Kviečiame piešti gyvai

Mums rašo

Birutė Skaisgirienė
2024-01-04

Komentarų: 1

Piešėjų draugijos dabar yra populiarios visame pasaulyje: Australijoje, Kanadoje, Jungtinėse Amerikos valstijose, Britanijoje. Gyvojo piešimo seansai vyksta dailės galerijose, muziejuose, bibliotekose ir įvairiose auditorijose. Dailininkų draugijų nariai renkasi kartą ar du per savaitę ir piešia modelius iš natūros, gyvai.

Neformali piešėjų draugija daugiau kaip dvidešimt metų veikia ir Vilniuje. Profesionalūs menininkai piešėjai sostinėje yra įkūrę „Slaptąją piešėjų draugiją“. Draugijos veikla – akademinis aktų piešimas iš natūros.

Klaipėdoje piešėjų grupę į bendruomenę „Gyvas piešimas“ prieš gerą dešimtmetį buvo sukvietęs dizaineris Nidas Arkušauskas. Norintys piešti portretus ir savanoriai pozuotojai rinkdavosi Kultūrų komunikacijų centro fachverkinio pastato pirmajame aukšte, o Girulių bibliotekoje keletą vasarų vyko „Gyvo piešimo“ plenerai, kuriuose dalyvavo žinomi Klaipėdos dalininkai ir svečiai Arvydas Karvelis, Audrius Jankauskas, Lina Itagaki, Viktorija Dambrauskaitė (Ežiukas), Saulė Želnytė, Raimundas Lamsaitis, Jolanta Uktverytė ir kiti. Plenero pabaigą vainikuodavo jungtinė vieno vakaro portretų paroda, po jos piešiniai būdavo išdalinami arba už simbolinę kainą parduodami pozavusiems modeliams. Ši graži tradicija, Nidui Arkušauskui išvykus dirbti į užsienį, nutrūko.

Dažnai pagalvodavome, kad reikėtų atgaivinti šią seną gražią tradiciją. Tačiau įgyvendinti sumanymui, kad Meno bibliotekos galerija galėtų būti puiki vieta piešėjams susitikti ir kurti, vis neužtekdavo laiko, o gal ir pastangų. Bet kai ilgai apie ką nors galvoji, svajonės ima ir išsipildo.

Praėjusiųjų metų rudenį į Meno biblioteką netikėtai užsuko buvusios piešėjų draugijos „Piešimas gyvai“ narė Jolanta Uktverytė ir pasiteiravo, ar Klaipėdoje vis dar kur nors piešiama gyvai. Besišnekučiuojant su Jolanta, spontaniškai gimė išganinga mintis – nieko nelaukiant ir neatidėliojant įkurti tokią neformalią piešėjų draugiją Meno bibliotekoje, J. Janonio g. 9. Taip gimė „Piešimas gyvai“.

Pirmieji piešimo seansai prasidėjo jau lapkričio mėnesį, pradžioje dalyvių buvo nedaug, bet paskui norinčių piešti ir pozuoti radosi vis daugiau. Norisi tikėti, kad šiais, 2024-ais metais, naujai atgimusi graži tradicija įsitvirtins ir klaipėdiečiai ją pamėgs. Kiekvieną penktadienį, nuo 16 iki 19 valandos į Klaipėdos m. savivaldybės I. Kanto viešosios bibliotekos galeriją kviečiame ne tik piešėjus, bet ir norinčius išbandyti pozuotojo dalią.

Neformalios grupės „Piešimas gyvai“ nariai piešia tik portretus. Pozuotojui nereikia jokio specialaus pasirengimo, ypatingų drabužių ar šukuosenų. Viskas, ko prašoma – pusvalandis kantrybės išsėdint vienoje pozoje. Per tą laiką keli menininkai piešia to paties portretuojamojo veidą. Po seanso sesijai pozavęs modelis yra apdovanojamas piešinio kopija. Originalūs darbai eksponuojami socialiniame tinkle.

2024 metų pabaigoje planuojame surengti „Piešimo gyvai“ portretų parodą ir pasidžiaugti iš naujo atkurta sena tradicija.

Kuo piešimas gyvai yra ypatingas? Naujosios piešėjų draugijos įkūrėja ir lyderė Jolanta Uktverytė sako, kad toks pešimas leidžia stebėti pozuojančio žmogaus nuotaiką, intuityviai atrasti tik jam tinkamus tonus, spalvas, formą. Čia galima piešti greitai, impulsyviai, nedailinant kiekvienos linijos. Svarbiausia tokiame piešime yra ne technika, bet nuotaika, konkrečios akimirkos, būsenos užfiksavimas ir perteikimas. Svarbiausia turbūt yra tai, kad piešimas gyvai tampa socialine terpe, kuri suteikia kūrybinės laisvės ir neformalaus bendravimo galimybę.

1 Comment

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jau kitą savaitę - Klaipėdos knygos nugalėtojų apdovanojimai

Balandžio 30 d., antradienį, 17.30 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) vyks ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kultūra

Konkurse „Klaipėdos knyga 2023“ - rekordinis dalyvių skaičius

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka trečiadienį paskelbė 18-ojo konkurso „Klaipėdos knyga“ pradžią. „Aštuoniolikti metai žmogui yra brandos metai, ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This