Jūrinį vėjo elektrinių parką vadins „Curonian Nord“ (1)

Uostas ir jūra
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-06-10

Tarptautinė žaliosios energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ vysto pirmąjį jūrinio vėjo elektrinių parką Baltijos šalyse, kuris vadinsis „Curonian Nord“. Šis Lietuvos energetikai ypatingai svarbus projektas pavadintas kuršių genties garbei, kuri kadaise gyveno prie Baltijos jūros krantų. Pavadinimas taip pat siejamas su vienu gražiausių ir unikaliausių Lietuvos ir regiono vietų – Kuršių nerija.

„Jūrinio vėjo technologijų vystymas yra strategiškai svarbus siekiant energetikos sektoriaus transformacijos visame pasaulyje, Lietuvoje šios technologijos taip pat turi didžiulį potencialą. Projektas „Curonian Nord“ reikšmingai prisidės prie šalies žaliosios energetikos sektoriaus ateities. Šis jūrinio vėjo elektrinių projektas taip pat prisidės prie mūsų pagrindinio siekio sukurti 100 proc. žalią ir saugią energetikos ekosistemą dabarties ir ateities kartoms“, – pranešime pažymi „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas.

Skatins pajūrio regiono ir visos šalies ekonomiką

Kaip teigia projekto vadovė Anne-Marie Roikjær, Baltijos šalyse bus vystomas jūrinio vėjo kompetencijų centras.

„Su projektu susijusios reikšmingos investicijos ir naujos aukštos kvalifikacijos darbo vietos skatins pajūrio regiono ir visos šalies ekonomiką“, – sako A. Roikjær.

Anot jos, Lietuvoje potencialiai kursis naujos įmonės, kurios teiks prekes ir paslaugas projektui, o tai kurs dar daugiau darbo vietų ir atvers galimybių verslui. Pajūrio regione yra viskas, ko reikia įkurti atsinaujinančios energijos tyrimų centrą, pritraukti partnerius iš universitetų bei mokslinių tyrimų ir plėtros institutų.

Pritraukiant privačius investuotojus į Lietuvą, kuriant naujas darbo vietas ir sudarant sandorius su vietos įmonėmis, jūrinio vėjo projektas atneš tiesioginę naudą ir pajūrio bendruomenėmis. Taip pat, „Ignitis renewables“ tiesiogiai rems jų veiklą.

„Projekto statybų metu bus ieškoma būdų kaip pagerinti bendruomenių gyvenimo kokybę, o pradėjus veikti jūrinio vėjo elektrinių parkui, mokėsime gamybos mokestį. Surinktos lėšos bus skirtos Lietuvos pajūrio bendruomenių gyvenimo kokybei gerinti ir ekonomikai skatinti. Šiomis priemonėmis dabar ir ateityje darysime teigiamą poveikį aplinkai, supančiai vėjo elektrinių parką“, – sako projekto vadovė.

Dėmesys Baltijos jūros ekosistemos apsaugai

Pranešime „Ignitis renewables“ įsipareigoja plėtoti žaliąją energetiką ir rūpintis aplinka. Atlikdama išsamų poveikio aplinkai vertinimą (PAV), bendrovė užtikrina, jog projektas prisidės prie Lietuvos energetikos tikslų įgyvendinimo ir prie Baltijos jūros ekosistemos apsaugos.

„Žalioji energetika yra glaudžiai susijusi su gamta ir jos išsaugojimu. Baltijos jūros ekosistemos apsauga yra vienas iš mūsų tvarumo strategijos tikslų. Siekdami užtikrinti pusiausvyrą tarp aplinkos apsaugos ir švarios elektros energijos gamybos, laikomės geriausių tarptautinių praktikų. Visais projekto vystymo etapais konsultuosimės su aukštos kvalifikacijos specialistais iš Lietuvos ir užsienio“, – teigia projekto vadovė A. Roikjær.

Ji pabrėžia, kad jūrinio vėjo elektrinių parkas ir jo jungties infrastruktūra bus projektuojami ir vystomi atsižvelgiant į visus teisės aktų reikalavimus, susijusius su aplinkos apsauga.

Žymos: | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Jūrinį vėjo elektrinių parką vadins „Curonian Nord“” komentarų : 1

  1. Ačiū parašė:

    Gražus pavadinimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vaikus su vėjo jėgainėmis supažindina per žaidimą

„Ignitis renewables“, vystanti pirmąjį jūrinio vėjo elektrinių parką Baltijos šalyse „Curonian Nord“, yra įsipareigojusi šviesti visuomenę apie atsinaujinančią energetiką ir ...
2024-07-02
Skaityti daugiau

Mums rašo

Ar mums dar liks gėlo vandens?

Kodėl taip taškomas mūsų gėlas vanduo? Gal todėl, kad Lietuva – viena daugiausiai gėlo vandens atsargų turinčių valstybių Europoje. Lietuva ...
2024-06-05
Skaityti daugiau

Verslas

Pristatė jūros dugno tyrimų duomenis

Energetikos bendrovė „Ignitis renewables“ kartu su partneriu „Fugro“ Klaipėdos universiteto organizuojamoje konferencijoje pristatė žvalgybinių jūros dugno tyrimų duomenis šalies mokslo ...
2024-05-17
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This