Naujam gyvenimui prikels senąją Smeltės mokyklą (7)

Miestas, Svarbu
Avatar photoArtūras Šulcas
2024-05-28

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos užsakymu parengti buvusios Smeltės pradinės mokyklos pastato Nemuno g. 145 kapitalinio remonto ir tvarkybos darbų (restauravimas) projektiniai pasiūlymai (juos parengė UAB „ENERO”).

Projektuotojų vizualizacija

Dviejų aukštų mokyklos pastatas, kurio statybos užbaigimas datuojamas 1905 metais, jau seniai yra neeksploatuojamas. Tai yra istorizmo stiliaus pastatas, kuriam būdingi romantizmo, neogotikos elementai, priemiesčio architektūrai būdingos detalės, medžiagiškumas, mastelis, proporcijos.

Pastato bendras plotas – 450 kv. me, jo žemės sklypo plotas – 870 kv. m. Pastatas turi kultūros paveldo vertingųjų savybių (aukštis, tūris, kapitalinės sienos, fasadai, konstrukcijos).

Rytinėje pastato pusėje matomas keraminių plytų mūro įstrižas įtrūkimas, pažeisti jo pamatai, perdangų paviršiai yra nukentėję nuo gaisro, kuris buvo įsiliepsnojęs 2010 metais. Visos komunikacijos atjungtos, tad kapitaliai nusidėvėjo beveik visi pastato, jau seniai stovinčio užkaltais langais, elementai.

 Palmiros Mart nuotr.

Projektiniuose pasiūlymuose rašoma, kad pastatą planuojama pritaikyti kultūros reikmėms, konferencijoms.

„Uosto direkcija rūpinasi ne tik uosto infrastruktūros objektų modernizacija bei plėtra, bet ir siekia išsaugoti uosto teritorijoje esančius istorinę, architektūrinę reikšmę turinčius kultūros paveldo statinius. Vienas tokių – buvusios Smeltės pradinės mokyklos pastatas, esantis adresu Nemuno g. 145. Uosto direkcija šiuo metu neeksploatuojamą pastatą numato suremontuoti ir pritaikyti šiandienos poreikiams. Planuojama, kad ateityje jame galėtų veikti Jūros edukacijų centras, kuriame visuomenė galėtų susipažinti su uosto darbu, jūrinėmis profesijomis ir panašiai“, – rašoma direkcijos „Atvirai Klaipėdai“ atsiųstame komentare.

„Esamą planinę pastato struktūrą sudaro erdvus vestibiulis pastato viduryje su laiptine ir dviem išėjimais į priešingas puses, aplink vestibiulį abiejuose aukštuose išdėstytos panašaus dydžio patalpos, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose. – Mansardoje buvo įrengtos gyvenamosios patalpos. Naujais sprendiniais planinė schema iš esmės paliekama tokia pati. Rūsyje projektuojamos techninės patalpos, vandens įvadas, šildymo įrangos patalpa, valytojos patalpa. Pirmo ir antro aukšto planinė struktūra panaši. Pietinėje pusėje įrengiami du lankytojams skirti sanmazgai. Vienas iš jų pritaikytas žmonėms su negalia. Kitoje vestibiulio pusėje projektuojamos universalios salės – pritaikytos ekspozicinei, bei konferencinei funkcijai. Mansardoje bus įrengiama ekspozicijų/konferencijų salė ir pagalbinės patalpos. Vertikalus ryšys bus užtikrintas esamomis laiptinėmis. Buvę mediniai laiptai prastos būklės ir neatitinka šiandieninių reikalavimų, todėl projektuojami nauji laiptai tose pačiose vietose. Pagrindiniame vestibiulyje įrengiami nauji laiptai iki pat mansardos.”

Rytinėje pusėje buvęs mokyklos vidinis kiemas šiuo metu yra nesutvarkytas, čia parkuojami sunkiasvoriai automobiliai, aplinkoje dominuoja kietos dangos, automobilių ir krovinių aikštelės. 

Sklype numatoma įrengti naują automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje bus 10 automobilių parkavimo vietų. Taip pat projektuojama viena elektromobilių pakrovimo stotelė. Automobilių stovėjimo aikštelėje numatoma betoninių trinkelių danga. Pastato link projektuojamas pėsčiųjų takas taip pat iš betoninių trinkelių.

Kiti buvusios Smeltės mokyklos komplekso pastatai nėra išlikę. Prieš 6 metus dėl uosto plėtros buvo nugriauta kita, 1938 metais pastatyta III Smeltės mokykla.

ISTORINIAI DUOMENYS

Smeltės valsčiuje XIX a. viduryje veikė net keturios pradžios mokyklos. Seniausioji iš jų – III Smeltės mokykla, buvo perkelta iš Malūnų VII skersgatvio (dab. Rusnės g.) kiek šiauriau – į dabartinę vietą, į naujai pastatytą dviejų aukštų namą Malūnų g. (dab. Nemuno g. 145). Mokykla statyta 1905 metais, kaip Smeltės valdiška pradinė mokykla, kurioje buvo įrengtas ir mokytojo butas. 1937 metais III Smeltės mokyklai suteiktas šveicarų pedagogikos novatoriaus Johanno Heinricho Pestalozzio vardas.

Tarpukariu mokyklos adresas buvo Malūnų g. 88 (Mühlenstraße). 1938 metais šalia senojo pastato buvo pastatytas naujas mokyklos pastatas, senasis mokyklos pastatas buvo pritaikytas mokytojų butams.

Pokario metais šiuose dviejuose pastatuose ir trečiame mediniame vienaukštyje veikė Klaipėdos VIII vidurinė mokykla. Mokinių skaičiui mažėjant, 1978 metais Klaipėdos VIII vidurinė mokykla buvo uždaryta. Vienaaukštis pastatas buvo nugriautas, o didžiojo pastato bazėje įsteigtas tarpmokyklinis mokymo kombinatas, kur miesto moksleivius supažindindavo su įvairiomis darbininkiškomis profesijomis. Šiuo metu Smeltės pradinės mokyklos pastatas yra Uosto rezervinėje teritorijoje, jam numatyta administracinė paskirtis.

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki birželio 11 d. J. Janonio g. 24 K1, Klaipėdoje, darbo dienomis 9–16 val. iš anksto susitarus tel. +37065673186 arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt/pp

Pasiūlymus galima teikti iki birželio 11 d. el. paštu j.padvarskaite@enero.lt

Viešas susirinkimas vyks birželio 11 d., 16 val., nuotoliniu būdu.

Žymos: | | | | |

Komentarai (7):

Atsakymai į “Naujam gyvenimui prikels senąją Smeltės mokyklą”: 7

  1. Laimutė Šniuolytė parašė:

    Mokykla buvo uždaryta 1977 metais

  2. Zita parašė:

    Kaip fainai, tai buvo mano pradinė mokykla, ten baigiau 4 klases

  3. Nuomonė parašė:

    Didysis mokyklos pastatas statytas 1938m. Tarybiniais laikais padarkytas, bet gerose rankose galėjo būti prikeltas, sutvarkytas ir įveiklintas. Daug nostalgiškų prisiminimų kėlė ši vieta. Lengva ranka nugriautas ir palikta plynė. Gal dabar ten konteineriai kraunami? Taip uostas saugo ir rūpinasi istoriniais pastatais, tegu ir neturinčiais paveldo statuso?

    • Vr parašė:

      tais metais Memelyje pastatė dvi naujoviškas pažangias mokyklas – vieną Smeltėje, o kitą Kanto gatvėje (dabartinė aukštoji jūreivystės mokykla).Koks nevienodas jų likimas

  4. Benediktas Petrauskas parašė:

    Puiku, kad išsaugosime istorinį palikimą. Pastatas unikalus, gražus ir liks ateinančioms kartoms. Man teko taip pat pradžios mokyklą lankyti šiame pastate… gal todėl ir pamėgau senus istorinius pastatus ir paveldą..

  5. Vr parašė:

    kadaise ten mokiausi pradinėse klasėse.Vaikų klasėje būdavo apie 40. Mokykla net organizuodavo darbą trimis pamainomis – tiek daug buvo mokinių.Liūdna, kad viską ten išgriovė.Kažkada tai buvo tankiai apgyvendintas rajonas – viską nušlavė

  6. Anonimas parašė:

    Saunu !

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Straipsnių apie vandenilio gamybą Lietuvoje apžvalga

Dar 2024 m. pradžioje pasirodžius skurdžiai informacijai apie vandenilio, metanolio gamybą, infrastruktūros vystymą šalia uosto, mes nuspėjome tai, ką įvairios ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Uosto direkcija revizuos savo organizacinę struktūrą

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija įsigijo savo organizacinės struktūros vertinimo konsultacines paslaugas. Konsultacijų tikslas – sprendiniai, „kurie atspindėtų Uosto direkcijos ...
2024-07-21
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Visuomenei pristatys žaliojo vandenilio gamybos projektinius pasiūlymus

Klaipėdos uostas tikisi jau po poros metų tapti pirmuoju Lietuvoje ir Baltijos šalyse gaminančiu ir tiekiančiu žaliąjį vandenilį laivams, viešajam ...
2024-07-12
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This