Rusija jau ieško ir Palangos mero

ELTA
Stasys Gimbutis, Tomas Balčiūnas (ELTA)
2024-05-16

Rusija paskelbė buvusio Estijos policijos vadovo Elmaro Vaherio, buvusio Estijos užsienio reikalų ministro Urmo Reinsalu, taip pat kelių Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos pareigūnų paiešką, kadangi jiems iškeltos baudžiamosios bylos dėl paminklų sovietų kariams sunaikinimo ir sugadinimo. Tai ketvirtadienį pranešė Rusijos naujienų agentūra TASS.

Į šį sąrašą taip pat įtraukti Palangos meras Šarūnas Vaitkus ir vicemeras Saulius Simė, Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas ir vicemerė Loreta Masiliūnienė, Latvijos Saeimos narys Janis Vitenbergas, Lenkijos Malborko miesto meras Marekasw Charzewskis ir buvęs Bžego miesto meras Jerzy`is Wrębiakas.

Šarūnas Vaitkus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaip rašo TASS, „prasidėjus specialiajai operacijai Ukrainoje, Vakarų šalyse padažnėjo vandalizmo atvejų prieš paminklus ir memorialus, skirtus Antrojo pasaulinio karo metais žuvusiems sovietų kariams“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija ne kartą „reiškė pasipiktinimą“ Baltijos šalims ir Lenkijai dėl sovietinių paminklų demontavimo.

Į Rusijos VRM sąrašą įtrauktas Palangos meras Šarūnas Vaitkus komentuodamas agresorės valstybės sprendimus teigia, kad tai tam tikras signalas visiems Lietuvos piliečiams.

„Kiekvienas Lietuvos tarnautojas, jeigu jis yra veiklesnis, ar jis yra sąraše, ar jo nėra sąraše, reikėtų būti atsargiems, važiuojant į tokias nedraugiškas šalis“, – kalbėjo Palangos meras.

„Matyt reikėtų vardą pasikeisti į Eduardą. Ir būčiau neieškomas“, – juokavo meras.

Vasario viduryje Rusija paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis portalas „Mediazona“ tada pranešė, kad į ieškomų asmenų sąrašą įtrauktas ir Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys. Be jų ieškomų asmenų duomenų bazėje yra daugiau kaip šimtas Rytų Europos pareigūnų ir politikų, kuriems Rusija iškėlė baudžiamąsias bylas po sovietinių paminklų nugriovimo jų šalyse. Tarp jų yra du trečdaliai ankstesnio šaukimo Latvijos Saeimos (parlamento) narių, Rygos, Klaipėdos, Vilniaus, taip pat Ukrainos miestų Lucko ir Rivnės tarybų nariai, tarnautojai, istorikai, Lenkijos Valbžycho miesto meras ir Lenkijos valstybės turto ministro pavaduotojas.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTOS turinį be ELTOS raštiško sutikimo draudžiama

Žymos: | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Putino gerbėjai ES kelia galvas. O ką Lietuva?

Rusijos diktatoriaus gerbėjai Vengrijoje ir Slovakijoje rodo savo dantukus. Oficialūs dviejų Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių pareigūnai viešai pažadėjo ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Nuomonės

Ir girtavo, ir mėsą kepė

Gyvenusieji sovietmečiu dar turėtų gerai prisiminti savo pažįstamų, galbūt net tėvų ar giminių įpročius, kai, pvz., nuvykę į paplūdimį, jie ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Kuo skiriasi ligoninės Gazos ruože ir Ukrainoje?

Teoriškai galima būtų spėti, kad Rusijos prezidento aplinka Kremliuje visai norėtų agresyvaus karo Ukrainoje rutinizavimo, t.y. paversti jį įprasta pasaulio ...
2024-07-11
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This