„Permainų muzika“ įsibėgėja

Kultūra

Klaipėdos koncertų salė 2020 metų balandžio 1-ąją minės 15-os metų veiklos sukaktį. Viso koncertinio sezono metu ji bus pažymima pačiomis įdomiausiomis ir vertingiausiomis meninėmis programomis.

Koncertų sakė skelbia, jog kelionę jos 15-ojo gimtadienio link pradeda šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“, kuris taip pat yra 15-asis.

Be jau rugsėjį įvykusių keturių koncertų, klausytojų dar laukia viliojantys susitikimai ir spalio mėnesį.  

Spalio 1 d., antradienis, Klaipėdos koncertų salės I a. fojė, 17.30 val.

Šiuolaikinės muzikos maratonas

Tarptautinę muzikos dieną paminės šiuolaikinės muzikos maratonas. Tai bus keturių dalių renginys, truksiantis net keturias valandas.

Maratoną pradės pianisto Andriaus Vasiliausko atliekama programa. Joje skambės žymaus prancūzų impresionisto Maurice’o Ravelio, lietuvių muzikos klasiko Juliaus Juzeliūno ir jo sūnaus Tomo Juzeliūno kūriniai.

Obojininkė Caroline Savickienė ir klarnetininkas Rimvydas Savickas, pasirodysiantys antrojoje maratono dalyje, pripažįsta, kad jų kaip dueto kelias nėra ilgas: pirmą kartą kartu jie grojo per savo vestuves. Magistro laipsnį Kalifornijos valstijos Fulertono universitete (JAV) įgijęs klarnetininkas grįžo į tėvynę ir čia vedė iš Danijos kilusią obojininkę. Pasak atlikėjų, „programą pasirinkome tokią, nes norėjome, kad būtų lietuviški ir daniški kūriniai. Lietuviška muzika (J. Juzeliūnas ir Vaida Striaupaitė-Beinarienė) atspindės ir mūsų šeimos apsisprendimą kurti gyvenimą Lietuvoje. Danų kompozitoriaus Finno Høffdingo „Dialogų ciklas“ kelia asociacijų su dialogais šeimos gyvenime, tad manome, kad atliekant šį kūrinį mūsų šeiminis duetas galėtų įdomiai suskambėti“.

Trečiojoje maratono dalyje skambės trijų iš B raidės prasidedančių kompozitorių muzika – Eduardo Balsio, Osvaldo Balakausko ir Vytauto Barkausko. Pasak koncerto atlikėjų – smuikininkės Ingridos Armonaitės ir pianistės Indrės Baikštytės, visi šie autoriai savo kūryba įnešė permainų į lietuvių muzikos istoriją.

Maratono finalas patikėtas violončelininko Glebo Pyšniako ir perkusininko Pavelo Giunterio duetui. Pasak Pavelo, „mano tėvas buvo violončelininkas, tad šis instrumentas yra man artimas. Esu nemažai koncertavęs su violončelės atlikėjais, o su Glebu kartu grosime pirmą kartą“.

Tarp koncerte skambėsiančių kūrinių bus pavasarį anapilin išėjusio kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo Sonata violončelei ir mušamiesiems. Nors pripažintas autorius ją dedikavo žymiam violončelininkui  Davidui Geringui, tačiau pažymėjo, jog P. Giunteris yra nepakeičiamas šio kūrinio perkusijos partijos atlikėjas. Ryškus jaunosios kartos muzikas, Čiurlionio kvarteto artistas, vertingų meninių projektų iniciatorius G. Pyšniakas su A. Šenderovo kūryba taip pat yra gerai susipažinęs.

Spalio 3 d., ketvirtadienis, 18.30 val., Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčia

Mišios Lietuvai

Pernai, Lietuvai minint valstybės atkūrimo šimtmetį, „Pax et Bonum“ iniciatyva įvyko kompozitoriaus, Lietuvos nacionalinės premijos laureato Vaclovo Augustino kūrinio „Missa pro centesimo anno restitutionis Lituaniae“ premjera.

Perpildytoje Vilniaus Bernardinų bažnyčioje ilgai netilo ovacijos autoriui ir atlikėjams, tarp kurių buvo V. Augustino vadovaujamas choras „Jauna muzika“ ir Mindaugo Bačkaus vadovaujamas Klaipėdos kamerinis orkestras. Minėti kolektyvai, taip pat solistės Ieva Skorubskaitė, Ieva Gaidamavičiūtė (sopranai) ir Alfonso Vildžiūno vadovaujamas Klaipėdos choras „Aukuras“ dalyvaus atliekant kūrinį Klaipėdoje.

Spalio 4 d., penktadienis, 18.30 val.

Perkusijos magija

Amerikiečių ansamblio „Sō Percussion“ vizitinė kortelė – nestandartinis mąstymas. Lygiai prieš 20 metų susibūręs ansamblis inicijuoja originalius projektus, atlieka inovatyvias kompozicijas, dalyvauja performansuose. Ansamblis tiesiog stulbinamai perteikia šiuolaikinės muzikos klasikų kompozicijas, kurios „nuotaikingai įkvepia savo precizija ir netvarka“ (pasak The New Yorker).

„Sō Percussion“ koncerte atliks du Amerikos muzikos legendos Steve’o Reicho kūrinius ir vieną ryškaus jaunesnės kartos kompozitoriaus Bryce’o Dessnerio opusą. Visi jie įtikinamai parodys, kokia spalvinga ir įvairi gali būti perkusija.

Taip pat skambės prieš porą metų Klaipėdoje viešėjusio žymaus kūrėjo Davido Lango „Sō Percussion“ ansambliui sukurta kompozicija „The So-called Laws of Nature“ / „Vadinamieji gamtos dėsniai“, įkvėptą autoriaus minčių kadaise studijuojant medicinos mokslus.

Spalio 8 d., antradienis, 12 val. ir 18.30 val., I a. fojė

Ritmo žaidimai II

Festivalis plečia klausytojų ratą ir jau antrąkart atveria duris patiems mažiausiems klausytojams – 5–12 metų vaikams. Kartu su tėveliais ir mokytojais jie kviečiami dalyvauti „Ritmo žaidimuose II“. Perkusininkas Saulius Astrauskas juos supažindins su įvairiais mušamaisiais instrumentais, kuriais atliekama šiuolaikinė muzika. Kartu su aktore Rugile Latvėnaite jis mokys žaisti ritmo žaidimus, išreikšti savo emocijas muzikuojant paprasčiausiais instrumentais ir daiktais.

Saulius ne tik daug metų groja Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre, bet ir moko groti klasikiniais mušamaisiais instrumentais Panevėžio vaikus ir jaunimą. Neseniai jis išleido pirmąjį šalyje lietuviškos muzikos mušamiesiems su kitais instrumentais albumą „Skambantys tiltai“.

R. Latvėnaitė vaidina Klaipėdos jaunimo teatre, dalyvauja Klaipėdos koncertų salės projektuose visai šeimai.

Spalio 9 d., trečiadienis, 18.30 val.

Eduardo Balsio gala koncertas

2019-aisias minimas E. Balsio gimimo 100-metis. Vaikystę ir jaunystę praleidęs Klaipėdoje, talentingas ir smalsus jaunuolis čia gavo pirmuosius muzikinius įspūdžius ir žinias. Mokydamasis Vytauto Didžiojo gimnazijoje jis grojo pučiamųjų orkestre. Vėliau sekė kompozicijos studijos ir ilgametis pedagoginis darbas.

Nepaisant to, kad kompozitorius gyveno ir kūrė Vilniuje, trys jo monumentaliausi kūriniai susiję su pajūrio kraštu. Tai baletas „Eglė žalčių karalienė“, oratorija „Nelieskite mėlyno gaublio“ ir opera „Kelionė į Tilžę“. Didesnės sudėties styginių orkestrui jis parašė orkestrinę poemą „Jūros atspindžiai“.

E. Balsio atminimą pagerbs ir jo kūrybos nemirtingumą bylos baigiamasis festivalio koncertas. Jungtinės Klaipėdos ir Šv. Kristoforo kamerinių orkestrų pajėgos interpretuos „Jūros atspindžius“ ir siuitą iš baleto „Eglė žalčių karalienė“. Pastarąją violončelei ir styginiams pritaikė ir solinę partiją atliks žymus violončelininkas ir dirigentas David Geringas. Jis, beje, dirigavo šį baletą Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Gausiam oratorijos „Nelieskite mėlyno gaublio“ atlikėjų būriui vadovaus dirigentas Modestas Barkauskas, taip pat diriguojantis LNOBT ir vadovaujantis Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui. Ypač gilų emocinį poveikį turinčio kūrinio dramaturgija pagrįsta nuolatiniais kontrastais: taika ir karas, gyvieji ir žuvusieji, dabartis ir praeitis. Šie kontrastai veikia tarsi šviesos ir šešėlio kaita, kurios įtaigumas nepalieka abejingų.

Simboliška, kad fortepijonų partijas šiame kūrinyje atliks kompozitoriaus dukra Dalia Balsytė ir anūkė Indrė Baikštytė, dainuos Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos choras. Solistų partijos patikėtos mecosopranui Jovitai Vaškevičiūtei, bosui Arūnui Malikėnui ir klaipėdiečiams diskantams.

„Eduardo Balsio gala koncertą“ ves muzikologas Viktoras Gerulaitis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Čilėje gyvenantis ir mūsų mieste koncertuosiantis lietuvis džiaugiasi Klaipėdos ramybe

Šį trečiadienį, vasario 21 d., Klaipėdos koncertų salėje su uostamiesčio brass kvintetu koncertuos jau 16 metų tolimojoje Čilėje gyvenantis ir ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Mums rašo

Barokinės muzikos magijos nublokšta

Yra Klaipėdos koncertų salės repertuare vienas koncertas, kuris jau šeštą kartą kartojamas klausytojų pageidavimu. Ar atspėsite kuris? Tai – talentingojo ...
2024-02-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This