Alvydas Medalinskas: „Vakarai nusibraižė per daug raudonų linijų”

Nuomonės

Antradienį vykusio susitikimo su klaipėdiečiais metu kartu su kolegomis iš Ukrainos dalyvavęs politologas Alvydas Medalinskas pasidalino savo įžvalgomis ir apie sudėtingą situaciją, kuri, jo nuomone, ne be pačių Vakarų politikų neveiklumo šiuo metu susiklostė pasaulyje ir Europoje.

A. Medalinskas – pirmas kairėje. Palmiros Mart nuotr.

Atsakydamas į susitikimo dalyvio klausimą, ar Vakarai ne dėl III pasaulinio karo baimės taip vangiai remia Ukrainą, jis priminė, jog visi Putino grasinimai Vakarams branduoliniu ginklu baigėsi niekuo, tad Vakarų politikų baimės dėl to esą yra nepagrįstos.

„Putinas turi tokį dvigubą mentalitetą – tokio banditiškto Peterburgo, kuris reiškia – aš pagrasinsiu ir tu turi pasiduoti, ir tokio chuliganiško elemento. Jisai vertina jėgą. Apskritai Rusija, Maskva, Kremlius vertina jėgą (…). Grįžkim į 2021 metų gruodžio 21 d. Štai Putino ultimatumas. [Paskelbė NATO bei JAV adresuotus saugumo reikalavimus ir paragino Vašingtoną surengti skubias derybas]. Kaip jūs galvojat, jei Vakarai būtų iškart atmetę, nebūtų net svarstę, ar Putinas nebūtų grasinęs branduoliniu ginklu? Putinas būtų grasinęs. (…) Vakarai patys prisibraižė tų raudonų linijų, kokios ginkluotės negalima teikti [Ukrainai]. Visada sakiau, kad tai yra milžiniška klaida. Praėjo dveji metai, Vilniaus saugumo konferencija, atsistojo vokietis, kuris turi labai gerus reikalus su NATO, ir aiškina apie klaidas ir pasako tiksliai frazę, žodis žodin, kad Vakarai prisibraižė raudonų linijų ir paskui jiems buvo labai sunku jas perlipti”, – kalbėjo A. Medalinskas.

Jo teigimu, nuo pat pradžių esą buvo aišku, jog rusai branduolinio ginklo nepanaudos.

„Kažkas sakė, jog aviacijos panaudojimas, jei F-16 siųs, bus ta raudona linija. Ar Putinas panaudojo ginklą? Nepanaudojo. Įvertinkim du labai didelius dalykus. Pirmas dalykas: nebe Putinas pasaulyje sprendžia. (…) Kai Kinijos vadas pasakė Putinui – tu gali ten Ukrainoje daryti, ką nori, bet branduolinio ginklo nepanaudok, nes tu mums čia sugadinsi visus dalykus, aš supratau, kad baigsis visos provokacijos Zaporižės atominės elektrinės atžvilgiu ir baigsis šnekos. Ir tik klounas Medvedevas kalbės apie tuos dalykus (…) Taip, jisai [Putinas] žaidžia su tais savo degtukais prie parako statinės, prie branduolinio ginklo”, – kalbėjo politologas.

Tačiau, jo teigimu, Vakarai neturėtų pasiduoti Putino branduoliniam šantažui.

„Ukraina yra pradžia, tramplinas, jis nori suvartyti Europos saugumo architektūrą. Kas toliau? Moldova. Manęs dabar labai prašo komentuoti Moldovos situaciją, jau tenai klibina. Kas toliau? Baltijos valstybės. Ir jei kažkas pasiduos [šantažui], tai jis tada kiekvieną kartą… Žinot, kaip yra su tais banditais: tu arba darai, arba nedarai. Ir ką? Ir kiekvieną kartą į tai reaguoti? (…) Jei mes pasiduodam šitai šantažo politikai, tai jis kiekvieną kartą ateis ir sakys: arba jūs tą padarot, arba aš branduolinį ginklą panaudoju”, – dėstė A. Medalinskas, pridūręs jog iš tikrųjų III pasaulinis karas jau vyksta, tiktai be Vakarų kariuomenių dalyvavimo.

Jo teigimu, Vakarai ir JAV jau praleido galimybę po Charkovo ir Chersono operacijos išspręsti Putino problemą „vieną kartą ir visiems laikams”.

„Buvo labai profesionali Ukrainos kariuomenė, kuriai reikėjo tiktai ginklų. Dabar yra, deja, nemažai žuvusių, sužeistų žmonių iš tos sudėties ir labai daug mobilizuotų, kurie jau nebėra tokie patyrę. Yra tauta, kuri pasirengusi gintis ir gintis taip, kad aš nežinau, ar kokia NATO šalis būtų taip pasirengusi gintis. Tauta, kuri ėjo net per minų laukus nuo Žaporižės į pietus be aviacijos priedangos, be nieko. Ir yra Vakarai, kurie turėjo tą unikalų šansą. Čia ne Afganistanas. Iš principo buvo galima perlaužti tą visą sistemą. Dabar ką mes matom? Čia ne tik Ukrainos problema, čia yra besifragmentuojantis Vakarų pasaulis akivaizdoje diktatorių, kurie žino jėgą ir jokių moralinių skrupulų”, – žodžių į vatą nevyniojo politologas.

Jo teigimu, prie vadinamųjų BRICS valstybių [Brazilija, Rusija, Indija, Pietų Afrika, Kinija, Egiptas, Etiopija, Iranas] jau prisijungė Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai. Pastarąsias dvi šalis jis pavadino tradicinėmis Vakarų partnerėmis, kurios nuo buvusių savo partnerių nusisuko.

„Kas vyksta? Taigi su šituo žaidimu, kuris vyksta ant Kapitolijaus kalvos, šaunam ar į koją, ar į kokią kitą, nežinau, vietą Vakarų pasauliui. Nenoriu būti blogu pranašu, bet sakiau: Obama pradėjo, o Baideno laikais gali Vakarų įtaka pasaulyje ristis į štai tokį dugną vien dėl to, kad buvo Obama, kažkam prireikė Trampo valdžioj ir tik dėl to, kad yra dabar ne visai pakankamai ryžtinga Baideno administracija (…). Bet faktas yra, kad mes turime kalbėti apie geopolitinius procesus, ir po Miuncheno saugumo konferencijos jau kalba nebe apie Ukrainą, o kalba apie Vakarų pasaulį, apie transatlantinį ryšį. Kalba apie tai, kaip atrodys Europos saugumas, tai yra dar papildomas klausimas ir visa tai yra dėl tos trypčiojančios, neryžtingos Vakarų pozicijos Ukrainos atžvilgiu”, – apibendrino A. Medalinskas.

1 Comment

  1. Medalinskui

    Primenu kaip ir mūsų valdžia supranta tik jėga. Neįmanoma sustabdyti miškų kirtimus be teismo sprendimo. Neįmanoma miesto medžių kirtimus sustabdyti be jegos. Teisingai Medalinskai reiškia mūsų valdžia kaip ir Putino valdžia SUPRANTA TIK JEGA.
    Vienodos

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This