Garsios žmogžudystės atgarsių byloje prisiminimus dangstė svarstymais apie valstybės paslaptį 

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-05-20

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjama byla, kurioje aiškinamasi, ar iš tiesų prieš beveik 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą buvo nuteistas ne savo kaltę prisiėmęs asmuo, o tikrajam kaltininkui belangės išvengti padėjo ir pareigūnai, ir advokatas.   

Teismas baigė liudytojų apklausas – šis procesas gali prasitęsti tik tuo atveju, jei visgi sutiks liudyti per apiplėšimą juvelyrinėje parduotuvėje prieš keletą dešimtmečių mirtinai sužeisto policininko Zigmo Renkės sūnus. 

Keturi bylos kaltinamieji: Virgilijus Valius (procese dalyvauja nuotoliu iš laisvės atėmimo vietos), Vladimiras Molis, Marius Navickas (stovi) ir Edmundas Tautavičius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Persigalvojo atsėdėjęs  

Žiniasklaida daug buvo rašiusi apie 2008 m. liepos naktį įvykusią tragediją, kai viename uostamiesčio daugiabutyje buvo žiauriai nužudyta Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dirbusi 33 metų Akušerijos ir ginekologijos departamento slaugytoja Inga Žitkevičienė. Buvo nustatyta, jog moteris mirė nuo kraujo išsiliejimo į smegenis. Jai į galvą, kaklą smogta 13 kartų ir dar 20 smūgių žymės aptiktos ant kitų kūno dalių.  

Už jos nužudymą Klaipėdos apygardos teismas 11 metų laisvės atėmimo bausme nuteisė į Didžiąją Britaniją po nusikaltimo pabėgusį ir vėliau savo kaltę pripažinusį Edmundą Montvydą (dabar pakeitęs pavardę ir vadinasi Edmundu Bedaugiu). Apeliacinė instancija jam bausmę buvo sutrumpinusi metais. 

Išėjęs į laisvę ir E. Montvydas pradėjo aiškinti, kad jo buvęs draugas, kartu tą naktį su savo pažįstama I. Žitkevičienė jos bute buvęs Virgilijus Valius, papirko policininkus, vertusius jį už pinigus prisiimti visą kaltę dėl medikės mirties. Teisėsaugai pradėjus gilintis į šią istoriją, ji virto ikiteisminiu tyrimu ir baudžiamąja byla, kurioje be V. Valiaus kaltinamaisiais tapo E. Montvydą gynęs anksčiau prokuroru dirbęs advokatas Marius Navickas, buvęs Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus viršininkas Edmundas Tautavičius ir buvęs kriminalistas Vladimiras Molis.  

V. Valius kaltinamas tuo, kad veikdamas organizuotoje grupėje su kitais asmenimis, organizavo piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi bei trukdė teisėjams, pareigūnams, advokatui atlikti su baudžiamosios bylos tyrimu ir nagrinėjimu susijusias pareigas panaudojant smurtą ir kitokią prievartą. 

E. Tautavičius kaltinamas tuo, kad būdamas valstybės tarnautoju, veikdamas organizuotoje grupėje su kitais asmenimis, siekdamas turtinės naudos, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir trukdė atlikti minėtąsias pareigas. Identiškas kaltinimas yra pareikštas ir V. Moliui.  

Tuo metu M. Navickas kaltinamas tuo, kad tokias veikas atliko būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu. 

Anot portalo lrytas.lt, nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintas E. Montvydas (Bedaugis) ir jo žmona iš kaltinamųjų solidariai reikalauja atlyginti 800 tūkst. eurų įvertintą žalą.

Visą tekstą gali skaityti „Atviros Klaipėdos“ rėmėjai „Contribee“ platformoje

Žymos: | | | | | | | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Garsios žmogžudystės atgarsių byla: kodėl pasikeitė buvusio pareigūno parodymai? 

Klaipėdos apygardos teisme, toliau nagrinėjančiame bylą, kurioje aiškinamasi, ar iš tiesų prieš beveik 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą su ...
2024-07-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Kaltinamuoju tapęs buvęs pareigūnas: tai - apkalbėjimas 

Klaipėdos apygardos teisme, toliau nagrinėjančiame bylą, kurioje aiškinamasi, ar iš tiesų prieš beveik 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą su ...
2024-06-10
Skaityti daugiau

ELTA

Aukščiausiasis Teismas baigė nagrinėti „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) pirmadienį baigė nagrinėti nuteistųjų vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kasacinius skundus. Sprendimą šioje byloje teismas ...
2024-06-03
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This