Savivaldybės įmonių valdymas: netrūksta ir siurprizų

Politika, Svarbu

Naujus jai priklausančių įmonių valdymo organus formuojančiai Klaipėdos savivaldybei – naujas rūpestis dėl nuo metų pradžios be vadovo gyvenančios AB „Klaipėdos vanduo”. Nepraėjus nė pusei mėnesio iš įmonės valdybos atsistatydino nepriklausomas jos narys, buvęs AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) vadovas Audrius Pauža.

Tuo metu UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) jau turi naują Stebėtojų tarybą. Joje – ir mero rinkimų komitetui priklausiusi praėjusios kadencijos miesto Tarybos narė Aldona Staponkienė, analogiškas pareigas paskirta eiti ir UAB „Gatvių apšvietimas”.

Intrigos dėl vadovo konkurso?

Rugpjūčio 12 d. kaip ir kiti naujosios „Klaipėdos vandens” vadybos nariai paskirtas A. Pauža „Atvirai Klaipėdai” tiesiog patvirtino atsistatydinimo faktą ir teigė, jog daugiau jokių komentarų apie tai nebus.

Netikėtas Audriaus Paužos pasitraukimas iš naujų pareigų AB „Klaipėdos vanduo” sukėlė nemažai klausimų, bet jis atsitvėre tylos siena. Martyno Vainoriaus nuotr.

Įmonės Stebėtojų tarybos pirmininkas Valdemaras Anužis sakė, kad A. Pauža nenurodė atsistatydinimo priežasčių.

„Pauža tikrai ne kokia mergaitė, kad jį galėtų kas paspausti. Norėčiau pamatyti tokį spaustuvą”, – sakė V. Anužis, paklaustas, ar negalėjo valdybos nario pasitraukimą lemti koks nors spaudimas.

Pasitraukus A. Paužai įmonės valdyboje liko nepriklausomi nariai – už bendrovės „Daugavpils Lokomotīvju Remonta Rūpnīca” finansus atsakingas Alenas Gumuliauskas ir advokatė Regina Derkintytė-Kaupienė – bei Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vyriausioji specialistė Alina Mikalauskė, nes penktasis valdybos narys, kuriuo gali tapti pačios įmonės atstovas, iki šiol dar nepaskirtas.

Savivaldybės administracijos turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, jog A. Paužos sprendimas buvo netikėtas, tad dabar pirmiausia bus rengiama papildoma atranka į jo vietą ir tik vėliau bus sprendžiama dėl penktojo valdybos nario.

Pirmadienį popiet savivaldybės svetainėje jau buvo paskelbta ir apie tokią atranką – kandidatų dokumentų bus laukiama iki rugsėjo 16-osios darbo dienos pabaigos.

Naujoji įmonės valdyba turės apsispręsti, kaip elgtis su po įvairiausių aistrų ir peripetijų sustabdytu naujo įmonės vadovo išrinkimo konkursu. „Atviros Klaipėdos”  duomenimis,  Savivaldybėje kyla iniciatyva skelbti naują konkursą. Jei taip nutiktų, kaip vienas iš naujų pretendentų užkulisiuose minimas iš „Smiltynės perkėlos” vadovo birželio pabaigoje pareigų pasitraukęs Darius Butvydas. Ką jis pats mano apie tokias kalbas, sužinoti nepavyko – D. Butvydas į skambutį neatsiliepė.

Jau anksčiau buvo paaiškėję, kad tarp atrinktų kandidatų šiuo metu sustabdytame konkurse yra „Klaipėdos vandens” gamybos direktorius Aidas Birgėla ir „Gatvių apšvietimo” vadovas Dangeras Aleksandrovas.

Kas stebės KRATC?

E. Simokaitis informavo, kad penktadienį vykusio KRATC akcininkų susirinkimo metu buvo išrinkta naujoji Stebėtojų taryba. Kaip nepriklausomi nariai į ją pateko A. Staponkienė, Uosto direkcijos Teisės departamento direktorius Linas Rudys bei pagrindinis UAB „Pamario vyturys” akcininkas ir UAB „Vaikų pasaulis” vadovas Vigantas Žala, kaip konservatorius nuo 1998-2003 m. dirbęs Vyriausybės atstovu Klaipėdos apskrityje. Beje, KRATC vadovas Šarūnas Reikalas, taip pat buvęs konservatoriumi, iki 2003 m. dirbo Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotoju.

Klaipėdos savivaldybei KRATC Stebėtojų taryboje atstovaus Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė, o Neringos savivaldybei – jos Biudžeto skyriaus vedėja Janina Kobozeva.

Pasak E. Simokaičio, stebėtojai spręs, ar formuoti naują valdybą, nes dabartinė dar turi įgaliojimus. Senoji Stebėtojų taryba buvo nusprendusi į ją išrinkti KRATC vadovą Š. Reikalą, Savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėją Valdas Švedą ir nepriklausomo nario rolę atliekantį Klaipėdos universiteto profesorų Ramūną Povilanską. Ši valdyba gegužės 15 d. pirmininku išsirinko R. Povilanską.

8 Comments

  1. Domas

    Kuo daugiau pritrauks į valdybas profesionalų iš verslo ir ne iš Klaipėdos, tuo mažiau bus intrigų, o daugiau efektyvaus valdymo.

    Reply
  2. 2 Pranas Pričkus

    …Aldona Staponkienė buvo VRV Klaipėdos skyriaus pasų poskyrio viršininkė. Kiek mačiau paskutinį sykį – vaikščiojo su majoro antpečiais. Pasų stalas tais laikais ne tik pasus dalino, bet ir tvarkė norinčių išvykti į užsienį leidimus, vizas. Realiai tai buvo KGB padalinys milicijoje. A.Staponkienė buvo iš tų, kurie neišleido mano tėvų emigruoti į Vakarų Vokietiją.

    Dabar niekam nebeįdomu nei merui Grubliauskui nei VSD, kodėl majorė A.Staponkienė sulindo į visų strateginių savivaldybės įmonių valdybas? Kad perteikti savo turtingą patirtį ar tiesiog rinkti informaciją?

    Reply
  3. pranas pričkus

    Kol sistemininkė Aldona Staponkienė dalyvaus bet kur, korupcijos neišvengsite. Pažįstu nuo milicijos laikų. Tai buvusio KP Klaipėdos 1-ojo part. sekretoriaus V.Baublio sesuo. Jo parsitemta į Klaipėdą, neskaidriai gavusi senamiestyje butą, aukštas pareigas ir t.t. Tais laikais be pakišos, neišduodavo kvietimų atvykti giminaičiams į Lietuvą, nors įstatymas nedraudė. Tada buvo paskirta VRV Klaipėdos skyriaus pasų poskyrio v-ke. Senai ją reikėjo vyt iš visur lauk. Deja, labai nepakeičiama. Manau ji reikalinga ten, kur viskas neskaidru. Tylėt už privilegijas moka.

    Reply
  4. Povilas

    O, Klaipėdos vandenyse vėl užkulisinė intriga: pykšt ir atsistatydino A.Pauža. Klausimas – tai kam tada kandidatavo? Cirkas vėl prasidės. Leido aistroms nurimti, viskam užsimiršti ir vėl viskas iš pradžių. Žaidimai,gražu pažiūrėti. Niekas matyt tš vandenų neįkanda, tiek buvo Makūno žavesys visus apkerėjęs. Na žiūrim, žiūrim…ką Grubliauskas išleis iš spintos.

    Reply
  5. Skeletai iš spintų

    Vigantas Žala išlindo iš nebūties…. Konservai stiprina savo įtaką! Visas senienas Grubliauskas leidžia ištraukti į sceną. Ramiai. Lyg visi jau mirė ir niekas nebepamena, kas yra šitie veikėjai.

    Reply
  6. Arūnui

    Būtent centrinė žalioji valdžia priėmė sprendimus, kad savivaldybės įmonių valdymo organuose neliktų politikų 🙂 Esą profesionalai iš šalies vadovaus geriau. O realybėje jiems teks mokėti riebias algas, profesionalių vadybininkų tikslas – pelnas, o savivaldybių įmonių tikslas – mažos paslaugų kainos. Nesuderiami tikslai ir priemonės. Chaosas ir tiek.

    Reply
  7. Arunas

    Aplamai keista, kad musu miesto valdomose imonese isrenkami zmones ne is Klaipedos. Nejaugi musu miestas neturi zmoniu gebanciu eiti valdybos nario pareigas? Jau neklausiu , ar tokiose imonese aplamai reikalingi stebetoju tarybos nariai. Kyla klausimas nejaugi savivaldybe ir jos tarybos nariai negali suvaldyti savo isteigtos imones? Belieka pritarti, kad vietos kuriamos dabartines valdzios i taryba nepatekusiems, ar paremusiais V.G. komiteta per rinkimus, zmoniems!

    Reply
    • Vilniaus vandenų valymo

      Tiems Klaipėdos vandenims reikia Vilniaus vandenų valymo, kurį atliko iš šono atėję profesionalai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Individualūs maisto atliekų rūšiavimo konteineriai paliekami klaipėdiečių kiemuose 

Nuo šio pirmadienio Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) uostamiesčio individualių namų savininkams tiesiai į jų kiemus atveža ir palieka ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This