Klaipėdos universitete pristatys į tarpukario Lietuvą naujai žvelgiančią knygą

Kultūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-02-09

Vasario 16-osios išvakarėse Klaipėdos universitetas (KU) kviečia visuomenę į trijų Lietuvos istorikų – Vasilijaus Safronovo, Kęstučio Kilinsko ir Dangiro Mačiulio – knygos „Išgyventoji istorija Lietuvoje tarpukariu: vaidmenys, patirtys, vadovėliniai pasakojimai ir atminimo politika” pristatymą ir susitikimą-diskusiją su jos autoriais.

Praėjusiais metais dienos šviesą išvydusi Klaipėdos universitete parengta mokslo monografija teikia peno diskusijoms apie palyginti dar nesenus ir visai Lietuvai reikšmingus valstybės kūrimo reikalus – politinius sprendimus, jų kontekstą, užrašytus ir visuomenės atmintyje įsitvirtinusius to laikmečio liudijimus, kurie nestokojo ir subjektyvumo, ir romantizavimo elementų.

„Knyga pasakoja apie tai, kas tarpukariu rašyta apie istorinius įvykius, kaip buvo vertinama tai, ką išgyveno tarpukariu Lietuvoje gyvenusios kartos. Pasirinkus tokį fokusą, knyga parodo ne tik istorikų, bet ir įvairių visuomeninių grupių bei politikų vaidmenį įtvirtinant savas istorijos versijas. Kai kurios jų, tiesą sakant, palaikomos iki šiol, dažnai gal ir nesusimąstant, kada ir kaip jos atsirado. Pavyzdžiui, kada lietuvių istorinėje vaizduotėje atsirado sąvoka „tautinis atgimimas“ ir ką ji reiškė? Kaip valstybės atskaitos tašku tapo būtent Vasario 16-oji, o ne kokia kita data? Kada ir kaip trys skirtingi karai, kuriuose dalyvavo Lietuvos kariuomenė, buvo apjungti į vieną Nepriklausomybės karų siužetą? Kodėl Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos tarpukariu buvo plačiau minimas Klaipėdoje nei Kaune?“, – knygoje aptariamas temas pristato V. Safronovas.

Savo tyrimų ir atradimų medžiagą į vieną visumą sudėjęs istorikų trejetas vasario 15-ąją atskleis ir daugiau intriguojančių bei naujai nuskambėsiančių tarpukario Lietuvos istorijos aplinkybių. Knygos pristatyme-diskusijoje autorius „egzaminuos“ žinomas žurnalistas, kūrybininkas Rytis Zemkauskas.

Knygos pristatymas ir susitikimas su jos autoriais vyks KU Stasio Vaitekūno auloje (Herkaus Manto g. 84, pastatas su bokštu ir laikrodžiu) vasario 15-ąją, 15 val.

Žymos: | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Klaipėdoje - kruvinas protestas 

Remdamasi Lietuvos centriniame valstybės archyve dabar saugomais dokumentais, „Atvira Klaipėda“ toliau pasakoja apie vieną nemaloniausių XX a. 3-iojo dešimtmečio incidentų Klaipėdoje ...
2024-07-21
Skaityti daugiau

Istorijos iš Klaipėdos archyvo, Svarbu

Naftininkus pastatė į vietą 

„Atvira Klaipėda“, istorinių rašinių cikle pasakojanti apie tai, kas dėjosi uostamiestyje ankstyvuoju sovietmečiu, šįkart apžvelgia 1950-1951 m. Vykdomojo komiteto (VK) ...
2024-07-13
Skaityti daugiau

Mums rašo

Ar Rytprūsių krašto kriminalinės Tilžės policijos pažyma yra ne Berlyno propaganda?

Martynas Vainorius straipsnio „Neerzinkite klaipėdiškių“ skyriuje „Komisarą apkaltino be rašytinių įrodymų“ parašė, kad knygoje „1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos. Dalyviai ir ...
2024-07-11
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This