Odė amžiniesiems bambekliams

Nuomonės

Pagaliau Klaipėda turi dar vieną gražiai, šiuolaikiškai sutvarkytą viešąją erdvę – Vydūno skverą su moderniu, originaliu ir profesionaliai atliktu paminklu iškiliajam Mažosios Lietuvos mąstytojui bei su prie naujos erdvės subtiliai priderintu apželdinimu, kurio svarbiausiu akcentu tapo gražiosios laibosios pamario smilgos su kita pajūriui būdinga augmenija. Į naująją erdvę harmoningai įsilieja ir mažosios architektūros akcentai – grakštūs šviestuvai, šiukšlių dėžės, suoliukai.

Tačiau tą pačią dieną, kai tik skveras buvo atidarytas, viešojoje erdvėje kaip iš gausybės rago pasipylė nepasitenkinimo ir pasipiktinimo balsai.

Prie naujos erdvės subtiliai priderintas apželdinimas, kurio svarbiausiu akcentu tapo gražiosios laibosios pamario smilgos bei kita pajūriui būdinga augmenija. Palmiros Mart nuotr.

Bet ar verta tuo stebėtis? Tai juk taip pažįstama ir įprasta Lietuvoje – apipilti purvais tuos, kurie, skirtingai nei amžinai viskuo nepatenkintieji, yra veiklūs, kuriantys, darbštūs ir talentingi.

Tuo metu juos užsipuolusieji amžinieji bambekliai paprastai patys nieko padoresnio gyvenime nėra sukūrę, nes nieko, be bambėjimo, tinkamai daryti dažniausiai ir nesugeba. Arba tiesiog tingi. Užtat vieną dalyką – nenuilstamą bambėjimą – jie yra ištobulinę iki neregėtų aukštumų.

Jei miesto valdžia netvarko duobėtų gatvių, išklypusių šaligatvių ar apleistų parkų – labai blogai; jei tvarko – irgi blogai, nes tvarko NE TAIP.

Mat amžinieji bambekliai be bambėjimo pasižymi dar vienu išskirtiniu sugebėjimu – jie už visus geriausiai žino, kas, kaip, kada turi būti tvarkoma, daroma, kuriama ar net kaip turi būti mąstoma.

Jie puikiai, iki smulkmenų išmano visas aikščių ir skverų projektavimo subtilybes, jie yra susipažinę su visų krypčių ir visų rūšių menais, atmintinai moka taršalų chemines sudėtis ar net jų formules, o ką jau bekalbėti apie medžius.

O, šios temos, šiukštu, kitiems, neišmanėliams, net nebandyti liesti!

Apie medžius, krūmus, žoles, gėles ir visokius kitokius augalus amžinieji bambekliai žino viską nuo A iki Ž. Žino geriau už visus pasaulio dendrologus kartu sudėjus. Mat tai yra jų duotybė, atitekusi jiems su motinos pienu. Nuo Dievo.

Todėl jie niekada nepailsta nurodinėdami profesionaliems dendrologams, aikščių projektuotojams beigi architektams, kur ir kokie medžiai turi augti, o kur jų nė pirštu paliesti negalima.

Bambekliams visiškai nesvarbu, kad sovietmečiu bet kur bele kaip bet kokie susodinti medžiai savo šaknimis šiandien kilnoja šaligatvių trinkeles, sukeldami avarines situacijas dviratininkams, paspirtukininkams ir kitiems eismo dalyviams, jie išpūtę akis aiškins, jog būtina kaip savo akies vyzdį saugoti per audras ant automobilių ar žmonių galvų grasinantį nukristi supuvėlį, mat jiems apšnerkštas, pijokėlių nugulėtas, nuseilėtas ir kitais skysčiais nukvepintas skveras su keliais sutrešusiais medžiais, regis, yra šimtą kartų gražesnis ir vertingesnis už civilizuotai sutvarkytą naują viešąją erdvę, skirtą kultūringam žmonių poilsiui.

Tad būkite pašlovinti, o amžinieji, viskuo nepatenkintieji bambekliai, jūsų laukia dar daug neartų dirvonų plačiajame nenuilstamo bambėjimo lauke!

31 Comments

  1. Siaubas

    Tokiems architektams anuliuoti diplomus ir bausti už senamiesčio kraštovaizdžio sudarkymą! Bausti, kad jų nė kvapo neliktų! Nemoka dirbti, tegul čiuožia į visas keturias puses! Yra kas moka, geba, talentą ir pašaukimą turi. Lauk iš miesto nevykėliai! Niekur niekam netinkantys, turbūt net piešti nemokantys, bet tinkami naudoti vietinių čiabuvių parsidavėlių sprendimams vykdyti su išpūstom sąmatom ir galimai 10% Otkatų proveržiu nuo sąmatų už miesto viešųjų erdvių niokojimą!

    Reply
  2. MIELA PALMIRA!

    Be reikalo karščiuojatės, Palmira. Nu, patinka Jums ta betono dykynė su nemasteliniu vertikaliu akcentėliu – tai ir džiaukitės. Skulptorius Arūnas pastaruoju metu daug dirba, bet su masteliu turi didelių problemų. Vien tik pjedestalinė Vydūno paminklėlio dalis ko verta. O akmenuotas grindinys su įvairiais tekstais… Gausiai, brangiai, bet pro šalį. Skulptūrėlės, kaip ir viso projektėlio, kokybė labai labai abejotina. Juokingiausia, kad tos „skvero” ir paminklėlio bėdos buvo matomos jau projekte. Ir?.. Nieko. Realizavom. Dabar turim. 23 obelis, 1 ąžuolą ir 3 magnolijas. Gražu neišpasakytai. Gaila tik, kad tai ne privati, o bendramiestinė erdvė, o pinigai (apie 440 000 eurų) – mūsų visų. Ir dar. Jei galima, Palmira, nepirškit savo meninio skonio visiems AK skaitytojams. Tarp jų yra ne tik „žurnalistų”.

    Reply
  3. Nesvarbu

    Lietuvos, o ypač provincijos valdžios problema yra ta, kad nežino ir, panašu, net žinoti nenori padėties civilizuotose šalyse. Tai štai – ten dabar kaip tik atsisakoma betono ir kalbama apie nemažas baudas už žemės palaidojimą po betonu, akmenimis, trinkelėmis. …O pas mus vis dar tęsiasi primityvus „apsitrinkeliavimo” vajus. O dėl medžių…Nuvažiuotų šitie visi kongai bent į kaimyninį Gdanską, į Olivos parką ir pasižiūrėtų, kaip ten viskas tvarkoma. Su meile seniems medžiams , parko gyvūnams etc. O čia? Pataikaujama buduliams ir jų garsiai ir primityviai subkultūrai?

    Reply
    • ezys

      Ir kiek tam parke 70 metu senumo topoliu?

    • Pritariu Nesvarbu

      Kas kitose šalyse sena atgyvena, pas mus klesti… Prancūzai 30 ha parkus skverus naujus kurs. O mes naikiname tai ką turime. Verta būtų pasimokyti iš kitų klaidų, kurie jas taiso, o ne kartoti. Galima sakyti būkime pažangesni už juos. Jie jau persivystė, todėl atsigręžia atgal į gamtą. O kaip su mūsų vertybėmis? Kokių yra daugiau: mąstančių žmonių ar Budulių Simpsonų bei tešlagalvių?

  4. Krc.

    pastaė kažkoki ubagu paminkla ir kaifuoja oi kap gražu. Korėspondentė susyk atpiškino straipsni suvaranti negiriančius ir kritikoujančius i ožio raga. KAP VISKAS IPRASTA MUSU MIESTE.. Man tai dar viens dalykas idomus yr – ar tas skulptorius Sakalauskis ant Klaipėdos vienintelis? I kam iš vadu ano ‘menas’ tokis nepakartojamas ka vien tik jis tuos balvonus ar kitas nesamones stato?

    Reply
    • Cha

      Deja tik sakalauskis ar dar ten koks cloud klounas, kuris net piešti nemoka, bet labai tinka šoblai pseudoprojektų vykdymui! Nes garbingi į tą smarvę rankų teptis neina. Todėl broko kičo trūkumas negresia!

  5. K.

    Komunistinių rašliavū žanro atgimimas – kaip tampa gera gyventi, kaip viskas modernėja. Ir juk ne valdžia verčia tokius „ура товарищи” straipsniys rašyti. Ar verčia?

    Projekras pažeidė Želdynų įstatymą, o šiuolaikiškumo jame Nulis. Autore, tark, kame konkrečiai glūdi šio prpjekto šiuolaikiškumas? Kad medžius iškirto? Kad skulptūrš įrengė? Juk negalėsite argumentuoti. Gėda dėl tokiū tekstų ir nesąmoningų rašytojų.

    Reply
    • Būtent!

      100% taip!

  6. Aleksandras

    Kas iškart krito į akis – straipsnelį puošia nuotrauka su „pasiskolintais” gretimų sklypų medžiais. Su jais „Vydūno sodas” rodosi daug žalesnis, negu yra iš tikrųjų. Ir tekste autorė prasilenkia su tiesa. Ji rašo: „tą pačią dieną, kai tik skveras buvo atidarytas, viešojoje erdvėje kaip iš gausybės rago pasipylė nepasitenkinimo ir pasipiktinimo balsai”. Man regis, atvirkščiai, spaudoje vyravo teigiami, giriantys naująją aikštę reportažai. Tiesa, „Atvira Klaipėda” įdėjo ir alternatyvią nuomonę išreiškiantį straipsnį („Kam Vydūnas nusiavė batus?”). Autorės nuomone, jo neturėjo būti? Juk naujieji karaliaus rūbai tokie gražūs!..

    Reply
    • O rupke

      Dar ir su nuotraukomis sukčiauja… Sakau, kad nuėjus į vietą vaizdas kraupus, negu nuotraukose.

  7. Aleksandras

    Kas iškart krito į akis – straipsnelį puošia nuotrauka su „pasiskolintais” gretimų sklypų medžiais. Su jais „Vydūno sodas” rodosi daug žalesnis, negu yra iš tikrųjų. Ir tekste autorė prasilenkia su tiesa. Ji rašo: „tą pačią dieną, kai tik skveras buvo atidarytas, viešojoje erdvėje kaip iš gausybės rago pasipylė nepasitenkinimo ir pasipiktinimo balsai”. Man regis, atvirkščiai, spaudoje vyravo teigiami, giriantys naująją aikštę reportažai. Tiesa, „Atvira Klaipėda” įdėjo ir alternatyvią nuomonę išreiškiantį straipsnį („Kam Vydūnas nusiavė batus?”). Autorės nuomone, jo neturėjo būti? Turbūt, juk naujieji karaliaus rūbai tokie gražūs!..

    Reply
  8. Bambekliai mokesčių nemoka?

    Na, nemanau, kad Palmira galėtų puldinėti turinčius kitokią nuomonę apie trinkeles. Ir tie, jos teigimu, sovietiniai, nors turėtų būti tarybiniai medžiai nebuvo sodinami bet kaip. Be to, tai ir bambeklių mokamais mokesčiais medžiai buvo pakeisti trinkelėmis ir keliomis nušiurusiomis, bet madingomis žolėmis. Sukišti į trinkeles 700 tūkst . Eurų – ne bambeklių nosiai. Čia gi ne Palmira ar meras iš savo kišenės ištraukė, čia iš mūsų visų mokesčių mokėjo. Tai ar tinka, ar keturių dešimčių suaugusių medžių pakeitimas kažkokiais mutantais, kurių perpus mažiau – galime ir mes pasvarstyti. O dėl pinigų ir estetikos- galime su Palmira susilažinti, pakviesti apželdinimo specialistą ir paskaičiuoti, kiek šitas “sodas” realiai vertas tiek pinigų, tiek augalų prasme!

    Reply
  9. artiomas

    patyčios yra Palmiros mėgiamas stilius. Pagal patyčių meistre Palmirą, jei medžio šaknys iškilnojo trinkeles, tai medį nupjauti. Kodėl tuos, kurie aiškina, kad tvarkydami šaligatvius, pakelkite trinkeles virš šaknų, išvadina bambekliais. Kiek dar gali Palmira demonstruoti nemeilę miestui ir miestiečiams? Kodėl sau leidžia nebambekliai – „veiklūs, kuriantys, darbštūs ir talentingi” toliau aiškinti absurdą dėl žaliojo miesto rūbo?

    Reply
  10. C7

    O aš Palmirai pritariu.
    Senas namas – šiukštu negriauk, juk vokiškas, paveldosauginis, gal pats Hitleris ten į tualetą ėjo. Senas medis – šiukštu nesugalvok nukirsti, nevarbu, kad sovietinis, juk žalias – jėzus marija, jau Šimkaus gatvę iškirto, bedieviai.
    Namą statyt nori – gi šešėlis aplinkiniams – ! Gyvenamą namą – taigi ir taip nėra kur mašinos statyti, komercines patalpas – ir taip tų maximų per daug pristatyta, skverą įrengnėji – tai kodėl parkingo po žeme nepadaro?!

    Fantastiškas miestas jauniems, veikliems, iniciatyviems žmonėms!

    Reply
    • Anonimas

      Fantastiškas miestas mankurtams. Bolševikų anūkai viską griauti, viską išniekinti. Talentinguoliai šiukšles išmokite rūšiuoti ir į konteinerius įmesti, o ne šalia konteinerio sumesti. O straipsnis pilnas „Tarybinės Klaipėdos” dvasios.

    • BNS

      Bambukams nubukintiems! O ne jauniems žmonėms. Jauni žmonės emigruoja į rajoną arba iš Lietuvos, nes tik bukių bukiams gali patikti uostyti dulkes ir smarvę, o dar medžius naikina!

  11. Robertas

    Labai teisingas straipsnis. Padirbtus 30 metų statybos vadovų dar neteko matyti medžių be šaknų.O bambekliai, komentatoriai,, apačioje,, geras pvz. visiško nukvailejimo… Laisvės vėjas, matyt išpūtė paskutines smegenelių dulkes….

    Reply
    • Statybininkui

      Statybininkas yra tik vykdytojas, jis kurti nesugeba, todėl ir statybininkas! Šalmas, plyta ir betonas dirba visas net raudonas! Kas jam medžiai kas tas oras? Žino vieną jis dalyką, kad medžiai turi šaknis!!! Iki statybininko niekas to nežinojo! Štai kokį proto bokštą statybininką turime! Ir straipsnių analitikas dar! ???

    • Robertas

      Prašom ,, didieji kūrėjai ir mąstytojai ,, pateikti nors kokią supuvusią minty ,kaip įrengti kietos dangos paviršių ir ,kad medžių šaknys jų neiškilnotų. Jūsų laukia iškilminga Nobelio premijos įteikimo ceremonija. Kad kitus žemint ir nusišnekėt mokat įrodinėti jau nereikia – matosi . Kiek suprantu, mano inž. konstruktoriaus kvalifikacija šioje diskusijoje aiškiai nepakankama.

  12. Jurga

    Jei žmonėms nepatinka, ir dar daugumai, tai, kas tai?-Visi klystantys?Nesuprantantys? Neišlavinti? Jei patinka,tik saujelei ir tie patys prisidėję ir turėję naudos iš šio projekto (kas garbės, kas materialios)- tai kas tie? – ekspertai, visažiniai? Kaip ir projektas , taip ir autorė atitolusi nuo miesto laukiančių iššūkių dėl ekologinės situacijos, klimato kaitos , ir žmonių norų gyventi darnioje, gyvoje, švarioje erdvėje supratimo. Deje.

    Reply
    • Donatas

      O jūs darėte apklausą, kad teigiate, jog daugumai nepatinka. Mano daugumai pažistamų netgi labai patinka. Tad atsargiau su tokiais apibendrinimais

    • Miela Jurga

      Gabūs talentingi į tokį mėšlą rankų netepa… O politikai bijo kritikuoti ar ką nors prieš pasakyti, nes tokiu atveju neteks kėdės ir tada, jiems karjeros pabaiga… Viskas gi bendrame kontekste…
      Autorė galbūt net mieste negyvena, jeigu kur nors užmiestyje, tai jai vienodai kad mieste dulkės ir smarvė. Kas ką paprašys tą ir parašys…

    • Donatėliui

      Žinoma kad Buduliams budulizmo epochoje patinka! O kaipgi! jeigu budulių dar kasmet ir daugėja, protingiems lieka trauktis ir emigruoti ten, kur didesnė dalis yra protingos ir brandžios visuomenės su tikrosiomis vertybėmis, bei aukštesniu supratimo lygiu, ir būtent mažiau Simpsonų bei tešlagalvių☝️?

  13. Neringa

    Gerb. Palmira Mart, neturėtumėte tiek nervuotis, juk esate žurnalistė, freelancerė, tinklaraštininkė, ir žinote, kad kaip ir Jūs, taip ir visi kiti laisvi piliečiai turi teisę į nuomonę!!! Giriate ir liaupsinate tai, apie ką galimai stingate kompetencijos, kad taip vienareikšmiškai teigti! Ar tikrai, kyla klausimas, žinote šio „projekto” subtilybes nuo iki? Verčiau brūkštelkite kompetetingas, pagrindžiančias savo įžvalgas apie profesionalumą, originalumą, harmoniją, nes šiuo savo straipaneliu pati bambate. Odė odei nelygu, deja…

    Reply
    • Cha

      Galimai Kongas paprašė brūkštelti… 😀

  14. Pilietinė visuomenė

    Nu gražiai pilietinė visuomenė išvadinta! Tai gal straipsnio autorei tiks šis pavadinimas? Jeigu dar po visko drįsta bambėti. Gėda.
    Gal tegul įvardija tuos bambeklius? Ar nedrąsu, kad į etikos komisiją ar dar kur nepasiskųstu 😀

    Reply
    • Nieko tokio

      Sušvelnino pavadinimą, anksčiau drąsiai pasisakantys žmonės, visuomenininkai kovotojai su blogiu buvo vadinami berods „darmajedai”, bet po kreipimosi į žmogaus teises, ar į vietos administraciją, berods, turėjo atsiprašyti.
      Tokie straipsniai, kaip matyti, labai skatina demokratiją ir pilietiškumo ugdymą, tiesiog tęskite, o jeigu rimtai, vistiek nepavyks, visuomenė nebėra tokia naivi.

  15. Miestietė

    Nusirašė. Žmonės ne kvaili, supranta kas yra kas. Medžių šaknys iškilnojo plyteles, todėl juos reikia nupjauti… Ar reikia dar kvailesnio kvailio įrodymo??? Čia jau paskutinioji… Jeigu dar drįsta tokį straipsnį rašyti po visko? Lindėtų geriau kur po pernykščiais lapais iš gėdos kai tiek prisidirbo. Projekto nemoka be medžių nupjovimo padaryti? Tai kur jų smegenai yra? Galvoje ar subi….je?…

    Reply
    • Robertas

      Nu, nu papasakok…. Iš kart min. Nobelio premija, be konkurencijos….

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Spyglys

Šampanas Vydūnui labai patiko*

Vydūnas (Wilhelm Storost) tik praėjusią savaitę suprato, kaip gera būti Mėmelyje įamžintam: jaunos panelės jam prieš akis įrengė šampano bariuką! ...
2023-05-22
Skaityti daugiau

Regionas

Vyks atsiminimų vakaras apie Vydūną ir Kazį Budginą

Balandžio 20-ąją, ketvirtadienį, 18 val., Ievos Simonaitytės vasarnamio verandoje svečiuosis visuomenininkas, Mažosios Lietuvos istorijos puoselėtojas Saulius Sodonis iš Žemaičių Naumiesčio ...
2023-04-15
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This