Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

Miestas, Svarbu

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip Rimantas Taraškevičius ketvirtadienį Klaipėdos miesto tarybos posėdžio metu pasitiko mero siūlomą sprendimo projektą „Socialinio būsto plėtra Klaipėdos miesto savivaldybėje“. 

„Tai yra kosminė kaina, – piktinosi jis, išgirdęs, kad Tauralaukyje, Akmenų gatvėje, norimo statyti būsto vieno kv. m  kaina yra 4200 eurų. – O jūs dar mus gąsdinate, kad ji gali dar didėti… Ji turėtų dvigubai mažėti!”

Projektuotojų vizualizacija

Jam antrino konservatorius Andrius Petraitis: „Su keistasi skaičiais projektas atėjo”. Pasak jo, Tauralaukyje pastatyto būsto su pilna apdaila vieno kv. m rinkos kaina yra apie 2,5 tūkst. eurų.

Savivaldybės administracijos atstovė teigė, kad „kaina yra paskaičiuota projektuotojų”, kad ir projektas „yra ekspertuotas”, ir „ kaina irgi yra ekspertuota”, o būstai esą būsią su visais baldais. Pasak jos, galbūt kaštus didina tai, kad Tauralaukyje nėra kai kurių komunikacijų, gali tekti statyti atskirą katilinę ir panašiai. 

Meras Arvydas Vaitkus, nors pats Tarybai pateikė šį projektą, dėl visko kaltino ankstesnę Klaipėdos valdžią ir tikino, jog „tikrai už tokią kainą mes nestatysime“.

„Nenoriu leistis į subtilybes dėl praeities, tiesiog turbūt atsakiau į klausimą visiems suprantamai”, – teigė jis. 

Meras tikino, kad „ne dabartinė valdžia sugalvojo kainą ir vietą”, ir pareiškė, jog tikimasi racionalaus požiūrio iš statytojų.

Socialinį daugiabutį numatoma statyti trikampį primenančiame sklype, apsuptame komercinių objektų. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Jeigu tokių kainų negausim, nestatysim”, – pažadėjo meras, matyt, turėdamas omenyje racionalias kainas ir pakvietė balsuoti už savo pateiktą sprendimą. 

Už jį balsavo 23 Tarybos nariai, balsuojančių prieš nebuvo, o balsuojant susilaikė 8 politikai: septyni – opozicijos atstovai ir valdančiajai daugumai priklausantis Arvydas Cesiulis.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad šis daugiabutis suplanuotas sklype Akmenų g. 1B. Pastate bus įrengta 60 butų, iš kurių 35 butai bus skirti negalią turintiems asmenims, 15 butų – gausioms šeimoms, likę 10 vieno kambario butų – vienišiems asmenims. Projektą rengė bendrovė „Maspro“. 

Savivaldybės planai čia pastatyti socialinio būsto daugiabutį kaimynystėje gyvenančių klaipėdiečių dar 2021-ųjų vasarą buvo pasitikti priešiškai.

Bendra preliminari naujo daugiabučio statybų vertė – 14,77 mln. eurų. Projektui įgyvendinti bus siekiama Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansavimo. Skaičiuojama, kad ES paramos suma galėtų sudaryti daugiau nei 8 mln. eurų, per 6 mln. reikėtų skirti iš savivaldybės biudžeto. Prieš kreipiantis dėl ES paramos, dar bus būtinas tarybos pritarimas.

Šiuo metu eilėje socialiniam būstui išsinuomoti uostamiestyje laukia 575 asmenys ir šeimos. Eilėje laukiantys gyventojai, jei atitinka sąlygas, gali savarankiškai nuomotis būstus ir pasinaudoti kompensacija būsto nuomai. Per nepriklausomybės laikotarpį Klaipėdoje jau yra pastatyti trys daugiabučiai namai, skirti socialiniam būstui – Karlskronos, Irklų ir Rambyno g. Socialinių būstų skaičius didinamas ir perkant butus rinkoje. Per ateinančius trejus metus planuojama įsigyti 36 butus socialiniam būstui įvairiose miesto vietose.

11 Comments

  1. Remigijus

    Poliklinikos nestatys, nes brangu, t o daugiabutį statys, nes taip nusprendė buvusi valdžia.
    Jis gal girtas?

    Reply
  2. siaips

    Smalsu koki makli sugalvojo projekto pristatytojai??? Kas yra paslėpta i to busto kaina? Gal kokie keliai ar komunikacijos i salia ar netoliese esančias privačias teritorijas???? Kas nori miesto pinigais pasigerinti ir pakelti savo ūkio kainą ??? Tas 4000 už m2 atrodo panašiai kaip kažkada statė dviračiu taką salia danės upes, o kaip išaiškėjo kartu su dviračiu taku kaina įlipo komunikacijos i privačius sklypus ir nutekėjo tiek pinigėliai ten, ir kažkas pasipelnijo miesto saskaita. Tokia ta „tikru“ politiku dalia ir pareiga dirbi švogeriavimo ir lobizmo keliukais. Nejau šiuolaikinis miesto politikas nesugeba atsiverti bet kurio NT investuotojo bukletą ir pamatyti kiek kainuoja vienas kvadratas naujos statybos. Socialini individualu 100 m2 namą pilnai įrengta su kokia 3-4 aru žeme galima pastatyti už 2000 euru kvadratui. Tad nejau baldai dar 2000 turi atsieti kad pastatyti daugiabuti ir baldelius supirkti. Vasiuki pas mus ponai politikai prabalsavę už tokius projektus. O del sąmatinių kainų, tai jos visos yra sutartines o ne kažkieno nustatytos. Skelbk konkursą , reikalingas rangovas kuris turi pastatyti gyv. namą už 2000/m2 , stoves eilė norinčiu statyti ir su Versace baldukais, bet jei konkurso sąlygos bus išimtines tada eile sutrumpės iki tiek kiek reikia skelbėjui.

    Reply
  3. Klp

    Jie viska supranta, bet is atuodo pirkdami negales varkiu prasukti. Tai kiek viena mieste statyba yra pinigu dalybos tai aisku kaip 2×2= 100 000 000 €. Pelno 🙂

    Reply
  4. Ne lyberalas

    Nu uz 4000 eur/m ir dirbantis neikanda. Bet jei reikia butu pirkite is aruodas.lt po 1, po 2…. Kaina 2,5 karto mazesne kvadratui ir gyventi galima is karto.

    Reply
    • Nojus

      Na bet kaip žema būtų gyventi tarp vaguolių, kurių kv.m. tik už 1 tūkst. Nors seniai siūliau nestatyti tų auksinių soc. būstų- pirkti rinkoje nenaujus, bet tikrai tinkamus. Bet ne, valdžioj kriuksiantiems nauja statyba labiau apsimoka. Rinkimai tik tam, kad vietoj senų kriuksių naujus išsirinktume. Bastionų namus, mačiau, po 3 tūkst. parduoda, jie pastatyti, imkit, dar ir pinigų mūsų visų sutaupysit.

  5. Man senokai toks įspūdis ,

    jog ” skaito ” ir komentuoja nevykėliai be kritinio mąstymo . Sakyčiau populiarumas tarp abejotinų gebėjimų personų 😀 Gal toks tikslas ? 😜

    Reply
  6. Bronislava

    Deklaravo, kad taupo miestiečių pinigus. Ir va, nepraėjo nei metai, pasimatė DIDYSIS taupymas. Negi ponai tikrai visus laiko absoliučiais „berazumiais”? Apima svetimos gėdos jausmas…

    Reply
    • Teksto nepavyko suprasti ? :) Nejaučiate savos gėdos ?

      Taupys , ponia Bronislava 🙂 ____Meras tikino, kad „ne dabartinė valdžia sugalvojo kainą ir vietą”, ir pareiškė, jog tikimasi racionalaus požiūrio iš statytojų.Jeigu tokių kainų negausim, nestatysim”, – pažadėjo meras, matyt, turėdamas omenyje racionalias kainas ir pakvietė balsuoti už savo pateiktą sprendimą.

  7. GGG

    Tai FNTT negali išsiaiškinti savivaldybės ryšiu su statytoju . Na aikvaizdus pinigu „isisavinimas” kada tai baigsis visi valdiški projektai mažiausia tris kartus brangesni negu kainuoja realiai…

    Reply
    • Vardas

      kol nėra nusikaltimo tol nėra ir kalto, nors jo gali ir nebūti, bet…kvailį ir bažnyčioj muša

  8. NESTEBINA

    ta mūsų savivaldybės administracija. Kvailystė, bet valstybės tvirtinami skaičiuojamosios kainos įkainiai skaičiuojant visą objekto kainą yra viena, o už kiek realiai rinka pasisiūlys pastatyti -visai kas kita. Daug baisiau, kad savivaldybės administracijos darbuotojai-metų metais vykdydami nuolatinio užsakovo funkciją, nei to suvokia ir net nežino dėl ko konkrečiai objektas tiek kainuos. Ir toks „užsakovas” užsakinėja milijoninius projektus, statybos rangas. Kliedima apie baldus ir teigiama, kad…. gal dar reikės katilinę statyti…..Ir visiems viskas OK.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This