Europarlamento rinkimuose geriausiai pasirodė konservatoriai

Politika, Svarbu
„Atvira Klaipėda", Ignas Dobrovolskas (ELTA)
2024-06-10

Naktį į pirmadienį, po vidurnakčio, Vyriausioji rinkimų komisija paskelbė Europos Parlamento (EP) rinkimų rezultatus Lietuvoje.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai surinko 20,92 proc. balsų ir iškovojo 3 EP mandatus.

Antroje vietoje – Lietuvos socialdemokratų partija. Kairioji politinė jėga iškovojo 2 mandatus, sulaukusi 17,67 proc. rinkėjų balsų.

Tretieji – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. „Valstiečiai“ sulaukė 8,95 proc. balsų ir gavo vieną mandatą.

Po vietą EP iškovojo ir Laisvės partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, LLRA-KŠS, Liberalų sąjūdis, Tautos ir teisingumo sąjunga.

Pagal reitingavimo rezultatus, jei neatsisakys mandatų, EP dirbs konservatoriai Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė ir Paulius Saudargas. Socialdemokratų partijos atstovais bus Vilija Blinkevičiūtė ir iš ketvirtos į antrą vietą pakeltas Vytenis Povilas Andriukaitis. Valstiečių sąraše mandatą iškovojo jo lyderis Aurelijus Veryga, kaip ir Laisvės partijos Nr. 1 Dainius Žalimas bei Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąrašo vedlys Virginijus Sinkevičius.

Į EP vėl keliaus darbuotis Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Waldemar Tomasewski, irgi buvęs pirmuoju šiame sąraše. Jam kompaniją palaikys Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) sąrašo lyderis Petras Gražulis.

Paskutiniai į mandatų traukinį įšoko liberalai, tačiau į EP važiuos ne sąrašo lyderiu buvęs klaipėdietis Eugenijus Gentvilas, o iš antros vietos į pirmą rinkėjų pakeltas Petras Auštrevičius.

E. Gentvilas sako, kad jo dalyvavimas šiuose rinkimuose galėjo lemti tai, jog partija turės mandatą EP.

„Galiu pasakyti, ką tikrai gerai padarėme, kad nutarėme dalyvauti. Gali būti, kad mandatą gaus Petras Auštrevičius, bet drįstu pasakyti, jog jeigu nebūčiau aš dalyvavęs, spėju, kad būtume žemiau 5 proc. Dabar mes parodėme dviejų, įdomių, patyrusių politikų pozicijas ir tai tautai galėjo būti priimtina. (…) 0,3, 0,4 proc. pridėjau tikrai“, – naktį iš sekmadienio į pirmadienį žurnalistams kalbėjo E. Gentvilas.

Vis tik jis kritiškai vertino pasyvų žmonių dalyvavimą rinkimuose bei populistinių jėgų sėkmingą pasirodymą.

„Eurooptimistiškiausia nacija balsuoja skystablauzdiškai. Tai nusivylimas. Akivaizdžiai matosi, kad labiausiai savo rinkėjus sugebėjo mobilizuoti populistinės rinkėjos. Regionų partija, Gražulio partija. Dešiniojo centro partijos praėjo, laimė“, – teigė Liberalų sąjūdžio atstovas.

„Reikia pasidžiaugti, kad tokioje kovoje išlikti, iš esmės be pinigų (…), didžiuojuosi, kad sugebėjome pasiekti tokį rezultatą“, – pažymėjo jis.

Klaipėdiečių balsų pasiskirstymas atitinka nacionaliniu mastu fiksuotą rezultatą.

Šie rinkimai buvo vieni pasyviausių – savo pilietinę valią atėjo išreikšti vos 28,35 proc. rinkėjų. Klaipėdoje balsavo tik 23,46 proc. tokią teisę turėjusių miestiečių. Už uostamiestį mažiau balsuota tik Mažeikių, Tauragės ir Jonavos rajonuose, Kalvarijoje bei Visagine.

Žymos: |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

Uosto direkcija prieš danus – 2:0 

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad Danijos kompanija „Rohde Nielsen“ kėlė nepragrįstas pretenzijas Uosto direkcijai dėl dar 2020 m. birželį sudarytos ...
2024-07-03
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Politika

Europarlamento rinkimai baigėsi: klaipėdiečiai - tarp vangiausių balsuotojų

Sekmadienį Lietuvoje vyko Europos Parlamento (EP) rinkimai, kurių metu renkama 11 europarlamentarų. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, pagrindinę rinkimų dieną ...
2024-06-09
Skaityti daugiau

ELTA

Europarlamento rinkimų metu suaktyvėjo prorusiškos jėgos

Politologai sutaria, kad šį sekmadienį vykstantys rinkimai į Europos Parlamentą (EP) yra ypač svarbūs, nes nuo jų baigties priklausys, kokią ...
2024-06-08
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This