Abrakadabriška referendumo dėl dvigubos pilietybės formuluotė (2)

Mums rašo
Romualdas Rima
2024-05-10

Kaip jau esu minėjęs ne vienoje publikacijoje, nors gyvenu užsienyje, domiuosi, kas vyksta Lietuvoje. Ir nė karto nesu praleidęs jokių rinkimų ar referendumo.

Likus savaitei iki balsavimo dienos, vos ne kasdien skambinau į Lietuvos ambasadą Londone ir vis klausiau, kur mano laiškas. Žinau, kad kiti mano tautiečiai jau senokai užpildė biuletenius. Kaskart sulaukdavau patikinimo, kad būtinai iki gegužės 12 dienos tikrai jį gausiu. Ir mano laimei, gavau. Per pačią Europos dieną – gegužės 9-ąją. Gavau, bet…neužklijuotą. Ir ką jūs galvojate, man, kaip gyvenančiam užsienyje, kaip tyčia balsavimo biuletenis dėl dvigubos pilietybės…iškrito. Arba neįdėjo. Tokia mintis kilo vos tik išėmus iš voko visus popierius. Nors internetu nurodžiau, kad noriu balsuoti ir prezidento rinkimų, ir dvigubos pilietybės klausimu. Taip atgrubnagiškai dirbančios ambasados dar neteko matyti. O ir britų paštas nepasirūpino imti ir užklijuoti to voko, juo labiau, kad liko nenuplėšta užklijavimo juostelė.

Bet, kaip sakoma, viltis miršta paskutinė. Nusprendžiau nepasiduoti ir eiti paieškoti, gal netyčia kur iškrito. Ir ką jūs galvojate, grįžau prie savo pašto dėžutės, o ten tarp ant žemės išmėtytų skrajučių…mano biuletenis dėl dvigubos pilietybės.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Savo pareigą atlikau ir tuo didžiuojuosi. Tik va, viena mintis vis neduoda ramybės. Formuluotė dėl dvigubos pilietybės man, o kaip supratau iš žiniasklaidos, ne tik man vienam, pasirodė labai jau sudėtinga. Ieškojau paprasto klausimo: ar sutinkate, kad Lietuvos Konstitucijoje būtų pataisa, leidžianti dvigubą pilietybę. Kažkaip taip ar panašiai.

Bet kur tau, reikėjo skaityti gal dešimt kartų, kol bent kažkiek pasidarė aiškiau. Kodėl suraityta taip painiai, negaliu suvokti. Seniau apie tokią rašliavą žmonės sakydavo: iš didelio rašto išėjo iš krašto. Ir tikrai, šioje vietoje visiškas kosmosas. Būtų bent nurodyta, kaip skamba dabartinis Konstitucijos straipsnis, ir greta jo įrašyti naują formuluotę, taip leidžiant suprasti klausimo esmę.

Praėjusį kartą referendumas nepavyko, nes dalyvavo per mažai žmonių. Šį kartą taip pat labai abejoju, ar jis pavyks.

Kartais kyla įvairios mintys, kodėl taip yra daroma. Bet netikiu jokiomis sąmokslo teorijomis ir jų neplatinu. Tiesiog labai gaila, kad kažkas nedirba savo darbo taip, kaip reikėtų. Juo labiau, kad sprendžiamas tautos ir kiekvieno iš mūsų likimas. Nors, kaip sakoma, trečias kartas nemeluoja, tai dar vilties visi turime ateityje.

Žymos: | | | |

Komentarai (2):

Atsakymai į “Abrakadabriška referendumo dėl dvigubos pilietybės formuluotė”: 2

  1. As parašė:

    I proud of you

  2. Bruce Chant parašė:

    Good for you. I am in the same situation you it seems, albeit in reverse! I am a Brit living in Lithuania.

    I too have always fought for my right to vote and am proud to do so.

    My biggest problem is trying to convince the post office here in Lithuania is that my postal ballot papers, by law and by agreement of the International Postal Union for which Lithuania is a signed-up member, should be sent free of postage. A few years ago, they insisted I had to pay ‘special’ airmail fees, but I stood my ground and refused to move until they accepted that it should be sent for free. Only after I mentioned that they were breaking the rules and insisted they look up the rules for which they are obliged to follow, that they then accepted my stance; without any apology I should add.

    So, the point is, it’s not just the UK post-office that cannot act or perform it’s functions properly: It seems the issue is more widespread.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Antradienį prasidės išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose

Antradienį prasidės tris dienas truksiantis balsavimas iš anksto prezidento rinkimų antrajame ture. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) primena, kad rinkėjų lauks ...
2024-05-20
Skaityti daugiau

Spyglys

Abrozdėlių ir plakatų nepritrūks*

Nenuilstančiojo agitatoriaus už/prieš visus ir viską Virginijaus rankų darbo nemarieji plakatai tinka visiems atvejams. Pamenate, kaip prieš pirmąjį prezidento rinkimų ...
2024-05-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Nuo godumo ir kuklumo nemirs*

Pinigais sočiai Klaipėdos valdžios maitinami vietos laikraščiai jau nebežino kaip ir atsidėkoti – pasirengę merui stačiai po uodega sulįsti. Mat, kuo ...
2024-05-14
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This