Prieš „Dancer“ gamintojų bankrotą pasisakė ir Apeliacinis teismas (3)

Svarbu, Verslas
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-05-31

Nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandanti užkariauti Klaipėdoje įsikūrusi bendrovė „Vėjo projektai“ gali atsikvėpti – ir Apeliacinis teismas nusprendė, kad ji yra verta restruktūrizacijos, o ne bankroto proceso.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad Klaipėdos apygardos teismas kovo pradžioje buvo gavęs Virginijaus Gervės pareiškimą iškelti bankroto bylą „Vėjo projektams“. Šis kreditorius nurodė, jog dar 2019 m. pabaigoje paskolino įmonei 100 tūkst. Eur su 18,3 proc. dydžio palūkanomis, bet ji grąžino tik dalį paskolos ir dabar yra skolinga beveik 112 tūkst. eurų, nors paskolos grąžinimo terminas baigėsi dar 2022 m. birželį.

Po poros dienų į teismą kreipėsi Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovė, prašydama „Vėjo projektams“ kelti restruktūrizacijos bylą. Pastaroji nurodė, kad skola jai siekia 151 633,47 Eur. Galiausiai į teismą kreipėsi ir „Sodra“, kuriai „Vėjo projektai“ nesumokėjo 188 664,27 Eur įmokų. Ji prašė kelti bankroto bylą. Teismo Civilinių bylų skyriaus pirmininko nutartimis visos šio bylos buvo sujungtos į vieną.

Bylą išnagrinėjusi Klaipėdos apygardos teismo teisėja Jolanta Gailevičienė balandžio pradžioje nusprendė, kad įtikinamesni yra argumentai, dėstomi už restruktūrizacijos bylą.

Anot teismo, sutiktina, kad įmonės finansiniai sunkumai nėra nuolatiniai ir įsisenėję, taip pat nėra duomenų, jog UAB „Vėjo projektų“ veikla šiuo metu nėra stabilizuota, tad bendrovė laikytina gyvybinga ir ji turi realių galimybių sėkmingai pasiekti restruktūrizavimu keliamus tikslus. Sutiko šis teismas ir su siūlymu restruktūrizavimo administratoriumi paskirti Klaipėdos administratorių biurą, jam kas mėnesį mokant 8000 Eur plius PVM. Tenkintas ir prašymas dėl 872 659,30 EUR mėnesinių „Vėjo projektų“ išlaidų.

Tokia nutartis dar galėjo būti skundžiama Apeliaciniam teismui ir V. Gervė pasinaudojo tokia galimybe. Tokį skundą pateikė ir apie bylą sužinojęs Uždarojo tipo informuotiesiems investuotojams skirtas į paskolas investuojantis investicinis fondas „NuCapital“, valdomas valdymo įmonės UAB „I asset management“. Apeliantai prašė panaikinti Klaipėdos teismo sprendimą ir grąžinti bylą pirmosios instancijai bylą nagrinėti iš naujo.

Fondas akcentavo, kad yra vienintelis kreditorius, kurio reikalavimas užtikrintas tiek įkeitimu, tiek hipoteka, tačiau elektrobusų gamintojai apie tai nutyli. ,NuCapital“ nurodė, kad balsuos prieš restruktūrizavimo plano patvirtinimą, todėl jis nebus patvirtintas. Apeliantai akcentavo ir tai, kad vasario pabaigoje įmonė turėjo 637 830 Eur su darbo santykiais susijusius finansinius įsipareigojimus.

Visgi bylą išnagrinėjęs Apeliacinio teismo teisėjas Žilvinas Terebeiza konstatavo, kad pirmos instancijos nutartis yra pagrįsta ir paliko ją galioti nepakeistą.

„Apeliacinės instancijos teismas pritaria pirmosios instancijos teismo vertinimui, kad nors finansinių ataskaitų duomenys rodo šiuo metu egzistuojančius UAB „Vėjo projektai“ finansinius sunkumus ir negalėjimą iš karto atsiskaityti su kreditoriais, būtinybę peržiūrėti ir stabilizuoti vykdomą veiklą, tačiau šie sunkumai gali būti įveikti taikant restruktūrizavimo procesą. <…> Remiantis restruktūrizavimo plano projekte nurodytais duomenimis, didžiąją dalį visų atsakovės skolų tiekėjams, t. y. 71,8 proc., vėluojama sumokėti iki 180 dienų (pusės metų), taigi tokį laikotarpį trunkantis negalėjimas atsiskaityti su kreditoriais negali būti laikomas sistemingais ir nuolatinio pobūdžio finansiniais sunkumais“, – rašoma nutartyje.

Restruktūrizavimo plano projektas turės būti pateiktas tvirtinti teismui ne vėliau kaip per 4 mėnesius.

INFORMACIJA

„Vėjo projektų“ ambicijos įsitvirtinti elektrobusų rinkoje prasidėjo dar 2015-aisiais, kai įmonė seną „Škoda TR14” troleibusą perdarė į visiškai naują elektrinę transporto priemonę. Vėliau buvo imtasi „Dancer“ projekto ir pirmuoju klientu, įsigijusiu dvi tokias autotransporto priemones, 2020 m. tapo uostamiesčio savivaldybės valdoma bendrovė Klaipėdos autobusų parkas (dabar – „Klaipėdos paslaugos“).

Įmonė šiems Klaipėdos transportininkams norėjo už 5,3 mln. eurų patiekti ir daugiau savo gaminių, tačiau teismai pernai rudenį galutinai patvirtino, jog ji neatitiko konkurso, kurio metu buvo pripažinta nugalėtoja, sąlygų.

Bylos duomenimis, akcininkai, investuodami į „Dancer“ autobuso sukūrimo mokslinius tyrimus ir gamybos išvystymą, bendrai jau yra investavę 15,49 mln. Eur.

„Vėjo projektai“ kovo pradžioje taip pat turėjo 41 616 Eur mokestinę nepriemoką Valstybinei mokesčių inspekcijai.

2022 m. finansinius metus UAB „Vėjo projektai“ užbaigė turėdama 13 913 998 Eur turto bei 6 413 504 Eur įsipareigojimų.

Bendrovė teismus tikino, kad jos finansiniai sunkumai nėra nuolatiniai, įsisenėję ar kritiniai, o įsipareigojimai neviršija turto vertės. Esą savininkai ir vadovas mato perspektyvas veiklą išsaugoti ir ją tęsti. Įmonė nurodė, kad vasario pabaigoje jau turėjo turto, verto 22 367 028 EUR, o įsipareigojimai kreditoriams sudarė 16 120 458 EUR. Kartu ji pripažino, kad negali tinkamai finansuoti veiklos, susiduria su apyvartinių lėšų trūkumu – per pirmus du šių metų mėnesius patyrė 790 445 EUR nuostolių, o per 2023-uosius – 2 109 326 EUR nuostolių.

Reikšmingesnes pajamas esą planuojama gauti 2025 metais. Dabar jos veikla faktiškai yra finansuojama skolinantis iš akcininkų – iki šiol gauta 7 mln. EUR investicijų. Anot įmonės, esminė kilusių finansinių sunkumų priežastis – „neplanuoti eilinio finansavimo raundo pritraukimo trikdžiai“: užsitęsus deryboms 2023 m. planuotos pritraukti lėšos nebuvo gautos.

Visi minėti sunkumai esą gali būti įveikti taikant restruktūrizavimo procesą. Juolab kad esą jau pasiektas susitarimas su akcininkais dėl „gyvybiškai svarbaus tarpinio finansavimo artimiausiam veiklos laikotarpiui“ – 4,31 mln. EUR. Iš jų 310 tūkst. EUR jau yra gauta kovą. Tarpinio finansavimo (paskolų) sutartyse numatoma galimybė paskolų davėjams konvertuoti suteiktas paskolas su priskaičiuotomis palūkanomis į „Vėjo projektų“ akcijas. O su restruktūrizavimu jau šioje proceso stadijoje esą sutinka 3 026 455,9 EUR sumos reikalavimus turintys kreditoriai.

Įmonė taip pat dėstė, kad ilgalaikėje perspektyvoje siekia Klaipėdoje sukurti „Dancer“ surinkimo gamybinę bazę ir pastatyti ličio jonų baterijų modulių surinkimo gamyklą, o Kaune su partneriu pastatyti kompozitinių kėbulo modulių bei kitų kompozitinių komplektuojančių dalių gamyklą.

Žymos: | | | | | | | | |

Komentarai (3):

Atsakymai į “Prieš „Dancer“ gamintojų bankrotą pasisakė ir Apeliacinis teismas”: 3

  1. Anonimas parašė:

    Pasikeitė valdžia, pasikeitė ir pinigų kryptis 🙂

  2. Anonimas parašė:

    Kaip supratau,”teismas” tapo „pamusalu” garantu ?( Bajeris,”augancios milijonines skolos,augina milijonais turta” !?)( Sodra 5tadalio milijono nesumoketu DARBUOTOJU imoku, „jau”, nebeiesko !???) (Padeda auginti „pamusalu” turta,vot teip.)

  3. Burbulas parašė:

    Kiek metų jau pučia miglą į akis apie tūkstančius gaminamų autobusų, bet nuo 2022 m sutartis su Klaipedos autobusų parku nesugeba 10 autobusų pagaminti. Nebejuokinga. Darbuotojai algų laiku negauna nuo 2020 m., o teismai vadina tai neįsisenėjusia problema. Gaila vis dar ten dirbančių darbuotojų, tikinčių direktoriaus melu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Kinta kai kurių „Sodros“ išmokų dydžiai

Nuo liepos perskaičiuoti kai kurių „Sodros“ išmokų mažiausi ir didžiausi galimi dydžiai. Ligos, motinystės, vaiko priežiūros išmokų „grindys“ ir „lubos“ ...
2024-07-01
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Klaipėdos rajono politikų byla: triumfuoja konservatoriai 

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas turi nuryti karčią piliulę – apygardos teismas panaikino pirmos instancijos sprendimą, kuriuo pastaroji ...
2024-06-14
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Gyventojai „Sodrai" skolingi 12 mln. eurų: sulauks skambučių

59 tūkstančiai gyventojų, kurie COVID-19 pandemijos metu naudojosi lengvata savarankiškai dirbantiems ir nemokėjo einamųjų privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų, dar ...
2024-06-04
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This