Burmistras Vaitkus ir kelininkai*

Spyglys

Spyglys
2023-12-21

Komentarų: 0

Ne vienas Spyglys moka gražias pasakėčias apie Klaipėdos valdžią ir jos pašonėje bei prie lovio įsitaisiusias asabas rašyti. Štai Česlovas B. atsiuntė jam savo kūrinį, kurį ir skelbiame be jokio redagavimo.

Tais metais prieš Kalėdas netikėtai atšilo, nutirpo sniegas lyg jo nebuvę ir Klaipėdos kelininkai liko be uždarbio. Jie verkdami grąžė rankas ir baltarusiška druska barstėsi galvas, o jų dukros ir moterys išėjo pas nuolat darbo turinčius statybininkus. Visada pasiruošę pulti į didžiausią pusnį ir kovoti su dar Donelaičio sugalvotais žiemos vargais ir rūpesčiais, Klaipėdos kelininkai dar svarstė galimybes gatves laistyti, bet prisiminė, kad visą to darbo inventorių paskolino Kretingai. Paprašysi atgal – kils viešas skandalas ir sužinos Direktorius! Galėjo atšilti prieš Velykas, būtų ne taip skaudu, tuo laiku vis tiek niekas dovanų nesitiki. Žodžiu, Kalėdos bus „linksmos”! Tuo metu Klaipėdos kelininkų Organizacijos vadovas sprendė žymiai sudėtingesnius klausimus…

Po to, kai iš Gerlacho palėpės persikraustė gyventi į Argelanderio namus šalia Prūsijos Karališkojo pašto, burmistras Vaitkus visai suįžūlėjo. Jis ne tik uždraudė statybas šalia trimitininkų mėgstamo Jono kalnelio! Tas Vaitkus Didįjį Advento pirmadienį paskelbė baudžiąs jį 27 000 talerių bauda už neva piktybišką kelių nepriežiūrą. Tik už vieną popietę, kai sniego valytuvai jam nežinant buvo paskolinti Gargždams!

Direktorius suprato, kad visas šis reikalas nekaip kvepia. Apskritai, Klaipėdoje beveik visada, kai vėjas pučia iš rytų, nekaip kvepia ir nieko blogo lig šiol nenutikdavo. Iš įpročio patraukė nosimi. Tikrai mėšlu kvepia! Tiktai šįkart nuo marių, iš vakarų… Negi Grigeo? Neturėtų būti. Tada iš kur? Direktorių apėmė bloga nuojauta. Tam atvejui, jeigu kartais gautų iš burmistro baudą ir liktų be uždarbio, buvo pasidėjęs nedidelę sumelę po Klas&Co. tvartų pamatais šalia Žiemos uosto. Dar ūkininkaujant tėveliui Lubiui, duok Dieve jam Dangų.

Saviems žmonėms Direktorius buvo pasiskelbęs sergąs. Jeigu ateitų Burmistro siųsti žmonės, prie laukujų durų buvo atrėmęs šluotą. Taip mažlietuviai visada darydavo, kai jų nebūdavo namuose. Pro tarnų duris išsėlinęs į uostamiesčio sutemas, Direktorius patraukė link marių. Nuo Laurų & Gvazdikėlių kvartalo iki Jūros vartų ėjo pėsčias, vėliau vieną stotelę iki Klas&co grįžo tramvajumi. Jo įtarimai, kas čia galėtų kvepėti mėšlu, pasitvirtino – buvo griaunami tvartai, po kurių pamatais šitiek metų saugiai gulėjo jo sąžiningai uždirbti pinigai! O tikėjo, kai jam buvo sakoma „Vaikeliai mano, nebijooookite”. Būtų galėjęs tikėti toliau, jeigu ne burmistras Vaitkus, įsakęs, psiakrew, nugriauti tvartus prie marių. Nereikėjo prileisti prie valdžios žmogaus, kuris tiek ir težino – Ordnungas bus und alles!

O tuo metu miestas šėlo. Vaikai Teatro aikštėje žiuožinėjo pačiūžomis, moterys valgė gardžius vokiškus pyragaičius, vyrai gurkšnojo karštą vyną, netgi Taravos Anikė tą vakarą buvo pavirtusi pasakų Snieguole. Artėjo Kalėdos ir niekam nerūpėjo, kad kažkada gerai gyveno Klaipėdos kelininkų organizacijos vadovas.

*Šios rubrikos nerekomenduojama skaityti susipykusiems su humoro jausmu ar stokojantiems fantazijos, nes nieko rimto čia tikrai nerasite, Spyglio ir jo draugų humoras iš viso yra sunkiai suprantamas, lėkštas, juodas ir kandus. Rimtų dalykų ieškokite visose kitose „Atviros Klaipėdos” rubrikose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This