Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų – ir dabartinis meras

Politika, Svarbu

Živilė Aleškaitienė, Augustė Lyberytė (ELTA), „Atvira Klaipėda“
2024-02-13

Komentarų: 16

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis portalas „Mediazona“ antradienį taip pat pranešė, kad į ieškomų asmenų sąrašą įtrauktas ir Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys.

Be jų ieškomų asmenų duomenų bazėje yra daugiau kaip šimtas Rytų Europos pareigūnų ir politikų, kuriems Rusija iškėlė baudžiamąsias bylas po sovietinių paminklų nugriovimo jų šalyse. Tarp jų yra du trečdaliai ankstesnio šaukimo Latvijos Saeimos (parlamento) narių, Rygos, Klaipėdos, Vilniaus, taip pat Ukrainos miestų Lucko ir Rivnės tarybų nariai, Lenkijos Valbžycho miesto meras ir Lenkijos valstybės turto ministro pavaduotojas.

„Mediazona“ iliustracija

Vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų duomenų bazėje K. Kallas, kuri Estijos vyriausybei vadovauja nuo 2021 metų, nurodyta kaip „ieškoma pagal Baudžiamąjį kodeksą“, neįvardijant kaltinimų. „Mediazona“ abu politikus aptiko iš Rusijos Vidaus reikalų ministerijos tinklalapio parsisiuntusi visą viešai prieinamą paieškos duomenų bazę – beveik 100 tūkst. paieškos kortelių.

„Mediazona“ svetainėje paskelbtoje Rusijos VRM duomenų bazėje matyti, kad į ieškomų asmenų sąrašą įtraukti 29 Lietuvos piliečiai. Tarp jų – Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ir 16 esamų arba buvusių Klaipėdos miesto tarybos narių, taip pat buvęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir šeši esami arba buvę Vilniaus miesto tarybos nariai.

Duomenų bazėje nenurodyta, pagal kokį straipsnį ieškomi K. Kallas ir S. Kairys. Rusijos tyrimų komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas anksčiau yra pareikalavęs, kad jo pavaldiniai patikrintų Estijos valdžios institucijų veiksmus, susijusius su paminklo, vaizduojančio tanką T-34, nugriovimu Estijos Narvos mieste netoli sienos su Rusija.

Kremlius antradienį pranešė, kad paskelbė Estijos ministrės pirmininkės Kajos Kallas ir kitų Baltijos šalių pareigūnų paiešką dėl „priešiškų veiksmų“ Rusijos atžvilgiu.

„Tai žmonės, kurie imasi priešiškų veiksmų prieš istorinę atmintį ir mūsų šalį“, – Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė žurnalistams.

Lietuvą 1944-1945 m. antrą kartą okupavusios Sovietų sąjungos kariams, žuvusiems II pasaulinio karo metu, skirtų paminklų demontavimo vajus visuomenininko Andriaus Tapino iniciatyva kilo 2022 metais, po Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą.

Tuometinis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas iš pradžių buvo paskelbęs miestelėnų apklausą. Mėnesį trukusioje apklausoje, kurioje buvo pateiktas klausimas „Ar pritariate Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos memorialo, esančio S. Daukanto g. pertvarkymui, pašalinant su žuvusių karių amžinojo poilsio vietos įamžinimu nesusijusius sovietinės ideologijos ženklus ir suteikiant karių palaidojimo vietai naują architektūrinę kokybę?“, dalyvavo 4815 gyventojų. 2927 iš jų į apklausos klausimą atsakė taip, 1886 atsakė ne. Šeši balsai pripažinti negaliojančiais.

Buvo suformuota ir darbo grupė, kuri rekomendavo demontuoti trijų karių skulptūrinę grupę, nuleistą kalaviją, akmens žvaigždę memorialo centre, bronzines plokštes, pritvirtintas šalia trijų karių skulptūrinės grupės su užrašais apie Klaipėdos miesto „išvadavimą“, taip pat čia esančią akmeninę plokštę su užrašu apie fašistiniuose lageriuose žuvusius ir mirusius kalinius. Kartu pabrėžta, jog pagarba čia palaidotiems kariams turi būti išlaikyta bei rekomenduota spręsti klausimą dėl visos teritorijos naujos architektūrinės kokybės.

2022 m. birželio pabaigoje klausimas atkeliavo į miesto Tarybą, kur po ilgų debatų 18 politikų (Vaidai Raugelei, Alinai Velykienei, Arvydui Vaitkui, Alvidui Šimkui, Linai Skrupskelienei, Artūrui Razbadauskui, Vidmantui Plečkaičiui, Andriui Petraičiui, Edmundui Kvederiui, Aidui Kaveckiui, Laimai Juknienei, Rimantui Didžiokui, Arvydui Cesiuliui, Sauliui Budinui, Arūnui Andziuliui, Arūnui Barbšiui, Kaziui Bagdonui ir V. Grubliauskui) balsavus už, po du buvus prieš ir susilaikius, o penkiems nebalsavus, buvo priimtas sprendimas demontuoti tai, ką rekomendavo darbo grupė.

Prieš tada balsavo Ela Andrejeva ir Jurij Šeršniov, susilaikė Romaldas Idzelevičius ir Arūnas Tuma. Penki politikai registravosi, bet nebalsavo – Nina Puteikienė, Judita Simonavičiūtė, Elida Mantulova, Vytis Radvila ir Vidmantas Dambrauskas.

„Mediazona“ skelbiamame sąraše be visų už šių paminklą nukėlimą balsavusių politikų dar yra ir Kultūros departamento Klaipėdos inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys bei Klaipėdos universiteto istorikai Silva Pocytė ir Vasilijus Safronovas. Pastrieji buvo minėtosios darbo grupės nariai. Tačiau „Mediazona“ skelbiamų asmenų sąraše nėra grupei pirmininkavusio Klaipėdos  savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos, jos Teisės skyriaus vedėjo Andriaus Kačalino nei kito Klaipėdos universiteto istoriko Hektoro Vitkaus.

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis tikina, kad jo vadovaujama ministerija tikrins šios informacijos tikrumą. Visgi, ministras pažymi – toks Maskvos žingsnis yra „tam tikras apdovanojimas“ politikams, aktyviai remiantiems Ukrainos kovą prieš Rusiją.

„Tai visiškai nauja informacija. Pirmiausiai, jeigu turime tokių galimybių, reikia patikrinti jos tikrumą – kaip suprantu, tai yra informacija iš nutekintos duomenų bazės, tai nėra oficiali informacija“, – antradienį Seime žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Tai yra tam tikras apdovanojimas žmonėms, vertinantiems Ukrainą ir palaikantiems gėrio kovą prieš blogį“, – akcentavo jis.

Visgi, tęsė ministras, jeigu paviešinta informacija pasitvirtins, sąrašuose paskelbtiems asmenims nereikėtų į tai numoti ranka – tai, pasak G. Landsbergio, būtų dar viena Kremliaus veikimo būdų apraiška.

„Jeigu pasitvirtina informacija, tai rodo Rusijos veikimo būdus. Tai reiškia, kad asmuo, net ir turintis imunitetą – kaip Estijos premjerė – gali turėti iššūkių su teisėsauga trečiojoje valstybėje, kuri nuspręstų vykdyti Rusijos arešto orderį netgi tam žmogui apie tai nežinant“, – įspėjo ministras.

„Tokius dalykus reikia priimti rimtai ir įvertinti savo keliones taip pat“, – paragino G. Landsbergis.

Lietuvos prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė sako, kad tokiems asmenims kyla teorinė grėsmė būti sulaikytiems kertant valstybės sieną.

„Reikia pažymėti, kaip būdavo ankstesniais metais – Rusija neskelbia viešai tų asmenų, kuriuos įtraukia į persona non grata sąrašus. Tie asmenys, teoriškai, gali pakliūti į situaciją, kai kur nors vyksta ir ant sienos yra sulaikomi. Šį momentą reikia turėti mintyje“, – antradienį Seime žurnalistams sakė A. Skaisgirytė.

„Tą momentą savo kailiu gali patirti ir daug lietuvių – pavyzdžiui, Sausio 13-osios bylos teisėjai, kur Rusija neslėpdama pasakė, kad jie bus įtraukti į sąrašą tų asmenų, kurie negali atvažiuoti į Rusiją. Tačiau, maža ką, galbūt ir paieškomi tarptautiniu mastu“, – samprotavo ji

„Realybė yra tokia ir reikia atitinkamai elgtis“, – pridūrė prezidento patarėja.

Visgi, ji pažymi, kad pastarasis atvejis ir žinia iš Maskvos dar turėtų būti patikrinta.

„Šis konkretus atvejis dar turėtų būti ištirtas, kad operuotume ne nuogirdomis, ne nutekinta informacija, bet tikra informacija“, – sakė prezidento patarėja.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

14 Comments

  1. Ivan

    Žmonės!”Mediazona” geltonas leidinis. Visa pilna saraša jus nerasite.

    Reply
  2. hasts

    Ruzzkiai kelia bylas ne savo valstybėje, galim tik užpakaliu nusijuokt į tai :)))

    Reply
  3. Logika

    Jeigu gerai pamenu tai ta foto su Rusijos veliava Vaitkus naudojo reklaminei kampanijai kai pirma karta ejo i merus . Nuotrauka buvo fonas. Galejo kita parinkti, bet specialiai neparinko. Zinojo i koki elektorata taiko!

    Reply
    • O aš nematau logikos aimanoms

      Nuotrauka , padaryta regatos metu . Regatoje dalyvavo turintys teisę dalyvauti laivai . Nuotraukoje laivų stiebų daug . Nuotrauka kabo ant sienos . Vaitkus ne šalia nuotraukos . Nors kas būtų blogai , jei nusifotografuotų ir šalia nuotraukos ? Klaipėdiečiai ir miesto svečiai , kurie lankė stovinčius laivus , taip pat fotkinosi 🙂 Vyko graži šventė! Karas Ukrainoje prasidėjo 2022 m ! Pritempti iki beprotybės kas kažkada nekėlė jokių klausimų , gali tik kiršintojai ir provokatoriai .

  4. Ir Vaitkus:)????

    O prie Rusijos vėliavos fotografavosi, o ir Klaipėdos rusai rinkimuose palaikė…:)

    Reply
    • Galvoju

      Šitai reiktų ruskių generalinei prokuratūrai nusiųsti- rimtas pagrindas indulgencijai, gal žmogus nebepaieškomas bus. Tiek stengėsi, įsiteikinėjo, ir pastangos perniek.

    • Bukagalvis ? Varai vis tą patį

      nesuvokiamo bukumo tekstą ? Vaitkus fotografavosi fone laivų, kurie dalyvavo šventėje Klaipėdoje 🙂 Niekaip nepavyksta suvokti ? Nežinai kokia vyko šventė ir kokiais metais ? 🙂 Bliamba, buki jau juokina 🙂 Totaliai buki patryyyjotai , žino kam ir kur siųsti rusijoje ?

    • to IP: 83.179.99.168

      Paprašyk gydytojo, kad koreguotų gydymą, gal reiktų visgi keisti vaistus, matai, kad liga tik ūmėja.

    • :) rūpinkitės nevykėliai

      savo sveikata , jums smegenų trūksta net DATAS įsiminti ! Nuotrauka, dėl kurios fono iki šiol alpstate, kaip suprantu ir daryta 2021 m šventės , kuri vyko Klaipėdoje metu . 2021 m ! Bukagalviai , meras buvo ne Vaitkus . ____ REGATA, kuri užfiksuota nuotraukoje, vyko 2021 m !!!!!! 2021 !!! 2021 – Klaipėda (Lithuania) – Turku (Finland) – Tallinn (Estonia) – Mariehamn (Finland) – Szczecin (Poland) _____P.S. Bukagalvi patryyyjote, karas Ukrainoje prasidėjo 2022 m ! Regata vyks ir šiais 2024 m .

    • Tu neturi kuo galvoti, nevykėli :)

      Nuotrauka iš 2021 m The Tall Ships Races“ regatos, vykusios Klaipėdoje 🙂 Sakyta daug kartų, tik bukagalviams nepavyksta suvokti elementarių faktų 🙂

  5. Pagaliau

    Gerbiu dabar jau A.Vaitkų vien už tai,kad sugebejo patekti i rusijos sarašus ( tualetini popieriu ). Reiketu dar sarašo kiek rusu fašistu ieško Interpolas !.

    Reply
  6. Siūlymas

    Miestelėnams Grubliausko nebūtų gaila, galėtų kartu su šituo nevispročiu Vaitkaus rudnosiu, čia komentaruose už Vaitkų neršiančio, į Kaliningradą pasigrožėti ir nuvykti, gražu ten, vertingos architektūros likusios, kol nenugriovė galutinai Tarybų rūmų, nedelskite, nuvykite. Gali Kongas ir už kanceliarines išlaidas vykti- negaila…

    Reply
    • Ypatingai bukam, teksto nesuvoki ? :) vargeta ?

      2022 m. birželio pabaigoje klausimas atkeliavo į miesto Tarybą, kur po ilgų debatų 18 politikų (Vaidai Raugelei, Alinai Velykienei, Arvydui Vaitkui, Alvidui Šimkui, Linai Skrupskelienei, Artūrui Razbadauskui, Vidmantui Plečkaičiui, Andriui Petraičiui, Edmundui Kvederiui, Aidui Kaveckiui, Laimai Juknienei, Rimantui Didžiokui, Arvydui Cesiuliui, Sauliui Budinui, Arūnui Andziuliui, Arūnui Barbšiui, K. Bagdonui ir V. Grubliauskui) balsavus už, po du buvus prieš ir susilaikius, o penkiems nebalsavus, buvo priimtas sprendimas demontuoti tai, ką rekomendavo darbo grupė.

      Prieš tada balsavo Ela Andrejeva ir Jurij Šeršniov, susilaikė Romaldas Idzelevičius ir Arūnas Tuma. Penki politikai registravosi, bet nebalsavo – Nina Puteikienė, Judita Simonavičiūtė, Elida Mantulova, Vytis Radvila ir Vidmantas Dambrauskas.

    • Bukam rudnosiui

      Tau į Kaliningradą be teisės grįžti kelionė paspartėti turėtų- gydymas beviltiškas, o teksto suvokimo manęs nemokyk, patausok laiką.

  7. O patryyyyjotų konservatorių sąraše nėra ? :)

    Nėra net konservatoriaus Petrošiaus ar kokių vietinių liberalių budinšulcų ” be kruvinų batų ” ar taip bandyta įžeidinėti? Liko be politinio apdovanojimo , anot ministro Landsbergio ? ___. Landsbergis teigė informaciją, jog Lietuvos politikai gali būti paskelbti ieškomais Rusijos, sužinojo būdamas Užsienio reikalų komitete, ir ją dar reikia patikrinti.

    „Tai visiškai nauja informacija. Jeigu turime tokių galimybių, reikia patikrinti jos tikrumą, kaip suprantu tai yra iš nutekintos duomenų bazės, tai nėra oficiali informacija“, – žurnalistams antradienį Seime sakė G. Landsbergis.

    „Politinis vertinimas – tai, aišku, yra tam tikras apdovanojimas žmonėms, kurie remia Ukrainą ir palaiko gėrio kovą prieš blogį“, – pridūrė jis.

    Anot ministro, jei ši informacija pasitvirtins, tai rodo Rusijos veikimo būdus.

    „Asmuo, net ir turintis imunitetą, kaip Estijos premjerė, gali turėti iššūkių su teisėsauga trečiojoje valstybėje, kuri nuspręstų vykdyti Rusijos arešto orderį, net tam žmogui apie tai nežinant. Kiek aš suprantu, niekas iš tų žmonių, esančių sąraše, tikrame ar menamame, nebuvo apie tai informuoti“, – kalbėjo G. Landsbergis.

    „Tai reikia priimti rimtai ir įvertinti keliones taip pat“, – pridūrė jis.

    Reply
  8. Gal dabar patryyyjotai

    rėkiantys apie ” raudoną ” Klaipėdos merą – užsičiaups ? Nors ….kada galvoje vienas sudilęs vingis ir tas tik ausims laikyti ….gali ir nesuvokti …… ______Kaip praneša „Mediazona“, iš viso paieška paskelbta 25 lietuviams. Tarp jų – ir Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

    Skaitykite _______lrytas.lt/pasaulis/ivykiai/2024/02/13/news/rusija-paskelbe-estijos-premjeres-k-kal

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This