Uostui rekomenduota įdiegti automatizuotus stebėsenos ir kontrolės įrankius

Uostas ir jūra

Klaipėdos uosto direkcija praneša, jog Klaipėdos universiteto mokslininkai vertino Klaipėdos uosto veiklos, transporto ir laivybos emisijas į aplinką bei pateikė rekomendacijas. Anot mokslininkų, ateityje perėjimas prie vandenilio ir kitų alternatyvių degalų rūšių leistų artėti prie nulinių emisijų.

Portalo archyvo nuotr.

Atliekant vertinimą buvo tiriama laivybos išmetamųjų medžiagų – anglies monoksidų, sieros dioksidų, kietųjų dalelių ir kitų bei šiltnamio efektą sukeliančių dujų – emisijos. Buvo vertinamos ir Klaipėdos uosto įmonių bei uosto transporto emisijos į aplinkos orą. Tyrimas atliktas vadovaujantis Europos aplinkos apsaugos agentūros patvirtinta oro teršalų emisijų skaičiavimo metodika.

Pasak tyrimo, didžiausią dėmesį mažinant šiltnamio efektą sukeliančias emisijas būtina sutelkti į laivybą, ypač laivų manevravimo metu bei laivams stovint prie krantinių. Atliktame vertinime nurodoma, kad elektrifikuojant krantines ir įrenginius emisijų išmetimas į aplinką mažės, prie to prisidės ir perėjimas prie alternatyvių degalų rūšių. O ilguoju laikotarpiu ateityje naudojant alternatyvius degalus, pvz., vandenilį, amoniaką ir pan. leistų pasiekti nulines emisijas. Pabrėžiama, kad tokie degalai, kaip, pvz., vandenilis, yra visos Europos siekiamybė.

Uosto direkcija ruošiasi įrengti elektros tiekimo laivams nuo kranto (angl. on-shore power supply) infrastruktūrą – elektros įkrovimo stoteles ro-ro terminaluose, kad į uostą atvykę keltai galėtų prisijungti prie tiekiamos elektros tinklo ir stovėdami uoste išjungti variklius. Taip pat rengiamasi įgyvendinti vandenilio gamybos projektą.

„Žinoma, analizė rodo, kad išmetamų dujų susidaro ir iš automobilių, geležinkelio, uosto vykdomos veiklos. Taip pat čia matome visą paketą priemonių, kurios palaipsniui bus diegiamos Klaipėdos uoste pagal geriausius pavyzdžius, kurie yra taikomi kituose uostuose. Vienas iš mūsų tikslų yra ne trumpalaikiai matavimai, o įdiegti automatinę išmetamųjų dujų matavimo sistemą, kuri nuolat teiktų analizę ir leistų priimti atitinkamas priemones“, – pranešime pažymi Uosto direkcijos vadovas Algis Latakas.

Vertinimą atlikę mokslininkai rekomenduoja dar kartą apsvarstyti uoste esamų monitoringo daviklių vietas, siekiant geresnių rezultatų. Taip pat rekomenduojama įdiegti automatizuotus stebėsenos ir kontrolės įrankius realiu laiku bei kitas priemones. Anot A. Latako, atliktas vertinimas tampa tam tikru atskaitos tašku, leisiančiu matyti pokytį ateityje.

Artimiausiu metu su atliktu tyrimu bus supažindintos uoste veikiančios įmonės, kurios savo ruožtu, ypač pastaraisiais metais, diegia naujausias, aplinkai draugiškas technologijas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This