Ministras žada vykti į Klaipėdą aiškintis dėl savivaldybės kultūros politikos sprendimų

ELTA

Augustė Lyberytė (ELTA)
2024-01-15

Komentarų: 14

Klaipėdos miesto savivaldybei pakeitus kultūrinių projektų finansavimo tvarką ir nutraukus bendradarbiavimą su Prancūzijos ambasada, kultūros ministras Simonas Kairys ketina artimiausiu metu vykti į uostamiestį aiškintis susiklosčiusios situacijos.

Simonas Kairys. Virginijos Spurytės nuotr.

Apie tai politikas pranešė savo „Facebook“ paskyroje, reaguodamas į LRT radijo interviu su Klaipėdos vicemere Lina Šukyte-Korsake, kuri aiškino pasikeitusią Klaipėdos savivaldybės kultūros projektų finansavimo tvarką bei nurodė, kodėl buvo nutraukti projektai su Prancūzijos ambasada ir institutu.

„Artimiausiomis savaitėmis atvyksiu į Klaipėdą ir bandysiu situaciją įvertinti tiesiogiai, be savivaldybės filtro“, – įraše „Facebook“ nurodė S. Kairys.

Nors ministras pažymėjo nenorįs kištis į savivaldos savarankiškumą, politikas neslėpė nuostabos, kodėl uostamiestyje vyrauja kitoks požiūris į bendrą kultūros ir meno politiką. Jis stebėjosi ir nauja Klaipėdos savivaldybės kultūros projektų finansavimo tvarka – kaip LRT radijui nurodė vicemerė L. Šukytė-Korsakė, paraiškas vertins darbo grupė ir komisija, kurių nariai yra savivaldybės arba jai pavaldžių įstaigų darbuotojai. Politikė nurodė, kad tarp visų vertinimo procedūrose dalyvaujančiųjų yra tik vienas nevyriausybinės organizacijos (NVO) atstovas.

„Nesinori paminti savivaldos savarankiškumo, bet man tiesiog gaila Klaipėdos kultūrininkų, kurie tiek metų tempė miestą į priekį. Buvo laikai, kai važiuodavome į Klaipėdą semtis žinių, ieškoti gerųjų pavyzdžių ir praktikų. Nežinau, kokių pavyzdžių dabar ieškosim iš savivaldybės ir jos įmonių darbuotojų suformuotos komisijos (kurioje yra lygiai 1 NVO atstovas) veikloje ar kažkokioje mero darbo grupėje, bet signalas kol kas yra labai blogas“, – apgailestavo ministras.

S. Kairį nustebino ir uostamiesčio valdžios sprendimas nutraukti ryšius su Prancūzijos ambasada. Vicemerės teigimu, toks sprendimas priimtas pasikeitus valdančiajai daugumai ir įvertinus, kad bendras projektas yra per brangus.

„Klaipėdiečių finansai negali būti šitaip dalinami“, – LRT radijui sakė L. Šukytė-Korsakė.

„Šių metų rudenį vyksiantis Lietuvos kultūros sezonas Prancūzijoje irgi Klaipėdai nerūpi. Didžiulė staigmena man – Klaipėdos savivaldybė, pasirodo, nutraukė bendradarbiavimą su Prancūzijos ambasada ir Prancūzų institutu Lietuvoje dėl projekto, kuris vystėsi 7 metus“, – į pastarąją žinią reagavo ministras S. Kairys.

„Klaipėda jau praleido galimybę sudalyvauti Lietuvos kultūros sezone Prancūzijoje, artės naujas konkursas į Europos kultūros sostines, galų gale teko ir matyti tokį keistoką pasiruošimą įvairioms Klaipėdos krašto sukaktims. Visa tai įvertinant man tikrai neramu“, – apibendrino jis.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

14 Comments

  1. Baba

    Greit liks tik Vaitkus ir jo tarybinė komanda. Gėda Klaipėdai kad išsirink tokį merą.

    Reply
  2. Nuomonė

    Kad pempių lesyklą uždarė, tai gerai, bet nauji lesyklos veikėjai taip pat vilčių neduoa. Vienas prašymas ministrui: būkite geras, išaiškinkite naujajam politikos elitui, kad Klaipėdos valsybinis muzikinis teatras ir Koncertų salė tikrai yra atskiri objektai. Spaudoje rašė, kad kai kurie chaltūros veikėjai to nežino. Sunku bus merui dirbti su tokiais miesto tarybon išrinktais intelektualais.

    Reply
    • O

      pats ministras tai žino ?

  3. STT dar 2021 m !!! be jokio ministro išsiaiškino !

    2021-06-17
    Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko korupcijos rizikos analizę ir įvertino Klaipėdos, Palangos miestų ir Neringos savivaldybių veiklą finansuojant kultūros ir meno projektus bei kitus tokio pobūdžio renginius. STT vertinimu, projektų finansavimo dydžio nustatymo procedūros nėra aiškiai reglamentuotos. Taip pat galimas korupcijos rizikas didina tai, kad projektų partneriams ir subrangovams nėra nustatyti jokie reikalavimai.

    Reply
    • Manau , daugelis aimanuotojų

      ir yra tų projektų finansavimo gavėjai . Finansavimo procedūros nereglamentuotos ! Ir t.t.

    • T

      Net provincijas perspjovėm. Viskas dugnas!

  4. Liudvikas

    Pagaliau, atsirado žmogus kuris jau konkrečiai įvardija miesto degradacijos priežastis. Ir tai yra – ne savivaldybės tarnautojas ar sav.Tarybos narys bet vilnietis LR kultūros ministras…. Klausykit,na naujasis mere su savo pasirinktais į neaiškaus išsilavinimo, gebėjimų padėjėjais ir pn. Tai sakykit, rašykit Fb (labai mėgstate) ,KAD: 2023 m. Klaipėdos kultūros indeksas iš 60 LR savivaldybių yra 43 vieta. Tai skelbė jau pernai, vyriausybės tarnybos. Ar įvertinote tai. kur dabar toks didis kultūrininkas Kongas, exmeras daugiau kaip 10 „valdovu’ buvęs…? Pasirodo jis jau vadovauja sav. Tarybos Kultūros … komitetui.. Gal jau žada susigrąžinti žymų Jūros švenčių ir pn vadovą, „specialistą” ir žurnalistikoje tokį Žiubrį. Pašalintas jis, atrodo už teisinius pažeidimus, ? Kas ,kada vertino Kultūros sk. darbo kokybę?Gerai, kad „prisigėrė” buvusi vedėja ir taip pati pasišalino.. O kur dingo tas PULKAS aukščiausio lygio kultūros specialistų (patys taip įvardijo save…)- Kultūros ir pn Taryba? Jau taip atrodo, kad reikės Klaipėdai įvesti Vyriausybės valdymą. Juk ne tik Kultūros sk. degradavo. Kur architektūros, paveldo, miesto tvarkymo ir kt.skyriai????..

    Reply
  5. jprst

    … nu, ko reikejo tikėtis 30.900 klaipėdiečiai išsirinko mentą iš 150 000.

    Reply
    • O jums ko jaudintis ?

      Nei rinkote , nei pergyvenkite . Nuo kada ministrai gali ” reguliuoti „savivaldos sprendimus ? Atvažiuos , prasivėdins ir vėl išvažiuos . O štai ” kultūrininkai ” liks Klaipėdoje . Labai laukiu viešumo kas dalyvavo , nors ir taip žinau kas labiausiai jaudinasi ” patraukti nuo biudžeto pinigų ” . Žiūrovai klaipėdiečiai , o jūs žeminate tuos , kurie išrinko miesto tarybą ? Kas lankys jūsų ” šokius ” ir performansus ? Aš jau tikrai ne. Negerbiu autorių ir nežiūriu. Paprasta .

  6. Ligita

    super! pagaliau kažkas pamatė viešai, kokiose Klaipėda rankose… SOS, help
    gelbėkit kultūrą uostamiestyje
    tikiuosi kritika bus vieša, ir mūsų miesto kultūros atstovai (ne savivaldybės atstovai) nebijos pasisakyti.

    Reply
  7. Prašau įvesti aiškumo

    Gal galite apšviesti, koks buvo tas prancūzų projektas, kuriam 7 metus buvo leidžiami klaipėdiečių pinigai? Kur jis buvo parodytas, kiek buvo žiūrovų bei kokia jo nauda miestui? Kas konkrečiai tuos pinigus gaudavo ir kiek jų per tuos 7 metus ištratinta?

    Reply
    • Agnė

      O kad taip objektyviai viską norite žinoti, tai kodėl rašote „ištratinta”? Šiaip visi miesto remiami projektai atsiskaito, tai pasivarginkite pasidomėti. Viskas yra ant popieriaus, kaip sakoma.

    • Agnei,

      ir kodėl klaipėdiečiai turėtų apmokėti kažkieno ” pamokas ” , o po to eiti ir dar už bilietus sumokėti ? Kodėl mokytis ir tobulėti nenorite už savus eurus ? Patogu , kada ” rankos sukištos ” į miesto biudžetą ? Todėl man patinka miesto tarybos daugumos sprendimai .

    • Anzelmutė

      Va, būtent užsidarė eilinė lesyklėlė, sujudo „kultūrininkai”

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Granados

Praėjusią savaitę Klaipėdos Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Ispanijos, Colegio Cristo Rey Granada. Iškilmingai pasitikti „Erasmus+“ mainų programoje dalyvaujantys mokiniai ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Spyglys

Mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis*

Žymus kultūrologas, menotyrininkas bei visų kitų galų meistras Spyglys negalėjo pro ausis praleisti didžiai įdomaus per radiją vykusio pokalbio, kuriame ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This