Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Miestas, Svarbu

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų savininkų bendrijos „Gintaro krantas“ vestos derybos pasiekė finišo tiesiąją.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, ši bendrija nuo 2006-ųjų laiko užkardu ir tvora užtvertą Skautų gatvės atkarpą, einančią per jai išnuomotą sklypą. Pasak istoriko Vasilijaus Safronovo, XIX a., kai būsimuosiuose Giruliuose buvo pradėta plėtoti rekreacinė zona, buvo suformuota ir kurorto promenada (Badepromenade), jūros link vedusi nuo girininkijos ūkio per kurhauzą. Jos trasos likutis ir yra šiandieninė Skautų gatvė. Sovietmečiu šioje vietoje buvo įkurta prekybos uostui priklausiusi pionierių stovykla, kuri buvo privatizuota kartu su ja valdžiusia Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) ir galiausiai virto gyvenamuoju kvartalu.

Pirmą sykį klausimą, ar teisėtai užtverta dalis Skautų gatvės, einančios per kvartalą, dar 2006-ųjų kovą iškėlė tuometinė dienraščio „Vakarų ekspresas“ žurnalistė Natalija Mogučaja-Vaineikienė. Klaipėdos savivaldybės administracijai galiausiai nusprendus įregistruoti šią gatvę kaip miesto turtą, to padaryti nepavyko, nes dalis gatvės pateko į bendrijai „Gintaro krantas“ išnuomotą sklypą, o servituto čia neliko dar 2003 metais, kai tuometinė apskrities viršininkė Virginija Lukošienė, vėliau pati įsikūrusi šiame kvartale, pasirašė susitarimą dėl valstybinės žemės nuomos sutarties pakeitimo su sklypo nuomininke „Klasco“. 2004 m. gruodį apskritis nutraukė sutartį, pasirašytą su „Klasco“, ir sudarė sutartį su „Gintaro krantu“, kuris prieš tai buvo šio sklypo subnuomininkas.

Galiausiai savivaldybė kreipėsi į NŽT, kad ši pašalintų kliūtį miestui tapti gatvės savininku. Pastaroji atliko patikrinimą ir konstatavo, kad sklypo dalis (gatvė, keliai prie namų bei plotas, kuriame bendrija esą ketina statyti bendruomenės namus) naudojama ne pagal paskirtį ir nusprendė nutraukti jo nuomos sutartį. Toks sprendimas sukėlė bendrijos „Gintaro krantas“ narių nepasitenkinimą ir jie pateikė ieškinį. Šioje, iki Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nukeliavusioje byloje, bendrija kaip įrodymą pateikė 1998 m. lapkritį darytą nuotrauką, liudijančią, jog ir iki kvartalo statybų pradžios čia buvo uždara teritorija, per kurią nevyko tranzitinis eismas.

LAT šią bylą grąžino apygardos teismui, kuris nurodė ją nagrinėti pirmai instancijai.

Pernai gegužę Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau vėl surengė posėdį atnaujintame procese dėl žemės nuomos sutarties nutraukimo, tačiau jis truko neilgai. „Gintaro kranto“ advokatas Jovitas Elzbergas išdėstė, jog esą atsiradus naujai miesto valdžiai galbūt jau galima taikiai išspręsti šį ginčą.

„Turinio atsakovas šioje byloje yra savivaldybė, o NŽT tik formalus”, – teigė jis.

Įsiklausius į advokato samprotavimus buvo padaryta kelių mėnesių pauzė, bet po jos paskirtas posėdis nebeįvyko. Teismas „Atvirą Klaipėdą“ tada informavo, jog buvo gauti NŽT ir Klaipėdos savivaldybės prašymai dėl teisminės mediacijos taikymo.

NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vyresnysis patarėjas Ruslanas Golubovas dabar teigė, kad šiuo metu dėl „Gintaro kranto“ pateiktos galimos taikos sutarties sąlygų laukiama Klaipėdos savivaldybės administracijos nuomonės – pritarimo arba nepritarimo. Jos atsakymo laukiama iki balandžio pabaigoje numatyto teismo posėdžio mediacijos procese.

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus „Atvirai Klaipėdai“ antradienį sakė, jog jam dar nebuvo pranešta, kad NŽT persiuntė „Gintaro kranto“ pasiūlytas taikos sąlygas, tad ir komentuoti sakė nieko negalintis.

Žinia, „Gintaro kranto“ bendrijai anksčiau vadovavo A. Vaitkaus politinio komiteto „Ištikimi Klaipėdai” narys, verslininkas Arūnas Tuma. Registrų centro duomenimis, jis ir dabar yra šios bendrijos valdybos narys. Atverti Skautų gatvės nenori ir šalia esanti Poilsio namų ir kitų negamybinių pastatų savininkų bendrija „Bangos aidas”, kurioje namą turi kitas A. Vaitkaus komandos narys, verslininkas Vidmantas Dambrauskas.

A. Vaitkus, dar pavasarį „Atviros Klaipėdos“ žurnalisto paklaustas, ar jis galės priimti objektyvų sprendimą, kai bendrijos valdybos nariu yra jo bendražygis A. Tuma, tuo neabejojo.

„Manęs labai dažnai klausia, ar galėsiu spręsti vienus ar kitus klausimus, nes dirbau uoste. Esu žmonių išrinktas meru spręsti visus aktualius klausimus. Ir laikausi pozicijos, kad joks privatus interesas negali būti aukščiau už visuomeninį. O teisės viršenybė turi būti, galiojantys sprendimai turi būti vykdomi”, – tada tikino A. Vaitkus.

Kartu jis pabrėžė, jog kiek jam kartų yra tekę būti minėtoje vietoje, jis visada matė, jog Skautų gatve pėstute ar dviračiu galima praeiti. Anot mero, egzistuoja „specifinis politinis požiūris į šį rajoną”, nes mieste netrūksta ir kitų vietų, kur yra užkardais užtverti pravažiavimai.

Savo ruožtu Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas teigė galintis tik patvirtinti, jog šiuo metu dar tebevyksta teisminė mediacija.

„Mediacijos dalyviai įsipareigojo neatskleisti mediacijos metu sužinotų aplinkybių bei taikos sutarties projekto detalių, todėl nuo platesnių komentarų susilaikome“, – teigia jis.

10 Comments

  1. Bet aišku kas bus po šio "kovos"

    Kadangi prie kopų su mašina nesibraunu, o tas užtvėrimas pestute netrukdo vaikščioti ,todė tik juokas ima dėl šio „kovos”. Neužtvers, tai visokie ir anokie užgrūs gatvelę.

    Reply
  2. Marijus

    Meras aršus visuomenės intereso gynime tada, kai stovi SAUGIU atstumu…

    Reply
  3. Antanas

    Nepamenu kada sovietmečiu kas nors nepraleisdavo per stovyklą praeiti į pliažą. Visada ten buvo keliukas transportui ir pėstiesiems atskirtas liepomis.

    Reply
  4. miesto gyventojas

    ” Žmonių išrinktasis meru”( taip save pavadino pats), o mieste sklando nuomonė, kad nuo savo „chebrytės” priklausomas, mere, pats laikas parodyti savo „savarankiškumą”. Stebėsime šį procesą, bet savivaldybės administracijai vadovauja taip pat” labai „savarankiškas” nemuno aušros šviesulys, tai galiu dalyvauti lažybose ir nepralaimėsiu dėl galimo sprendimo. Būtų labai apgailėtina ……

    Reply
  5. Vardas

    Kiek čia galite murdytis,
    1 Šlakbaumo turi nelikti
    2 Perrašyti sutartį palei gatvės ribas
    Vėliau, galbūt savivaldybė pastatys, kokį ženklą ribojanti-draudžainti tam tikrų eismo priemonių eismą.
    O jei netinka, yra precedentas, Druskininkų savvladybėje.

    Reply
  6. GGG

    O kaip su 800 metru nuo jūros kranto…nekyla klausimų…

    Reply
  7. Mąstantis

    Jis visada matė , jog Skautų gatve pėstute ar dviračiu galima praeiti. Nelabai suprantu kaip meras per užtvarą peršoka ar ant keliu prašliaužia ,o gali jis turi pultelį ir užtvarą pasikelia .

    Reply
    • Na na mere

      Juk parašyta gyvena du jo „draugeliai”, tai jam ir nėra kliūčių

    • Klaipėdiškė

      Sov laikais ten nepraeidavome. Nenustebau, kad atsirado užtvaras. Esu praėjusi, dviratį prasivedusi, tačiau esu radusi ir užrakintus vartelius nuo jūros pusės. Tiesą sakant, eidama jaučiausi kaip vaikščiojanti po svetimą kiemą. Aišku, nuo pat statybų pradžios susitarė dėl gatvelės uždarymo su Virgutės pagalba. Korupcijos Lietuvoj nesumažėjo

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This