Šiuolaikinio meno mėnuo vilios ir gyvomis lervomis

Kultūra, Svarbu

Pasibaigus vasarai, Klaipėdos menininkai uostamiesčio gyventojams atsikvėpti neduos – rugsėjo mėnuo skelbiamas šiuolaikinio meno mėnesiu, taip pratęsiant Klaipėdos, buvusios Lietuvos kultūros sostinės, prieš dvejus metus pradėtą tradiciją.

Savo jėgas suvieniję Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC), tarptautinio menų festivalio „Plartfoma” ir Klaipėdos koncertų salės atstovai antradienį pristatė gausią visą rugsėjį bei spalio pradžioje klaipėdiečių laukiančią pačių įvairiausių meno rūšių ir žanrų programą.

Klaipėdos krosnių kokliai – „Instagramo” pradininkai?

Savo jėgas, pristatydami šiuolaikinio meno mėnesį, suvienijo KKKC, tarptautinio menų festivalio „Plartfoma” rengėjai ir Klaipėdos koncertų salės atstovai. Palmiros Mart nuotr.

KKKC direktorius Ignas Kazakevičius be raginimo šį penktadienį atvykti į Parodų rūmus, kuriuos, pasak jo, bus okupavusios moterys (vyks parodų „Moterys mėnulyje“  ir „Ekvinokcija” atidarymas) pristatė ir su Portugalijos menininku rengiamą projektą – ant Parodų rūmų galinės sienos kuriamą freską.

„Portugalijos menininkas Diego Mačado atliks viešojo meno kūrinį Klaipėdos koklių motyvais”, – intrigavo I. Kazakevičius, pridūręs, jog krosnių koklius galima laikyti savotiškais „Instagramo” pradininkais. Mat kokliai anuomet buvo išpaišyti įvairiausiais vaizdais – žvėreliais, žmonėmis, augalais, herbais, kuriais žmonės gėrėdavosi, žiūrėdami į krosnį, kaip kad mes dabar gėrimės vaizdais „Instagrame”.

Oficialus šios instaliacijos pristatymas vyks rugsėjo 20 d., tačiau siekiama, kad tai nebūtų baigtinis projektas. KKKC kviečia ir kitus menininkus prisidėti, erdvę šalia Parodų rūmų paverčiant savotiška galerija.

„Mes norėtume, kad ta erdvė nebūtų prabangių automobilių stovėjimo aikštelė, kad tai būtų tarsi mūsų skulptūrų parko tęsinys po atviru dangumi, kur galima daryti graffiti, vaikiškas supynes, bet ką, miestą užpildant įdomiais intarpais”, – planais dalinosi KKKC direktorius, informavęs, jog kartu vyks ir paskaitos, diskusijos apie grafičio meną, jo reikšmę šiuolaikinėje urbanistikoje.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi, jau 10 metų projektus įvairiose šalyse kurianti ir juos su konkrečia vieta susiejanti klaipėdietė menininkė Patricija Gilytė džiaugėsi, kad jos instaliaciją, atliktą sustabdyto kadro animacijos metodu, įgyvendinti padėjo Vakarų laivų gamyklos atstovai. Klaipėdiečiai jos iš mažų žvakučių ir daugybės nuotraukų su Klaipėdos vaizdais susidedančią instaliaciją, pavadintą „Ekvinokcija”, galės pamatyti jau šį penktadienį Parodų rūmuose.

Akcentas – į ekologiją

13-asis šiuolaikinio meno festivalis „Plartfoma” šiemet klaipėdiečiams pristatys 11 pačių įvairiausių projektų.

Pasak festivalio meno vadovės Godos Giedraitytės, šiemet be jau tradicinių projektų žiūrovų laukia keletas išskirtinių užsienio šalių menininkų pasirodymų. Tarp jų – unikali danų ilgalaikė instaliacija – performansas, Parodų rūmuose trauksiantis net tris dienas po tris valandas.

Atlikėja kartu su lervoms bus plastikiniame kupole, į kurį, jei tik bus noro, galės užsukti ir žiūrovai. Organizatorių nuotr.

„Manau, kad šis projektas sulauks didžiausio atgarsio, nes jame be šokėjos šoka ir 200 000 didžiųjų milčių lervų. Tai yra specifiniai kirminai, kurie vėliau virsta vabalais, bet šiuo atveju jie dar bus lervomis”, – intrigavo G. Giedraitytė, akcentavusi naują šiuolaikinio meno –  bio meno – pakraipą, kurią propaguojantys menininkai gvildena šiuo metu itin aktualias ekologines problemas.

Paaiškėjo, jog didieji milčiai maitinasi plastiku, o į išorę išleidžia jau perdirbtas organines medžiagas. Mokslininkai neatmeta, kad galbūt šios lervos yra mūsų planetos gelbėtojai.

„Instaliacijos autoriai tarsi klausia – ar žmogus yra žemės valdovas, ar ta mažytė lerva, kuriai yra galimybė išgyventi?”- pagrindinę šio unikalaus performanso mintį pabrėžė G. Giedraitytė.

Danų menininkė kartu su lervoms įsikurs plastikiniame kupole, į kurį, jei tik bus noro, galės užsukti ir žiūrovai. Beje, autorė viso performanso metu su žiūrovais bendrauja, kalbasi. Projektas bus pristatomas rugsėjo 13, 14 ir 15 dienomis, nuo 11 iki 15 val. ir nuo 15 iki 18 val., jis – nemokamas.

G. Giedraitytė ragino klaipėdiečius būtinai pamatyti ir festivalio atidarymui pasirinktą Izraelio šokių trupės „Vertigo“ spektaklį „Vienas. Vienas & Vienas“, kuris neseniai Niujorke gavo šokio pasaulyje Oskarui prilyginamą Bessie apdovanojimą. Spektaklis bus rodomas rugsėjo 12 d. Klaipėdos dramos teatre.

Vertas dėmesio ir dar vienas danų projektas, skirtas suaugusiems – šokio spektaklis „Adomas ir Ieva”, kuriame šokėjai pasirodys nuogi.

O štai trečiasis danų projektas, pasak G. Giedraitytės, žiūrovus privers kvatotis, pilvus susiėmus –  šokio spektaklyje „V. O. M.P.” šmaikščiai išjuokiamas šiuolaikinių moterų siekis truks pliš atitikti grožio standartus. Šį spektaklį bus proga pamatyti ir Palangos gyventojams.

Lietuvoje pirmą kartą bus pristatytas ir šiuolaikinis Korsikos šokis, o vaikai su tėveliais rugsėjo 17-18 d. kviečiami apsilankyti šalia Parodų rūmų išdygsiančioje cirko palapinėje, kurioje pasirodys akrobatai iš Prancūzijos.

Bilietai, pasak G. Giedraitytės, į mokamus festivalio renginius kainuos simboliškai. Visą festivalio „Plartforma” programą rasite čia.

Klaipėdos koncertų salės direktorė Danutė Žičkuvienė pažadėjo, jog 15-ajame šiuolaikinės muzikos festivalyje „Permainų muzika” „jokių sliekų nebus”, o išsamiai festivalio programą pristačiusi Loreta Narvilaitė akcentavo, kad klaipėdiečiai neturėtų pražiopsoti specialiai vienam koncertui iš JAV į mūsų miestą atskrisiančių perkusininkų grupės „Sō Percussion“. Jie Koncertų salėje pasirodys spalio 4 d.

Beje, ekologinės problemos jaudina ir rimtosios muzikos kūrėjus – festivalio metu skambėsiančioje Algirdo Martinaičio kantatoje „Giesmė ateičiai“ girdimi ir į Raudonąją knygą įtrauktų paukščių balsai.

Visų „Permainų muzikos” festivalio koncertų pristatymą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Regionas

Istorijų opera „Klaipėda" skambės Tauragėje ir Šilutėje

Vienas naujausių Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektaklių – mažasis spektaklis istorijų opera „Klaipėda“ išvyksta gastrolių: kovo 7 d. 18 val. ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Šiuolaikinio meno mėnuo pristatys keturis festivalius

Jau šeštą kartą Klaipėda rugsėjį skelbia šiuolaikinio meno mėnesiu (ŠMM), pristatančiu šiuolaikinius teatro ir muzikos, kino ir mados kūrėjus. Nuo ...
2023-09-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This