Nupūs dulkes nuo Klaipėdos vandens muziejaus projekto

Svarbu, Verslas

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo“ atnaujino sutartį dėl vandens muziejaus ekspozicijos projekto, kuris buvo parengtas dar 2015 metais, atnaujinimo (aktualizavimo) paslaugos. Tačiau apie tai, kada nuo projektų kūrimo bus pereita prie konkrečių vandens muziejaus įrengimo darbų bendrovės vadovas neskuba prognozuoti.

Projektuotojų vizualizacija

„Sudėtinga dabar ką nors tiksliai atsakyti, kada ir kaip”, – sako Benitas Jonikas, AB „Klaipėdos vanduo” generalinis direktorius.

Jis pripažįsta, kad bendrovei vien iš savo resursų įgyvendinti šį projektą yra neįmanoma, todėl tikimasi valstybės ir visuomenės paramos. B. Jonikas ypač pabrėžia visuomenės paramos svarbą, nes jos reikia siekiant gauti finansavimą iš Europos Sąjungos remiamų programų.

„Pirmoji vandenvietė – tai ne tik gamybinis objektas, tačiau ir jau antrąjį šimtmetį skaičiuojančios įmonės lopšys. Čia buvo išgręžtas pirmasis gręžinys, nuo čia prasidėjo tinklų plėtra. Čia yra išlikęs tų laikų paveldas – veikiantys arba užkonservuoti ir saugomi įvairių epochų praėjusio šimtmečio įrenginiai, pastatai. Todėl siekiame artimiausiais metais čia įkurti įmonės muziejų, kurio ekspozicija, esame tikri, prisidės puoselėjant Klaipėdos visuomenės istorinę atmintį“, – dar 2013 m. išleistoje Lino Poškos knygoje „Vanduo turi tekėti“ buvo cituojamas tuometinis AB „Klaipėdos vanduo“ vadovas Leonas Makūnas.

Klaipėdos vandens muziejaus projektą šalia seniausios uostamiesčio I vandenvietės, Liepų 49A, esančiuose pastatuose ir jų aplinkoje bendrovės užsakymu parengė „Klemencov Group”, kurią įkūrė žinomas dizaineris Anatolijus Klemencovas su sūnumis Ilja ir Romanu.

Muziejaus techninį projektą už beveik 24 tūkst. eurų 2016 m. parengė bendrovė „Klaipėdos projektas“. Tačiau projektas tuometiniams AB „Klaipėdos vanduo” vadovams pasirodė esąs per brangus ir jis buvo ilgam užmirštas.

Projektuotojų vizualizacija

2019 m. už 3025 eurus UAB „Nacionalinių projektų rengimas“ parengė paraišką dėl finansavimo tokio muziejaus įrengimui pagal europinės paramos programą INTERREG-V, bet šis bandymas nebuvo sėkmingas.

Šiemet vandentiekininkai sutarė su „Klemencov Group” dėl jos parengto projekto aktualizavimo, ekspozicijos projekto realizavimo sąmatos sudarymo bei detalaus žiniaraščio parengimo.

Pasak B. Joniko, jo vadovaujama bendrovė rengiasi teikti paraišką Europos Sąjungos finansavimui gauti iš Kultūros ministerijos paskelbtos programos „Kultūros infrastruktūros objektų pritaikymas įvairių grupių poreikiams“.

Šio projekto finansuojamoji dalis yra iki 85 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Tad sėkmės atveju „Klaipėdos vandeniui” reikėtų prisidėti ne mažiau kaip 15 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Paraiškas šiam projektui galima teikti iki birželio 1 dienos.

Žinia, šalia šios vandenvietės esančiuose išlikusiuose buvusio dujų fabriko pastatuose šiemet turėtų būti atidarytas senovinių automobilių muziejus. Kultūros ministerija šiam tikslui praėjusių metų pabaigoje projektą įgyvendinančiai A. Jankevičiaus individualiai įmonei skyrė 745 489,98 Eur europinės paramos. Vasario 16-osios renginio metu Augustinas Jankevičius minėjo, kad po poros metų šiame komplekse turėtų suskambėti dabar sunykę senieji kariljono varpai.

ISTORIJA

Leonas Peleckis-Kaktavičius knygoje „Vandens tiltai. Klaipėdos vandentvarkos ūkio istorija“ rašo, kad 1876-1877 m. šalia Klaipėdos, Purmalių kaime, valstybės lėšomis buvo išgręžtas pirmasis dabartinėje Lietuvos teritorijoje giluminis gręžinys. Ekspedicijai vadovavo profesorius H. Jensz – vyriausiasis krašto geologas. Analizės rezultatai buvo geri ir tai paskatino tokiu pat būdu vandens ieškoti pačiame mieste, tačiau pirmasis miesto artezinis gręžinys šalia dujų fabriko teritorijos buvo pradėtas gręžti tik 1898 m. rugpjūčio 6 d. Darbai tęsėsi daugiau nei metus – buvo baigti 1899 m. lapkričio pradžioje (gręžinio gylis siekė 277,85 m nuo žemės paviršiaus).

1900-1901 m. vyko vandentiekio bokšto statybos ir vandentiekio tinklų tiesimo darbai.

Municipalinis vandentiekis buvo atidarytas 1902 m. rugpjūčio 2 d. – iškilmės sutapo su 650-osiomis miesto įkūrimo metinėmis. Po sveikinimų rotušėje ceremonija vėliau vyko ir vandenvietėje, kur iškilmingo atidarymo metu burmistrui Altenbergui miesto architektas Pietsh įteikė raktus.

Dabar vandenvietė eksploatuoja šešis požeminio vandens gręžinius, kurių gylis 240-285 metrų. Vandenvietės projektinis pajėgumas yra 19 tūkst. m³ vandens per parą. Faktiškai vartotojams patiekiama apie 10 tūkst. m³ per parą.

Su platesne šio objekto istorija galima susipažinti čia.

4 Comments

  1. Nu jo

    kažkoks politdirikas susapnuoja ir užsisako piešinių tratindamas tūkstančius. Vanduo visiems brangsta. Miesto lietaus nuotekų tinklai supuvę ar jų visai dar nėra- mieste pastovūs potvyniai. Buitinių nuotekų tinkai supuvę- reikalinga renovacija, bet čia nėra pinigų. Tuo tarpu Santechnikai dabar rezga planus kaip užsiims muziejininkyste ir kurs muziejų. Po to dar jį reikės išlaikyti. Bepročiai.

    Reply
  2. Anonimas

    Kaip supratau, „skubiai”, atrado ES fondu(euru),eilute, isisavinimui ?
    P.S „Tais,Memelio, laikais” miestieciams buvo tiekiamas arteziniu greziniu vandu !?Siais laikais,miestieciams,”uzteks”,ir kanalo vandens !?

    Reply
  3. Vytautas Lupeika

    Taip taip ta-a-aip ..! Čia pati PIRMOJI VANDENVIETĖ artezinio, labai gero, geriamo vandens senajame Mėmelyje – dabartinėje Klaipėdoje , o ir ,tikriausiai , Mažosios Lietuvos visame šiam šiauriniam pakrašty ..!
    O ir man ypač brangi prisiminimais , darbais ,siekiais ši nuostabi Istorinė Vandenvietė ! Čia ir aš darbavaus …
    Ir eiliniu ir atsakingu viršesniu …
    Kartu su daugel puikių žmonių !

    Reply
  4. N. Puteikienė

    Tai Klaipėdos meras iš šio pavyzdžio galėtų suprasti, kad norint gauti projektinį finansavimą reikia parengti ir įveklinimo projektą. Kalbu apie paštą. O kariljono varpai yra metaliniai, tad sunykti negali. Juos galima, nebent, turint piktų kėslų, pavogti. Bet kiek žinau, ne visi dar yra dingę 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Spyglys

Darbe - ir zujant po prekybcentrį*

Kovidas, žinia, be skaudžių nelaimių atnešė ir vieną gerą dalyką – išmokė net ir tuos, kuriems internetas buvo reikalingas šierinti ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This