Kuršių marių taršos byloje – užtrukusi aplinkosaugininkių apklausa

Kriminalai ir nelaimės
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-06-03

Pirmadienį Šiaulių apygardos teismas tęsė Kuršių marių taršos bylos nagrinėjimą, vyko Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) specialistų apklausa.

Savaitės pradžioje įvykusiame teisiamajame posėdyje dalyvavo trys iš keturių agentūros specialisčių, kurios 2020 gegužės 11 d. atliko Kuršių marių Klaipėdos sąsiaurio ekologinio potencialo ir cheminės būklės įvertinimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmoji iš liudytojų savo parodymus davė AAA Jūros aplinkos vertinimo skyriaus vedėja, kuri teikė atsakymus į proceso dalyvių pateiktus klausimus. Liudytoja sulaukė daug klausimų, proceso dalyviai siekė išsiaiškinti, kokiais konkrečiai dokumentais vadovaujantis buvo atliekami vandens mėginių tyrimai, kuriose vietose buvo paimami tyrimui skirti vandens mėginiai, pateikta daug klausimų, susijusių su vandens telkinio būklės vertinimo metodika ir kt.

Praėjusios savaitės pabaigoje AAA Jūros aplinkos vertinimo skyriaus vedėjos apklausa buvo tęsiama. Tačiau teismo posėdžiui skirto laiko nepakako, kad proceso dalyviai liudytojai pateiktų savo klausimus.

Pirmadienį teismas tęsė šios liudytojos apklausą, bet nebaigė, ji bus tęsiama artimiausiame teisiamajame posėdyje.  

Visuomenėje itin didelio atgarsio sulaukusioje baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinamąjį aktą sudaro daugiau kaip 300 lapų, tarp kaltinamųjų esantys „Grigeo“ grupės pagrindinis akcininkas Gintautas Pangonis, dabartinis Klaipėdos įmonės vadovas Tomas Eikinas bei dar trys ankstesni šios įmonės vadovai yra kaltinami tuo, kad veikdami organizuota grupe piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, sistemingai pažeidinėjo teisės aktų nustatytas aplinkos apsaugos taisykles, klastojo dokumentus. Ikiteisminis tyrimas pradėtas, kai buvo įtarta, jog į Kuršių marias patenka nevalytos gamybinės nuotekos, taip pat įtarus, kad su tuo susijusi minėtos bendrovės dokumentacija galbūt yra klastojama.

Šioje didelės apimties byloje yra daugiau kaip 20 tūkstančių dokumentų,  apklaustų įtariamųjų, liudytojų duomenys, įvairių ekspertų išvados,  papildomi dokumentai bei kiti tyrimui reikšmingi duomenys. Gamtai padarytą turtinę žalą nustatė Aplinkos apsaugos departamentas,  kuris pareiškė įmonei  daugiau kaip 48 milijonų eurų civilinį ieškinį.

Kitas teismo posėdis numatytas trečiadienį.  

Žymos: | | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Smarvė niekur nedingo, bet kaltų nerasta

Nors savaitės pradžioje socialiniuose tinkluose pietinėje miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai vėl skundėsi padidėjusia smarve, į antradienį Aplinkos ministro Simono Gentvilo ...
2024-07-10
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

„Grigeo Klaipėda“ ir aplinkosaugininkų ginčas grįžta į pirminę stadiją

Ginčas tarp AB „Grigeo Klaipėda“ ir aplinkosaugininkų, nepatvirtinusius jos parengto aplinkos atkūrimo priemonių plano, turės būti iš naujo pradėtas nagrinėti ...
2024-05-24
Skaityti daugiau

ELTA

Teršalams iš marių šalinti panaudojo nendrių biomasę

Teršalus iš Kuršių marių gamtinės aplinkos pašalinti įsipareigojusi uostamiesčio kartono gamintoja „Grigeo Klaipėda“ kartu su inžinieriais sukūrė baldų gamybai ir ...
2024-05-23
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This