Galutinis verdiktas: brokuotas baseinas pabrango beveik 4 milijonais

Miestas, Svarbu

16,579 mln. eurų atsiėjęs su nepašalintais defektais eksploatuoti priimtas Klaipėdos baseinas iš savivaldybės biudžeto papildomai pareikalaus beveik 4 milijonų eurų.

Dar užpraėjusios kadencijos Savivaldybės administracijos, kurios priekyje buvo liberalas Saulius Budinas, užvirta košė galiausiai baigėsi Klaipėdai labai nepalankiu sprendimu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA) buvo konstatavusi, kad tuometinė Savivaldybės administracija skelbdama baseino statybų rangovo konkursą kai kuriems subjektams dirbtinai sudarė palankias sąlygas laimėti. Teigta, kad pasirinktas rangovas – AB „Axis Industries“ ir jau bankrutavusi UAB „Deglas“ – tikėtina, nebūtų laimėjęs konkurso, jei jo eigoje nebūtų buvę pakeisti projektiniai reikalavimai. Pavyzdžiui, pradinėje projekto techninėje specifikacijoje nurodytas šilumos siurblys – „GeoKat 25″ – eigoje buvo pakeistas kitu. Tokiu būdu minėtos įmonės su pradinių pirkimo dokumentų neatitinkančiu pasiūlymu buvo patvirtintos kaip konkurso laimėtojos. Dėl tokių pažeidimų buvo skirta beveik 4 mln. Eur sankcija – nurodyta grąžinti tokią sumą.

Savivaldybei apskundus tokį CPVA sprendimą Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad nėra pagrindo teigti, jog savivaldybė, pažeisdamas tiekėjų lygiateisiškumo ir skaidrumo principą, padarė tik formalų pažeidimą, tačiau sankciją sumažino iki minimalios 5 proc. „finansinės pataisos” – 828 978,13 Eur. Visgi savivaldybė nepasitenkino tokiu sprendimu ir pasinaudojo galimybe pateikti skundą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT), nes net ir sumažinta finansinė sankcija esą yra neproporcinga „tariamam pažeidimui”.

LVAT 2021-ųjų spalį jau buvo priėmusi savivaldybei palankų verdiktą – CPVA sprendimą panaikino kaip neteisėtą iš esmės, nes jis savo turiniu prieštaravo aukštesnės galios teisės aktams. Visgi CVPA nepasidavė ir atnaujino pažeidimo tyrimą „siekdama pašalinti LVAT nustatytus sprendimo dėl pažeidimo trūkumus”. Atnaujinto tyrimo rezultatas gavosi toks pats – pripažintas analogiškas pažeidimas ir savivaldybei buvo nurodyta į Vidaus reikalų ministerijos sąskaitą grąžinti 3 943 234,9 Eur.

Nesutikdama su tuo Klaipėdos savivaldybė ir vėl kreipėsi į teismą. Savo skunde be visų argumentų ji dar akcentavo ir aplinkybę, kad šilumos įranga sudarė tik nedidelę tokio pirkimo dalį (10 tūkst. Eur). Tačiau visa pateikta argumentacija Vilniaus apygardos administracinio teismo šiemet pavasarį jau neįtikino. Jo kolegija konstatavo, kad savivaldybė turėjo konkurso nugalėtojais pripažintų rangovų pasiūlymą kaip neatitinkantį techninės specifikacijos reikalavimų.

„Vien tai, kad šilumos įranga sudaro 10 000 Eur dalį visos pirkimo vertės, nereiškia, kad šis pažeidimas turėtų būti laikomas neesminiu ar mažareikšmiu”, – rašoma sprendime.

Anot teismo, CVPA pagrįstai taikė 25 proc. finansinę korekciją ir jos mažinti nėra jokio teisinio pagrindo.

Toks sprendimas, kuriuo buvo atmestas savivaldybės skundas, dar galėjo būti skundžiamas LVAT ir dabartinė miesto valdžia tuo pasinaudojo. Visgi tai nedavė trokštamo rezultato.

Šio teismo kolegija, kurią sudarė teisėjai Rytis Krasauskas, Beata Martišienė ir Egidijus Šileikis, konstatavo, jog Savivaldybės administracija, leidusi tiekėjui pakeisti pasiūlymą, pažeidė įstatymą.

„Šioje byloje nustatyti pažeidimai nelaikytini formaliais ar mažareikšmiais, nes tam nėra nei faktinio, nei teisinio pagrindo. Pažymėtina, kad ginčo atveju nenustatytas pagrindas pareiškėjui už netinkamą tiekėjo pasiūlymo vertinimą taikyti mažesnį nei 25 procentų finansinės korekcijos dydis, todėl nėra pagrindo mažinti pareiškėjui taikytą finansinę korekciją“, – rašoma neskundžiamame sprendime, kuriuo atmestas savivaldybės skundas.

Juo taip pat buvo atmestas Savivaldybės administracijos prašymas kreiptis išaiškinimo į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą.

Tuo metu byla, kurioje uostamiesčio savivaldybė už defektų šalinimą iš „Axis Industries“ bando prisiteisti daugiau nei milijoną eurų, o ši pateikė jai priešieškinį, vis dar nėra išnagrinėta net pirmoje instancijoje, nors prasidėjo dar 2019 metais.

24 Comments

  1. siaips

    Tai – ypatingas objektas, todėl galime džiaugtis, kad sėkmingai pavyko išspręsti visus statybų metu kilusius iššūkius ir pasiekti geresnį rezultatą nei planavome. Modernus Klaipėdos baseinas su sveikatingumo centru yra A+ energetinės klasės, nors projekte buvo numatyta A klasė, ir atitinka pačius aukščiausius kokybės standartus“, – sako baseiną stačiusios bendrovės „Axis Industries“ generalinis direktorius Mantas Galdikas. Tad Klaipėdos baseino pradinė vertė – 16,6 mln. eurų. 11,6 mln. eurų projekto įgyvendinimui skirta iš ES struktūrinių fondų, 1 mln. eurų iš valstybinių lėšų. Klaipėdos miesto savivaldybės indėlis – 4 mln. eurų. Vėliau statyba brango dėl kai kuriu kompetencijų trukumo. Kad statybos virtuozai iš Vilniaus bažnytkaimio atvažiavę i Klaipėda prisidarę broko nuo stogo iki šachtos ar apdailos darbu ir dar normalia kompanija Deglas nusodino tai čia faktas. Bet koki čia auksini siurbi teismas išrašo ? kuris net 4 milijonus kainuoja arba kad uz ji tokia bauda skiria? Tai jau kosmosas. Arba kažkas čia ne taip su tais teismais ir CVPA. Kad centrine projektu valdymo agentūra dirba su kompetencija kurioje protingumo ir lankstumu trukumas iš tolo matosi ne tik čia. Bet kad teismai nemato protingumo ribas kad ir baudos skirime, tai jau kažkas keista arba Vilnius turi kitu planuku dėl Klaipėdos. O dėl baseinu broku, pusei savivaldybės administracijos reikėtu parodyti duris. Pradedant Budinu baigiant jo proteguojamiems bet be kompetencijos esantiems valdininkams nuo 2016m

    Reply
  2. Marijus

    Kodėl už KONKREČIŲ asmenų padarytą TYČINĮ PAREIGINĮ NUSIŽENGIMĄ, labai galimai, kad už atlygį brendžio dėžėse, turi susimokėti KLAIPĖDIEČIAI??? Tai gal tegu tą šaiką antstoliai aplanko ir ras tuos trūkstamus keturis milijonus?

    Reply
  3. Stebėtojas

    Ne vien Klaipėdai sunkiai sekasi su didelių objektų statyba. Nacionalinis stadijonas jau pradedamas ne pirmą kartą, bet vėl stabdomas. Tačiau gal dėl to pats Vaitkus bijo pradėti statyti polikliniką ar kitą objektą ir nieko nedaryti. Kas geriau ?

    Reply
    • Stebėtojui

      ką stebite, jei nežinote mero argumentų dėl poliklinikos statybų ? Ir kalba visai ne apie baimes . Švieskitės , ne tik stebėkite 🙂

  4. Anonimas

    Užsakius blokus gali nauja baseina pastatyti,tokie pinigai,tai kažkam apsimoka tuos blokus daryti

    Reply
  5. Man liko klausimų

    STIPRIAUSIA KOMANDA – KLAIPĖDOS LIBERALAI 2015-02-23 13:13LRLS inf.0 ___ Tekste išvardinti liberalai kandidatai į miesto tarybą . Sąraše V.Grubliauskas , A.Šulcas , S. Budinas , S. Liekis , E. Kvederis ir t.t. . 56 save vadinantys Klaipėdos patriotais . ____ 2008-2016 LRLS pirmininkas E.Masiulis . Kaip suprantu šie ponai liberalai yra E.Masiulio bendražygiai . 2023 m Klaipėdos m. taryboje dirba tie patys liberalai S. Budinas , S.Liekis , E. Kvederis . Daugelis iš sąrašo sėkmingai liberauja ir toliau , tada nesuprantu apie kokį partijos atsinaujinimą / atsiribojimą kalba dabar jau teistos partijos Liberalų sąjūdis pirmininkė – seimo pirmininkė ponia Čmilytė ? Kodėl turėčiau ja ir liberalais pasitikėti ? Nepasitikiu, nes matau ir ” darbą ” Klaipėdoje .

    Reply
  6. V ir Gis

    Vakarų fronte nieko naujo…

    Reply
  7. Liberalus cinizmas

    Dėl mokyklos statybų !!! Kuri dabar vadinama ” auksine ” ______ Iš AK 2023-03-15
    Naujoji mokykla: dar vienas įspūdingas pabrangimas _____VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ TARNYBA DAVUSI NURODYMĄ NUTRAUKTI NAUJOSIOS MOKYKLOS PROJEKTAVIMO SUTARTĮ , TAČIAU Savivaldybės ADMINISTRACIJA , kuriai tuo metu vadovavo LIBERALAS Saulius BUDINAS , JO NEPAISĖ . Dėl to komisijos nariams – Miesto ūkio departamento direktoriui Liudvikui Dūdai, Finansų ir turto departamento direktorei Aldonai Špučienei, Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriui Ričardui Zulcui bei Socialinio reikalų departamento direktorei Audrai Daujotienei buvo pareikšti įspėjimai. Tokias sankcijas šiems tarnautojams paliko ir TEISMAI . ______

    Reply
  8. Klausimai

    Kažkas ryškiai netvarkoj Klaipėdoje. Ir tie gigantiški arba dur..i projektai, kurie po to brangsta ir brangsta – ar tai ne kažkoks sąmoningas noras pakenkti ar kažkokius pinigus priglobti?

    Reply
    • Senis

      Čia konkurso rezultatas kuo pigiau firma laimi kontraktą žinok kad galutinis rezultatas bus 100%brangiau .

  9. Anonimas

    Ogi taip dabar norėtusi keiksmažodžio paleisti tyradą kaip leidžia šaltkalviai kai ant jo kojos nukrenta kūjis, bet tuos keiksmažodžius teks išreikšti mintyse. Kas svarbiausia tas pastatytas baseinas jokios estetinės vaizdą neturintis ir jis tik dar labiau Klaipėdos miesto aplinką gadinantis, bet vistiek pyst ir pastatė. Na o dabar miestiečiai ir svečiai Welcome į liberalpalaikių bukų Vasiukį projektų lizdą. Ar Klaipėdos miesto gyventojų tarnautojams ne laikas baigti su tais debiliškais konsesininkų veiksmais. Kas svarbiausia ir tų konsesininkų miesto gyventojai jokios adekvačios naudos neturi. Nejaugi Klaipėdos miestas pats negali valdyti savo turtą???!!!

    Reply
    • Sigitui

      Sigitai, vel verki, snarglius drabstai?

    • Laima

      Tai valdė miestas pats tų baseinų ir ne vieną. Tik beveik visi kuriuos valdė uždaryti ir nebeveikiantys. Renka dulkes ir pelyja.

  10. Liberalus cinizmas

    ” auksinė ” mokykla kiek pabrango ? Vos ne dvigubai ? Baseinas pabrango 4 milijonais ? Politinės korupcijos byloje nuteista partija Liberalų sąjūdis Klaipėdoje .

    Reply
    • Vadovė iš baseino

      Tai , Vaitkų projektas”
      Kaip ir mokykla

    • Vadovė

      , vasiukų projektas „

  11. Liberalus cinizmas ...Ar teisingai supratau

    dabar jau ir teismas patvirtino , kad liberalai , būdami miesto valdyme, dėl abejotino skaidrumo viešo pirkimo padarė klaipėdiečių biudžetui 4 milijonų žalą ? Administracijos direktorius tuo metu 2015-2019 m buvo liberalas Budinas . O kas buvo vicemeru ? Ar ne liberalas A.Šulcas 2011-2019 m ? ______Šio teismo kolegija, kurią sudarė teisėjai Rytis Krasauskas, Beata Martišienė ir Egidijus Šileikis, konstatavo, jog Savivaldybės administracija, leidusi tiekėjui pakeisti pasiūlymą, pažeidė įstatymą ____

    Reply
  12. Ne lyberalas

    Laukiu info kai bus rastas 1 normalus viesas pirkimas!

    Reply
  13. Man jau ir klausimų nekyla

    kodėl partija Liberalų sąjūdis buvo nubausta politinės korupcijos byloje . Liberalas Budinas 2015-2019 dirbo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriumi __ Miestas t.y. mūsų biudžetas turi 4 milijonų pabrangimą ? ! Ir tokie liberalų politikai iki šiol dirba miesto taryboje ? Ir meru norėjo būti ? E.Masiulio bendražygiai ? Masiulis baustas už kuriuos metus 2015-2016 ? Po kiek buvo ” gėralo ” dėžutės ?

    Reply
    • Tai gal tie, kurie patvirtino tokį pirkimą su pažeidimais ir atlygina sankciją iš privačių lėšų ?

      Teigta, kad pasirinktas rangovas – AB „Axis Industries“ ir jau bankrutavusi UAB „Deglas“ – tikėtina, NEBŪTŲ LAIMĖJĘS KONKURSO , JEI jo eigoje nebūtų buvę pakeisti projektiniai reikalavimai. Pavyzdžiui, pradinėje projekto techninėje specifikacijoje nurodytas šilumos siurblys – „GeoKat 25″ – eigoje buvo pakeistas
      kitu. Tokiu būdu minėtos įmonės SU PRADINIŲ PIRKIMO DOKUMENTŲ NEATITINKANČIU PASIŪLYMU BUVO PATVIRTINTOS KAIP KONKURSO LAIMĖTOJOS Dėl tokių pažeidimų buvo skirta beveik 4 mln. Eur sankcija – nurodyta grąžinti tokią sumą.

  14. Klaipėda

    Atsiprašau, Švyturio areną taip pat priglobė konsesininkas.

    Reply
    • Klaipėdai ,

      nebandėte skaityti teksto ? 4 milijonų sankcija , nes SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJA PAŽEIDĖ ĮSTATYMĄ ! ___Šio teismo kolegija, kurią sudarė teisėjai Rytis Krasauskas, Beata Martišienė ir Egidijus Šileikis, konstatavo, jog SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJA , leidusi tiekėjui pakeisti pasiūlymą, pažeidė įstatymą. ______Atnaujinto tyrimo rezultatas gavosi toks pats – pripažintas analogiškas pažeidimas IR SAVIVALDYBEI buvo nurodyta į Vidaus reikalų ministerijos sąskaitą grąžinti 3 943 234,9 Eur.

  15. Klaipėda

    Kodėl turi mokėti savivaldybė, jeigu baseiną valdo ir gauna pelną konsesininkas. Dar ir Švyturio areną nusipirko.

    Reply
    • Trūksta padorių žodžių , liko tik keiksmažodžiai

      Meras – Grubliauskas . Administracijos direktorius – liberalas Budinas . Vicemeras liberalas A.Šulcas . ___ Iš savivaldybės info _____ 2018 sausio 26 . Klaipėdos baseine pasirašyta koncesijos sutartis ____Penktadienį, sausio 26 d., oficialiai pasirašyta naujojo daugiafunkcio sveikatingumo centro koncesijos sutartis. Modernų uostamiesčio baseiną valdys koncesijos konkurso nugalėtojo UAB „Vakarų infrastruktūra“ įsteigta bendrovė „Klaipėdos baseinas“.  

      „Koncesijos sutarties pasirašymas – dar vienas labai reikšmingas žingsnis baseino atidarymo link. Net neabejoju, kad naujasis daugiafunkcis sveikatingumo centras bus vienas patraukliausių ir jaukiausių sporto ir sveikatingumo objektų Klaipėdoje. Linkiu koncesininkui sėkmės ne tik įgyvendinant savuosius lūkesčius – labai svarbu, kad jie kiek  įmanoma labiau sutaptų su miestiečių lūkesčiais – tiek paslaugos kokybės, tiek kainos aspektu“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.
      ______ P.S. ir graži nuotrauka. kurioje Administracijos direktorius liberalas Budinas spaudžia ranką nugalėtojui .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This