Turgaus aikštės rekonstrukcijos projektas – vis dar gimdytojų įsčiose  (2)

Miestas, Svarbu
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-05-21

Dar 2017-aisiais Klaipėdos savivaldybės inicijuotas Turgaus aikštės atnaujinimo projektas iki šiol neišlipo iš popierinės stadijos.  

Jau daugiau nei ketverius metus vėluojantys projekto rengėjai tvirtina, kad liko tik padaryti pataisymus pagal paskutines, daugiausiai inžinerinius tinklus valdančių organizacijų pateiktas pastabas. Tuo metu savivaldybė savo planuose šiemet yra numačiusi skelbti rangos konkursą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Daina be galo 

Ieškoti būdų, kaip sutvarkyti Senąjį turgų ir jo apylinkes, miesto valdžia ėmėsi daugiau nei prieš dešimtmetį. 2014 m. pristačius Senojo turgaus kvartalo viziją tuometinis Klaipėdos mero patarėjas, „Senojo turgaus“ Stebėtojų tarybos pirmininkas Simonas Gentvilas žadėjo, kad „per artimiausius 5 ar 7 metus vizijai realizuoti ketinama skirti per 60 mln. litų”. 

2017-ųjų kovą savivaldybės pranešė, kad Turgaus aikštės su prieigomis sutvarkymo techninis projektas bus perkamas skelbiant projekto (architektūrinį) konkursą. Po poros metų, 2019-ųjų vasarį, tuometinis Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas pasirašė 127 550 eurų vertės sutartį su MB „Altitudės“. Pagal ją techninis projektas turėjo būti parengtas ir statybos leidimas gautas per 10 mėnesių, o jei reikėtų koreguoti detaliojo plano sprendinius, tam papildomai buvo numatytas mėnesis. Tokios korekcijos vėliau ir prireikė.

Visuomenei pirmines savo idėjas architektai pristatė praėjus mėnesiui po sutarties pasirašymo. Tų metų birželį jau Gintaro Neniškio vadovaujama Savivaldybės administracija pasirašė susitarimą, kuriuo už papildomus darbus įsipareigojo sumokėti 15 125 eurus, o projektavimo terminą pratęsė dviem mėnesiams.  

Baigiantis 2019-iesiems „Altitudės“ su savo sprendiniais nukeliavo į Klaipėdos regioninę architektūros tarybą, kur sulaukė nemažai kritikos.

2020-ųjų vasarą, kai jau senokai buvo suėję terminai, tuometinė Savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė tikino, kad jei iki metų galo projektas nebus pabaigtas, sutartis bus nutraukta, „nes kitaip nebeįmanoma“. Prasidėjus 2021-iesiems ji jau aiškino, kad sutartis nenutraukta, nes „techninis projektas jau beveik padarytas“. Tačiau statybų leidimo nėra ir po šiai dienai.  

Sutartyje su projektuotojais yra numatyta, jog už kiekvieną pavėluotą dieną skaičiuojami 0,02 proc. dydžio delspinigiai nuo sutarties vertės su PVM. Jie išskaičiuotini iš mokėtinų sumų. Tad iki šios dienos jau turi būti prikapsėję beveik 42 tūkst. eurų delspinigių. Tačiau jiems toli gražu iki sumos, kurią savivaldybė rangos darbams tikėjosi gauti iš praėjusio laikotarpio europinio finansavimo. Turgaus aikštė buvo įtraukta į Klaipėdos miesto integruotą teritorijų vystymo programą, darbams planuota gauti beveik 2,3 mln. eurų, bet juos teko perskirstyti kitiems projektams. 

Planai – 2026 metams 

Paklaustas, kokia situacija yra šiandien, vadovaujantysis MB „Atlitudės“ partneris Aurimas Baužys teigė, jog jau yra atlikta projekto ekspertizė, jis pats pateiktas derinti institucijoms į „Infostatybą“. Esą yra gautos įvairius inžinerinius tinklus valdančių bendrovių bei Kultūros paveldo departamento (KPD) pastabos ir atsižvelgiant į jas atliekamos korekcijos.  

Ar KPD turi šiam projektui rimtų pretenzijų, vakar sužinoti nepavyko – Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Almantas Mureika į skambučius neatsiliepė ir neperskambino.  

Pasak A. Baužio, derinimui pateikti sprendiniai iš esmės yra tokie patys, kaip ir viešinti. Tik stoginės sprendiniai paliekami tolimesnei ateičiai, nes turgus dabar turi kitokių planų. Tad šioje vietoje iš esmės numatomas tik dangos atnaujinimas.  

Tokia buvusios stoginės vizija jau nebebus realizuojama. MB „Altitudės” vizualizacija

Pačioje aikštėje, kaip ir skelbta anksčiau, numatoma naikinti didžiąją dalį dabar čia esančių automobilių stovėjimo vietų, paverčiant ją reprezentacine erdve, atkuriant jos istorinį vaizdą.

Projektuotojų vizualizacija

Aplinkinėse gatvelėse numatomas senamiesčiui būdingas grindinys.  

Savivaldybės strateginiuose planuose dabar nurodoma, jog šiemet ketinama konkurso būdu nusipirkti rangos darbus. Juos užbaigti tikimasi 2026-aisiais.  

Finansuoti statybas vėl tikimasi iš europinių, jau kito periodo lėšų.  

Turgus statybų vietoje paviljono nenori 

Senąjį turgų valdančios bendrovės Naujasis turgus vadovas Viačeslavas Karmanovas, dar 2021-ųjų vasarą ėmęsis iniciatyvos ir nugriovęs sovietinę stoginę, sako, jog mato čia erdvę, o ne kokias nors naujas statybas.  

„Reikia įrengti komunikacijas, sutvarkyti dangas ir turėti čia erdvę prekybai, renginiams. Sutvarkysime halę ir matysis gražus vaizdas“, – sakė jis.      

Halės rekonstrukcijos pasiūlymų viešas pristatymas buvo surengtas prieš mėnesį – juos parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar pasiūlymų.  

Rekonstrukcijai planuojama panaudoti ir pinigus, gautus už aukcione parduotą dviaukštį sovietmečiu pastatytą pastatą Turgaus a. 18. Pasak V. Karmanovo, notarinė sutartis su aukcionu nugalėtoju buvo pasirašyta vasario 29 d. Registrų centre nurodoma, kad nuo balandžio vidurio pastatą jau valdo Šilutėje registruota „Lead Management LT“. 

1968 m. Klaipėdos miesto prekybos valdybos pastatytą dviejų aukštų 549 kv. m ploto pastatą Naujasis turgus pardavinėjo bendrovės „Newsec“ organizuotame aukcione. Pradinė pastato kaina siekė 655 tūkst. eurų. Ji gruodžio 14 d. vykusio aukciono metu buvo didinta 11 kartų po 5000 eurų – iki 710 tūkst. eurų sumos, kurią pasiūlęs dalyvis ir laimėjo šias varžytuves. 

INFORMACIJA 

Techninis projektas apima ne tik Turgaus aikštę, bet ir Skerdėjų, Aukštosios, Šaltkalvių, Naujosios ir Kapų gatves, o taip pat ir Senojo turgaus erdvę, kurią dengė paviljonai, Tiltų gatvės pusėje. 

Skelbta, kad vakarinėje aikštės dalyje, kurios didelė dalis dabar skiriama statyti automobilius, turėtų atsirasti želdiniai, specialūs suoliukai pasisėdėjimui. Numatoma, jog automobiliams statyti būtų įrengtos tik keliolika vietų. 

Turgaus aikštėje numatomas ir meninis akcentas – šulinys. Jis rastas per archeologinius tyrimus, nustatyta, kad jis buvo pažymėtas 1856 m. miesto plane. Aplink šulinį būtų įrengtas nedidelis fontanas ir pasisėdėjimo vietos – taip esą formuojama nedidelė poilsio oazė pačiame aikštės centre. 

Asfaltą aikštėje turėtų pakeisti granito arba šlifuoto betono danga. Aikštėje taip pat numatoma įrengti naujų šviestuvų, o ant senųjų elektros stulpų – kryptinius LED prožektorius, kad būtų galima sukurti įdomų apšvietimą, apšviesti ir aplinkinius fasadus. 

Numatyta, jog aikštėje stacionarių prekybos vietų nebūtų – joje turėtų būti prekiaujama iš autofurgonų, automobilių ar ant mobilių prekystalių. 

ISTORIJA 

Vienintelė stačiakampė turgaus aikštė Klaipėdoje atsirado XVIII a. pradžioje. Tai buvo privilegijuoto Friedricho priemiesčio turgus. Tačiau centrine prekyviete ji netapo. 1722 m. šis priemiestis buvo sujungtas su Senamiesčiu, o jo prekyvietė virto galvijų turgumi. Vokiečiai ir toliau jį vadino Frydricho, o lietuviai – Galvijų turgumi. Šalia turgavietės veikė karčemos-viešbučiai. 

Žymos: | | | | | | | | |

Komentarai (2):

Atsakymai į “Turgaus aikštės rekonstrukcijos projektas – vis dar gimdytojų įsčiose ”: 2

  1. Anonimas parašė:

    Ant Klaipedos „specai” kepa erdves ir garazus …

  2. Jonas parašė:

    Dieve, kaip laukiu, kada ta vieta taps dar normalia senamiesčio dalimi, kuriame norisi būti ir ilsėtis, ir negėda svečiams parodyti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Liberalai kandidatų sąraše pastumdė klaipėdiečius

Liberalų sąjūdis antradienį patvirtino galutinį kandidatų į Seimą sąrašą bei programos gaires. Sąrašo lyderė – partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Taip ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

ELTA

S. Gentvilas: yra precedentas, kad prezidentas nekeičia Vyriausybės likus keliems mėnesiams iki rinkimų

Aplinkos ministras, klaipėdietis Simonas Gentvilas nemano, kad penktadienį antrai kadencijai prisiekęs Gitanas Nausėda keis Vyriausybės sudėtį. Anot jo, palikti „vakuumą“ ...
2024-07-12
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Smarvė niekur nedingo, bet kaltų nerasta

Nors savaitės pradžioje socialiniuose tinkluose pietinėje miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai vėl skundėsi padidėjusia smarve, į antradienį Aplinkos ministro Simono Gentvilo ...
2024-07-10
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This