Šiluma vasarį: tarp didmiesčių už Klaipėdą daugiau mokės tik sostinė

Svarbu, Verslas

Uostamiesčio valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdyba paskutiniam šios žiemos mėnesiui nustatė 7,41 ct/kWh siekiantį centralizuotai tiekiamos šilumos tarifą. Jis bus mažesnis nei galiojantis šį sausį ar 2023-iųjų vasarį, tačiau klaipėdiečiai vis tiek turės mokėti daugiau nei Kauno, Šiaulių ar Panevėžio gyventojai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nuo ketvirtadienio klaipėdiečiai ir Gargždų gyventojai, kuriems tiekiama centralizuota šiluma, už ją turės mokėti 1 proc. mažiau nei sausį, o lyginant su praėjusių metų vasario mėnesiu kaina bus mažesnė 15,4 proc. (tada ji siekė 8,76 ct/kWh).

Tuo metu vidutinė nepriklausomų Klaipėdos šilumos gamintojų vasarį pasiūlyta energija lyginant su tuo pačiu 2023-iųjų mėnesiu atpigo labiau – 16,28 proc. (nuo 5,79 iki 4,85 ct/kWh).

Mažiausią tarifą – 4,18 ct/kWh – pasiūlė šilumą iš atliekų gaminanti bendrovė „Gren Klaipėda“, tačiau už tokią kainą ji parduos tik mažiau nei 7 proc. savo šilumos. Už visą kitą ji užsiprašė gerokai daugiau – 4,96 ct/kWh. Brangiausiai už savo šilumą šįkart nori bendrovė „Pramonės energija“ – 5,15 ir 5,18 ct/kWh. Tuo metu pačios „Klaipėdos energijos“ biokuro katiluose gaminama šiluma, kuri paprastai būna brangiausia, vasariui įkainota po 5,01 ir 5,09 ct/kWh.

Pati „Klaipėdos energija” pagrindine priežastimi, lėmusia vasario kainų korekciją, laiko gamtinių dujų atpigimą. Paskutinį žiemos mėnesį gamtinės dujos Klaipėdos ir Gargždų centralizuotam šildymui bus perkamos apie 18 proc. mažesne kaina nei sausį.

Pagal preliminarius skaičiavimus, vasarį apie 84 proc. AB „Klaipėdos energija“ tiekiamos šilumos bus pagaminta iš biokuro bei nupirkta iš uostamiestyje veikiančių nepriklausomų gamintojų. Likusią kuro dalį – apie 16 proc. – sudarys gamtinės dujos.

„Kai lauke temperatūra nukrenta žemiau nulio, nepriklausomų gamintojų ir mūsų bendrovės turimų biokuro katilų pajėgumo nebeužtenka pagaminti reikiamą šilumos kiekį, tenka naudoti brangesnį kurą – gamtines dujas. Bet jei orai vasarį bus teigiami ar panašūs kaip prieš metus, tikėtina, kad mūsų klientai sulauks mažesnių sąskaitų nei pernai“, – pranešime spaudai cituojamas įmonės vadovas Rolandas Baltuonis.

Tarp didžiųjų šalies miestų pigiausia centralizuota šiluma vasarį bus Šiauliuose – 6,45 ct/kWh (21,3 proc. pigiau nei pernai tuo pačiu metu). Antroje vietoje – „Panevėžio energija“ su 6,78 ct/kWh tarifu, kuris yra tik 1,73 proc. mažesnis nei galiojęs 2023-iųjų vasarį. Klaipėdą aplenkė ir „Kauno energija“, vasariui nustačiusi 6,91 ct/kWh tarifą (31 proc. mažesnį nei prieš metus).

„Vilniaus šilumos tinklai“ yra vienintelė iš didžiųjų energetikos įmonių, kurios tarifas ateinantį mėnesį bus didesnis nei galiosiantis Klaipėdoje – 7,55 ct/kWh. Jis yra tik 0,13 proc. mažesnis nei prieš metus.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos pateikiamais duomenimis, vidutinė centralizuotos šilumos kaina Lietuvoje vasarį sieks 7,47 ct/kWh. „Klaipėdos energija“ užima 15 vietą tarp 49 šilumos tiekėjų. Pigiausią šilumą vasarį tieks „Utenos šilumos tinklai“ (5,84 ct/kWh), o brangiausiai teks mokėti Kauno rajono savivaldybėje veikiančio Komunalinių paslaugų centro klientams (12,93 ct/kWh).

7 Comments

  1. Šildymas SBA dykumoje

    Baltuonis kengūrų parsivedė šokinėti be naudos, todėl šiluma brangs.

    Reply
  2. chi...

    Kazkokie Šiauliai,Panevežys ir tie aplenke nevykelius.

    Reply
  3. Tai kur ta pigi energija?

    Taigi žadėjo liberalai ir Taraškevičius su Simonavičiūte pigiausią šildymą Lietuvoje, leisdami prie Klaipėdos deginti šiukšles. Gal laikas atsakyti už pažadus? Vietoje pigiausio- beveik brangiausias. Arba supervadybininką Baltuonį Vaitkus turi paleist šunims šėko pjauti, jei nesugeba energetikos tvarkyt!

    Reply
  4. Smaguris

    Kol savivaldybės administracijos darbuotojas smaguris ir energijos darbuotojas preibys energijoje remontuos savo ir savo giminių automobilius vartotojų sąskaita tol kaina nemažės
    Nei pats Urbanistikos ir architektūros skyriaus vyriausiasis specialistas A. Smaguris, anksčiau dirbęs „Klaipėdos energijoje”, nei jo sūnus Giedrius, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Statybos ir eksploatacijos departamento direktorius, sakė nežinantys, kaip gi nutiko, kad šis automobilis atsidūrė energetikų dirbtuvėse.
    „Klaipėdos energijos” vadovas Rolandas Baltuonis teigė iki šiol apie tokią situaciją dar negirdėjęs – Baltuoni, nemeluok, pats autošaltkalvį paskui persekiojai, reikalaudamas vis pasiaiškinimus koreguoti, gelbėdamas savo ir smagurių reputaciją, puikiai žinai kur tie dokumentai nukišti…

    Reply
  5. MArijus

    Bujoja verslai, bet jiems ateina galas, nes Klaipėdoje tuoj veiks Geoterminis šildymas ir kaina bus mažiausia Lietuvoje. O Verslai savo pagamintą šilumą galės šiknon susikišti 🙂

    Reply
    • Pensininkas.

      Ponas gal kiek padauginote, kad baltos kumelės sapnus sapnuojate. Klaipėdoje nėra tokio, kas Geotermą prikeltų. Geriausiu atveju galimas europinių pinigų „įsisavinimo” projekto projektas.

    • MArijus

      Jau prikelinejamas. Tuoj veiks. Aš ne koncervatininkas kad nesąmones kalbėčiau.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šiluma sugrįžta

Nors ketvirtadienį dirvos paviršiuje vietomis šalyje fiksuota net iki 5–7 laipsnių šalčio, artimiausiomis dienomis tokių temperatūrų jau nebeturėtų būti, o ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Teigiama esą jos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This