„Atvira Klaipėda“: pabūsime neetiški

Nuomonės, Svarbu

2024-uosius pradėjome pagaliau sulaukdami galutinio teismo sprendimo dėl ginčo su Visuomenės informavimo etikos komisija, dar 2022 m. gegužę priėmusią sprendimą dėl tų metų pradžioje paskelbtos mano publikacijos „Santykiai Klaipėdos prokuratūroje: bendradarbės vadinamos k***mis ir „klimaksinėmis”?“

Martyno Vainoriaus nuotr.

Minėtoji komisija pripažino, kad šia publikacija buvo pažeistas Lietuvos visuomenės informavimo etikos kodekso 21 straipsnis, nustatantis, jog žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai savo kūriniuose turi vengti vartoti nepadorių, užgaulių žodžių ir posakių.

Nesutikdamas su tokiu vertinimu per įstaigą skundžiau jį tuometiniam Vilniaus apygardos administraciniam teismui, kuris atmetė skundą, o tada – Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Pastarasis šį sausį paliko sprendimą nepakeistą, nes esą „iš esmės nenurodėme priežasčių“, dėl kurių buvo būtina atskleisti pavardę prokurorės, kurią jos kolegė išvadino įspūdingais epitetais. To, kad aprašytas viešas teismo procesas apie viešus asmenis esą negana…

Gerbiu tokius teismų sprendimus, nes tai būtina demokratinės visuomenės egzistavimo sąlyga, bet negaliu su jais sutikti. Abi instancijos pripažino, kad nepadariau jokios klaidos ir tiksliai citavau viešo teismo posėdžio metu pareiškėja buvusios kitos prokurorės išsakytas mintis, pagarsinau pavardę, kurią ji pasakė, o ne aš pats kaip nors vėliau ją iškapsčiau. Tam ir yra vieši teismo procesai, kad visuomenė galėtų viską apie juos žinoti, o jei kas nors nežinotina, teismai rengia uždarus posėdžius. Tuo labiau, kad kalba čia ėjo ne apie privačių asmenų santykius, o apie į gyvatyną panašią situaciją visuomenei itin reikšmingoje institucijoje, prisidedančioje prie sprendimų, susijusių su žmonių likimais.

Šiam bylinėjimuisi jokių advokatų nesamdžiau – galbūt tai irgi prisidėjo prie tokios proceso baigties. Tačiau ir pinigų išleidome visai nedaug – tik keliolika dešimčių eurų žyminiam mokesčiui.

Kartu galiu patikinti, kad jei ir vėl tektų dalyvauti panašiame posėdyje, vėl rašyčiau viską lygiai taip pat. Dėl mūsų skaitytojų teisės žinoti viešus reikalus galiu pabūti ir neetišku. Tuo labiau, kad čia tik pirmas toks įsigaliojęs sprendimas per jau beveik 22 metus trunkančią mano žurnalistinę karjerą.

Kartu ir vėl atsiskleidė faktas, jog gyvenimas yra pats geriausias scenaristas: sausį taip pat paaiškėjo, kad ta pati prokurorė, įsižeidusi dėl minėtosios publikacijos ir pateikusi skundą Visuomenės informavimo etikos komisijai, irgi ne šventoji – užsidirbo nuobaudą už tai, kad bandė neteisėtai išsukti vieną mušeika nuo baudžiamosios atsakomybės.

Pabaigai, kaip ir visada – skaičiai apie mūsų finansus.

Sausį VšĮ „Klaipėda atvirai“ gavo 3689 Eur pajamų: 875 Eur pervedė juridiniai asmenys už paskelbtas nuorodas ir banerius, 739 Eur sudarė fizinių asmenų, 1800 Eur – juridinių asmenų parama, 275 Eur gauta už politinės reklamos paskelbimą.

Praėjusį mėnesį išleidome 1755,19 Eur:

Leidimai automobilių stovėjimui – 150 Eur
Serverio nuoma – 140,82 Eur
Autobuso bilietai – 55 Eur
Atlyginimas žurnalistams – 994 Eur
IT paslaugos – 150 Eur
Buhalterijos paslaugos – 80 Eur
E-siuntos paslauga – 0,15 Eur
Duomenų saugyklų nuoma – 11,12 Eur
Mobilusis ryšys – 54,92 Eur
Bankiniai mokesčiai – 12 Eur
Paramos administravimo paslaugos – 2,05 Eur
Kuras – 105,13 Eur.

1 Comment

  1. Rasa

    Pagarba , Martynai. Viešinkite viską, malonu, kad skelbiate visas ataskaitas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This