Rengiasi gilinti Smeltalės prieplaukos akvatorijos dugną

Miestas, Svarbu

Smeltalės upės žiotyse įsikūrusios 3,82 ha ploto garažų ir mažųjų laivų eksploatavimo bendrijos „Smiltelė“ prieplaukos akvatoriją gilinti iki 2 metrų norima jau seniai. Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybė kol kas dar tik perka šio objekto projektavimo paslaugas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dar 2006 metais ši prieplauka buvo įregistruota Valstybinėje vidaus vandenų laivybos inspekcijoje, o bendrija „Smiltelė“ siekia pritraukti lėšų prieplaukų infrastruktūrai atnaujinti – nori tapti vandens turizmo ir pramoginės žvejybos centru Klaipėdoje, plėsti teikiamas mažųjų laivų švartavimo ir aptarnavimo paslaugas.

Dar 2021 m. rudenį atliktų Smeltalės prieplaukos akvatorijos batimetrinių tyrimų duomenimis, vandens gylis farvateriuose čia siekia apie 1–1,5 m (tik keliose giliausiose vietose 2 m), o prie laivelių švartavimosi vietų neretai tėra tik 0,5 m ir net mažiau. Pakrantės yra apaugusios tankiais helofitų (nendrių, šakotojo šiurpio, švendrų) sąžalynais. Akvatorijos viduryje esantys dirbtinės kilmės smėlio pylimai vietomis siekia 0,5–1,5 m aukštį virš upės vandens lygio. Todėl šiuolaikiški didesnės grimzlės laiveliai didelėje akvatorijos dalyje negali įplaukti bei švartuotis, nes gadinami laivų korpusai ir sraigtai. Teigiama, kad šiandieninė prieplaukos akvatorijos būklė ne tik neleidžia plėsti paslaugų spektro, bet ir neužtikrina saugios laivybos, kelia grėsmę aplinkai.

Pagal potvynių grėsmės ir rizikos žemėlapį, prieplaukos vieta priskiriama potvynių grėsmės ir potvynių rizikos teritorijoms. Nedideli 0,4–0,8 m potvyniai su Kuršių mariomis tiesiogiai besijungiančioje planuojamoje valyti akvatorijoje būna kelis kartus per metus.

Planuojamoje valyti Smeltalės upės prieplaukos akvatorijoje ir upės dalies ruože iki Minijos gatvės saugomų floros ir faunos rūšių neinventorizuota, bet Smeltalės upe į aukštupį neršti migruoja šlakiai – nykstančios lašišinių šeimos žuvys.

Iš akvatorijos dugno numatoma pašalinti apie 18 140 kubinių metrų šlapio užteršto dumblo. Jis bus „transportuojamas į geotekstilinius maišus, kur flokulianto (iš viso apie 3,4-4,0 t/visam dumblo kiekiui) pagalba susidaręs filtratas (apvalytas nuskaidrintuvuose) bus išleidžiamas atgal į Smeltalės upę”. Po 6 mėnesių, kai išsiurbtas dumblas bus pakankamai apdžiūvęs, dumblas iš geotekstilės maišų bus pakrautas į dengtus savivarčius ir išvežtas į užterštą gruntą tvarkančią įmonę.

Pernai vasarą savivaldybė užsimojo išvalyti visą 6 km Smeltalės upės ruožą nuo Minijos gatvės tilto iki Klaipėdos miesto ribos pagal UAB „Inžinerinis projektavimas“ 2021 m. parengtą techninį projektą. Dėl to buvo paskelbtas viešojo pirkimo konkursas, tačiau apie pradėtus darbus žinių nebuvo.

Taip pat buvo paskelbti elingo Senosios Smiltelės gatvėje, šalia Smeltalės upelio, bei patalpų mažų gabaritų laiveliams, valtims ir kitoms plaukiojimo priemonės saugoti projektiniai pasiūlymai. Juos UAB „Elijos miestas“ užsakymu parengė MB „Archimanija“.

2 Comments

  1. Dalia

    Kai taip ilgai, daugelį metų. tinkamai nenaudojo Smeltalės upės ir pakrančių, o jas tik naudojo, savanaudiškai „išnaudojo”, įgyvendinti tai kas numatyta, bus nelengva.Bet bandyti juk reikia…
    Gaila ,kad Smeltalės sutvarkymo organizatoriai – savivaldybė nepanaudojo populiariausio žodžio TVARUMAS. Tai klausiu; ar pasiryžę įgyvendinti TVARUMO principus?
    Danės upės valdyme savivaldybei tai nesiseka..

    Reply
  2. Blaivus

    Ta bardaka reik tvarkyti. Del turizmo neverta svaigti, bet sutvarkyti imanoma.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This