Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Miestas, Svarbu

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų dovanojamą 85 kv. metrų žemės sklypelį Tomo g. 14, reikalingą istorinei Galinės gatvės atkarpai senamiestyje suformuoti, pati Taryba ketvirtadienį tam pritarė absoliučia balsų dauguma.

„Atvira Klaipėda“ rašė, kad sprendimo projekte buvo numatyta, jog gaudama minėtą dovaną savivaldybės Taryba kartu leistų ir pertvarkyti bendrosios nuosavybės teise valdomą žemės sklypą Tomo g. 14 – atidalyti įgytą Klaipėdos savivaldybės nuosavybėn 85 kv. m dalį iš žemės sklypo ir ją sujungti su laisva valstybine kitos paskirties žeme bei suformuoti naują žemės sklypą.

Minėto 85 kv. m ploto žemės sklypo dalies vidutinė rinkos vertė siekia 10 330 Eur.

Konservatorius Andrius Petraitis minėto komiteto posėdžio metu prieštaravo pateiktam sprendimo projektui, teigdamas, kad jame numatyti procesais „yra teisėti, bet bet nėra teisingi iš miesto perspektyvos pusės”. Jis teiravosi, ar negalima iš privačių asmenų, kuriems čia grąžinta kadaise nuosavybės teise priklausanti žemė, ją išpirkti ir taip išsaugoti Dienovidžio aikštę tokią kokia ji yra šiandien – su skulptūrų ekspozicija, moliūgų ar kaimynų šventėmis.

Miesto Taryba ketvirtadienį tokiam sprendimui pritarė be klausimų ir diskusijų. Už balsavo 26 Tarybos nariai, prieš buvo vienas (Rimantas Taraškevičius), susilaikė du – Arvydas Cesiulis ir Saulius Liekis. A. Petraitis vykstant balsavimui dėl šio klausimo posėdyje nedalyvavo.

Aistros dėl galimų pokyčių Dienovidžio skvere virė ir 2004 metais, kai buvo koreguojami teritorijų planavimo dokumentai – žmonės prieštaravo parengtiems projektams. Pasak Raimondos Gružienės, Savivaldybės administracijos Žemėtvarkos skyriaus vedėjos, tuomet į žmonių pastabas buvo atsižvelgta ir teritorijos planas pakoreguotas taip, kad galimų statybų poveikis skverui esą būtų minimalus.

Dabartinius projektinius sprendinius rengęs architektas Edmundas Andrijauskas „Atvirai Klaipėdai“ sakė, kad siūlomas užstatymo variantas yra kompromisas tarp viso čia buvusio užstatymo atstatymo ir esamos situacijos palikimo.

Istorinės dabartinio skvero situacijos iš Edmundo Andrijausko parengto projekto

Liekančioje skvero dalyje, anot E. Andrijausko, būtų galima įprasminti čia anksčiau buvusią upės vagą.

4 Comments

  1. Laima

    Labas rytas,
    Tikiuosi upės vaga bus įprasminta, kūrybiškai. Ir bus medžio suoliukai, — ant jų prisėdus su vaikais ragauti ledų, vasarą. Ir susitikti su draugèmis/e/ais. Susitikti ir kartu eiti į Dramos teatro ar keltu kelkis į Smiltynę, ar planuoji pasivaikščiojimą krantine.

    Reply
  2. Mantukas

    Jei ten leisim kazka statyti, visi suinteresuoti asmenis prades vienas kitam gerkles draskyti, pyktis, bartis, mustis del savo interesu ir noru. Bus istorija be galo su daugybe skandalu ir sudauzytu vilciu. Kiek domejaus, jokiu isskirtinio demesio pastatu ten nestovejo, iki karo ten buvo paprastos trobeles su darzais ir tvarteliais. Gerbiu idejas pastatyti kazka grazaus, papuosti miesta, bet sita teritorija uzstatymui per maza. Suinteresuoti asmenis prasikeiks ir prazils kovodami su aplinkiniu namu/butu savininkais kad is ju atimsite toki grazu vaizda per ju langus (uzstatydami 2/3 auksciais pastatais). Siuo atveju miestas ir zmones is to nieko geresnio negaus, o dar praras net ir tuos paskutinius/varganus 4 suolelius prisesti. Nesu ekspertas: tokia ekspromtu sovusi mintis: kolkas palikti visa kaip yra, bet svarbiausia panaikinti zole, kad isnaudoti kietos dangos teritorija 100% bet kokiems ivairiems tikslams. Del esamos zoles, sios teritorijos neimanoma isnaudoti ziema/rudeni/pavasari. Todel ten, visi bijo vaikscioti ant zoles, o taip pat bijo sedeti ant jos, nes daugelis vedzioja ten sunis, meto siuksles. O veliau per mokymo ir ugdymo istaigas reklamuoti ir skelbti neterminuota konkursa be jokio atlygio, kad kazkas pasiulytu kokia nors saunia ideja (kazka panasaus kaip skelbtas konkursas STUDLENDO pavadinimo atsiradimui). Manau atsiras drasiu ir paprastai genialiu ideju is jaunimo/studentu ir t.t… Na, gal, nedideli 10000 eur priza geriausiai pasiulytai idejai 🙂 Manau Klasco arba BEGA galetu sukrapstyti tokia sumele 🙂

    Reply
  3. Melnragietis

    Manau, kad geriausiai būtų gyvenamoji vieta vietoj niurio ir neidomio skvero. Tuo labiau tikiuosi, kad šalia esančius pastatus ( sovietu statybos) bus irgi renovuoti, kad atitiktu senamiesčio fasadus.

    Reply
  4. ezys

    Moliugu sventes ten jau senai nebevyksta, siuo metu skveras daugiausia isnaudojamas sunims atlikineti gamtinius reikalus. Jei butu atkurta gatve, dalinis uzstatymas kokybiskais pastatais paliekant mazesni, jaukesni skvereli miestui nuo to tik geriau. O skulpturas galima perstatyti i kita vieta, kad i skulpturu parka.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This