Aikido ugdo ne tik kūną, bet ir dvasią

Sportas

Mūsų vaikai mokomi įvairių dalykų mokyklose, lanko fizinio pasirengimo pamokas, tačiau kai kuriais atvejais naudos iš to – nedaug. Fizinio lavinimo pamokos dažnai praleidžiamos pro pirštus, todėl vaikai auga silpni, neužsigrūdinę, dažnai sergantys, turintys lėtinių negalavimų, antsvorio.

„Budokan“ archyvo nuotr.

Pasirengti suaugusiųjų gyvenimu vaikams gali padėti ne tik fizikos ar chemijos pamokos, bet ir sportas. Klaipėdoje veikiančio aikido klubo „Budokan“ vadovas Dainius Šilingas sako, kad per treniruotes svarbu ne tik pasiekimai, bet ir tai, kad vaikai augtų laimingi ir pasiruošę suaugusiųjų užduotims.

„Jeigu kažkam kyla klausimas, kokią naudą suteikia fizinė veikla, galime atsakyti, kad mes savo bendruomenėje turime daug vaikų ir suaugusių, užsiimančių aikido kovos menu. Mes matome, kad sportuojantys vaikai jaučiasi geriau, jie sugeba atlikti įvairius fizinius pratimus, po treniruotės tampa linksmesni ir guvesni“, – teigia D. Šilingas.

Kartu aikido klubo vadovas pataria vertinti dabarties laiką, nes kad ir kokie laimėjimai laukia ateityje, svarbiausia yra išmokti džiaugtis dabarties akimirka ir vertinti tai, ką turime šiuo metu.

„Tik išmokdami tinkamai valdyti kasdienes situacijas, galime kalbėti apie pasiruošimą ekstremalioms situacijoms. Pastebėjome, kad išėjus su vaikais į 5 km žygį, dalis jų greitai pavargsta, zirzia, kad jiems sunku ir prašo sustoti, pailsėti, nori grįžti namo. Pradėkime su vaikais dirbti mažais žingsneliais: išsiveskime pasivaikščioti į lauką, pažaiskime kartu gaudynių, patys užsiimkime sportu ir vaikams parodykime jo džiaugsmą. Jei vaikai rodo susidomėjimą, galime juos atvesti į treniruotes. Per aikido pamokas vaikai jau konkrečiai mokosi išsisukti, pasitraukti nuo atakos linijos, tinkamai nugriūti, stebėti aplinką. Galbūt tai padės jiems išvengti pavojingų situacijų“, – sako D. Šilingas.

Jo teigimu, sportas ne tik sustiprina fizinį kūną, bet ir ugdo pasitikėjimą savimi, savo jėgomis, drąsą, pagerina nuotaiką. Nebūtina užsiimti sporto šaka, kuri vaikui yra atgrasi. Jeigu jam sunkiai sekasi „susidraugauti“ su kamuoliu, leiskime pažinti kitas šakas – plaukimą, kovos menus, tenisą, šokius, laipiojimą uolomis, čiuožimą ir kt.

Kovos menų užsiėmimai sustiprina fizinį kūną, ugdo vyriškumą, drąsą, pasitikėjimą savimi, tačiau kartu per sportą tvirtėja ne tik kūnas, bet ir dvasia.

Aikido ilgus metus praktikuojanti Vitalija Paulauskaitė pasakoja, jog mokykloje jai labai nepatiko fizinio lavinimo pamokos, nes per jas dažniausiai būdavo žaidžiamas krepšinis.

„Nemėgau šio sporto. Kartais bėgdavome ilgesnes distancijas, tačiau aš greitai uždusdavau, bėgimas man kėlė diskomfortą. Požiūris pasikeitė tik užaugus. Pastebėjau, kad net ir trumpai pabėgiojus pagerėja nuotaika, tampu darbingesnė. Vėliau atėjau sportuoti aikido. Dabar galiu pasakyti, kad jeigu vaikystėje pas mus per pamokas būtų mokę aikido, tai būtų buvusi pati mėgstamiausia mano pamoka. Būčiau sportavusi su didžiausiu džiaugsmu! Manau, daugelis nenorinčių sportuoti vaikų jaučiais panašiai kaip aš vaikystėje. Tačiau atradus mylimą sporto šaką – viskas pasikeičia. Mano požiūris pasikeitė jau suaugus, kuo greičiau pamilstame sportą, tuo geriau mums patiems“, – sako mergina.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Kaip įveikti priešininką nepadarant žalos

Kaip nugalėti priešą, užpuoliką ir agresorių šiomis dienomis ypač aktualus klausimas, į kurį dažniausiai randamas atsakymas – dar didesne jėga. ...
2023-03-09
Skaityti daugiau

Sportas

Aikido specialistai akcentuoja judėjimą naudą vaikams

Klaipėdos aikido klubo „Budokan“ instruktoriai šiltuoju metų laiku organizuoja šeimų žygius. Tai neilga, apie 3 kilometrų distancija, įveikiama pėsčiomis. Instruktorius ...
2019-09-09
Skaityti daugiau

Mums rašo

Ką galima nuveikti su vaikais per rudens atostogas?

Ne už kalnų – rudens atostogos. Ką gali nuveikti vaikai per šias atostogas, kad pailsėtų ir pasisemtų naujų įspūdžių? Iš ...
2018-10-16
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This