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Neringa Ruibytė-Karimžanova konstatavo, kad visuomenininko ir VšĮ ieškinius yra pagrindo tenkinti iš dalies.

A. Tapinas ir jo įkurta viešoji įstaiga „Laisvės TV“ teismo prašė pripažinti, jog R. Žemaitaičio skelbta informacija šios VšĮ, jo paties organizuotas paramos akcijas Ukrainai (pareiškimai apie pinigų rinkimų kovinio drono „Bayraktar“ pirkimą, A. Tapino neva praloštus pinigus ir pan.) būtų pripažinta neatitinkanti tikrovės, žeminanti asmens garbę ir orumą, „Laisvės TV“ dalykinę reputaciją.

Taip pat teismo buvo prašoma R. Žemaitaitį įpareigoti paneigti jo „Facebook“ paskyroje paskelbtą tikrovės neatitinkančią informaciją, panaikinti tokius įrašus ir atlyginti po 10 tūkst. eurų neturtinės žalos A. Tapinui ir „Laisvės TV“ bei ieškovų patirtas bylinėjimosi išlaidas. A. Tapinas buvo sakęs, kad, jei teismas priteis jam ir „Laisvės TV“ prašomas sumas, šios lėšos bus nukreiptos į paramą Ukrainai.

Pats R. Žemaitaitis, prašęs tokius ieškinius atmesti, teisme aiškino, kad savo komentaruose apie galimai „nusuktus tūkstančius“ minėdamas „Andriuką“, neturėjo omenyje A. Tapino. Esą keldamas klausimus apie paramos Ukrainai akcijų skaidrumą tiesiog siekė įgyvendinti „bendrąjį gėrį“ – vykdyti paramos panaudojimo kontrolę.

Pasak teismo, į Klaipėdos mero postą pretendavęs politikas savo teiginiais apie galimai pokerio turnyruose praloštus Ukrainai paaukotus pinigus, apie tai, kad dalis jų esą buvo pavogta, pažemino A. Tapino garbę ir orumą bei „Laisvės TV“ reputaciją, Analogiškai buvo įvertinti ir parlamentaro teiginiai apie neva padovanotą BMW, išdėstyti mininti Adolfą Hitlerį.

Politikas teismo sprendimu per dvi savaites po jo įsigaliojimo įpareigojamas savo paskyroje socialiniame tinkle paskelbti atitinkamą paneigimą ir palikti jį neribotam laikui, o senuosius įrašus ištrinti.

Visgi teismas priteisė gerokai mažesnes sumas nei prašė ieškovai: A. Tapinui – 2000 eurų, VšĮ – 1000 eurų. Abiem ieškovams iš R. Žemaitaičio priteista po 3601 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Nė viena pusė išklausyti sprendimo neatvyko, nepageidavo ir nuotolinio posėdžio. Tad teisėja trumpai išdėstė savo sprendimo motyvus „Atviros Klaipėdos“ žurnalistui.

Pasak N. Ruibytės-Karimžanovos, nors R. Žemaitaitis bandė savo teiginius pateikti kaip nuomonę, naudojo žodį „galimai“, tačiau išanalizavus visą įrašų turinį, galima padaryti išvadą, kad pateikiama informacija turi ryškių faktų konstatavimo bruožų ir ji yra laikytina žinia, o ne nuomone. Taip pat teismas įvertino ir aplinkybę, kad procese dalyvavo vieši asmenys, kad informacija buvo paskelbta keletą kartų.

Toks pirmos instancijos sprendimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

7 Comments

  1. tai pagal teismo sprendimą

    Žemaitaitis arba melavo arba išgalvojo faktus? Ar taip suprantu?

    Reply
  2. Marijus

    O tai Tapkinas PATEIKĖ įrodymus, iš kokių lėšų pokerio turnyre lošė? Ar, vistik, TV galia (su atitinkamu palaikymu) didesnė nei teisėsaugos?

    Reply
    • Dviratininkas

      Išsilankstei folijos kepuraitę?

  3. Anonimas

    Zalūpagalviai komentatoriai,jums iki R.Žemaitaičio lygio labai jau toli.

    Reply
  4. Forestas Gampas

    Štai tokio lygio ir teisininkas R.Žemaitaitis, net savo neapykantos negeba teisiškai suformuluoti. Koks profesijoje, toks ir politikoje – nepavykęs.

    Reply
  5. Tai?

    Žemaitaitis ne tik galimai gandonas, bet ir melagis.

    Reply
    • Dviratininkas

      Jau įrodė šimtus kartų, kad ne galimai, o tikrai toks…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankaus Klaipėdos teismo sprendimo

Į Klaipėdos merus kandidatavęs, dabar prezidento posto siekiantis Seimo narys Remigijus Žemaitaitis neskundė jam nepalankios teismo nutarties dėl jo paskelbtos ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This