Karo atveju gyventojai raginami patys rūpintis priedangomis bei slėptuvėmis

Politika, Svarbu

Nors nuo karo Ukrainoje pradžios praėjo jau daugiau nei dveji metai, Lietuvoje didelių naujovių saugumo srityje, kaip ir kur reiktų slėptis gyventojams panašios nelaimės atveju, iki šiol nėra.

Renovuojant pastatus siūloma išnaudoti jų rūsius priedangoms įrengti. Palmiros Mart nuotr.

Šiuo metu šalyje yra suformuota 3313 vadinamųjų priedangų, kuriose galėtų pasislėpti apie 900 tūkst. šalies gyventojų. Pastarieji, pasak specialistų, turėtų patys rūpintis, kaip saugotis – jiems patarta naudotis tinklapio lt.72 nuorodomis, kur esą yra pateikiama visa būtina informacija.

Panašios mintys buvo dėstomos ketvirtadienį Aplinkos ministerijoje vykusioje spaudos konferencijoje, kurioje pristatytas naujas statybos techninis reglamentas, skirtas priedangoms, slėptuvėms ir kolektyvinės apsaugos statiniams įrengti.   

Pasak aplinkos ministro Simono Gentvilo, šią savaitę šalyje įsigaliojęs minėtas reglamentas bus taikomas tik naujiems visuomeniniams statiniams bei aukštiems gyvenamiesiems namams, o dėl anksčiau pastatytų statinių pritaikymo slėptuvėms ar priedangoms siūlomos tik rekomendacijos.

„Priedangos yra skirtos gyventojams trumpam kelių valandų užsibuvimui visuomeniniuose pastatuose, kuriuose lankosi virš 100 žmonių, išimtis taikoma tik religinės paskirties pastatams”, – sakė ministras.

Tokias priedangas siūloma įrengti apatiniuose naujai statomų pastatų aukštuose.

Pasak ministro, tai turėtų būti viešai prieinama patalpa, kuri negali būti privatizuota, joje turi tilpti ne mažiau 60 proc. įstaigos lankytojų ar gyvenamojo namo gyventojų. Tokiose priedangose yra privaloma tik elektra, o šildymas bei kitos komunikacijos yra tik rekomendacinio pobūdžio.

Tuo metu slėptuvėms įrengti yra taikomi, ministro teigimu, kur kas aukštesni reikalavimai. Slėptuvėse turi būti ne tik elektra, bet ir ventiliavimo sistema, šildymas, san. mazgai ir pan. Tačiau kiek tokių veikiančių slėptuvių šiuo metu šalyje yra ir ar jų apskritai yra, spaudos konferencijoje įvardinta nebuvo.

Kartu ministras pripažino, jog priedangas pritaikyti jau esamuose pastatuose „yra didelis iššūkis valstybei”. Tokias priedangas siūloma įrengti renovuojamuose namuose, panaudojant jau esančius namų rūsius, o valstybė įsipareigoja tokią iniciatyvą remti.

„Tačiau gyventojai turi patys rūpintis savo būstu, ypač individualiu būstu (…) Gyventojus raginame kooperuotis ir galvoti apie naujų priedangų suformavimą”, – kalbėjo S. Gentvilas, nurodęs naudotis minėtu tinklapiu lt.27.

Panašiai kalbėjo ir priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Civilinės saugos valdybos viršininkas Edgaras Geda, pripažinęs, jog dauguma savivaldybių jau yra išnaudojusios visus galimus visuomeninius pastatus priedangoms įrengti.

„Esamos infrastruktūros mes taip greit nepakeisim (…). Viskas prasideda nuo šeimos sprendimų. Dažnai mes girdim, kad vaikai, lankydami darželį, mokyklą turi šiek tiek daugiau tų civilinių saugos žinių, ką ir kaip daryti nelaimės atveju, nei jų tėveliai. Mes rekomenduojame visiems pasižiūrėti jau ministro minėtą tinklapį, ten praktiškai visoms nelaimėms pateikti patarimai, pateiktas tiek priedangų, tiek kolektyvinės apsaugos statinių sąrašas”, – kalbėjo Civilinės saugos valdybos viršininkas, pataręs „šeimoje padiskutuoti, koks būtų veikimo algoritmas”.

INFORMACIJA

Nuo pat karo Ukrainoje pradžios „Atvira Klaipėda” ne kartą rašė apie šią problemą, tačiau toliau dalies priedangų įrengimo bei minėto statybos techninio reglamento, skirto naujos statybos pastatams, priėmimo nepasistūmėta.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Sovietinė salė su slėptuve pradėjo kelionę nebūtin

Statybininkai pradėjo akivaizdžius avarinės būklės buvusi sporto salės Pilies g. 2A griovimo darbus – pusė pastato jau yra be langų. ...
2022-09-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Suskaičiavo slėptuves: kurs naują skyrių savivaldybėje

Rusijai užpuolus Ukrainą, klaipėdiečiai susirūpino, kur jiems reiktų slėptis, jei panašus likimas ištiktų ir Lietuvą. Paaiškėjus, jog uostamiestyje nelikę tam ...
2022-05-06
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Rūsius ir slėptuves tebeskaičiuoja

Paaiškėjus, jog uostamiestyje karo atveju gyventojams nebūtų kur saugiai pasislėpti nei nuo bombardavimų, nei juo labiau nuo radiacijos, Klaipėdos politikai ...
2022-04-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This