Nejautrus meras brangiai kainuoja

Politikų tribūna

Nina Puteikienė, Klaipėdos miesto tarybos narė
2019-10-29

Komentarų: 14

Klaipėda yra toks liberalus miestas, kuriame valdžia yra itin centralizuota, nutolusi nuo žmogaus ir daug tam žmogui kainuojanti.

Neseniai išsiaiškinau, kad dalį notaro paslaugų nemokamai žmogus gali gauti bet kuriame Lietuvos mieste ar gyvenamojoje vietovėje, kur yra seniūnijos, o Klaipėdoje – negali. Nes nėra seniūnijų.

Jeigu Vytautas Grubliauskas būtų jautrus meras, jis pirmiau sudarytų galimybę gauti tas paslaugas, ypač socialiai jautrioms grupėms, o tik vėliau jau aiškintųsi, kaip čia galima išsisukti. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą seniūnas neatlygintinai atlieka gyventojams notarinius veiksmus ir neatlygintinai tvirtina seniūnijos aptarnaujamos teritorijos gyventojų oficialiesiems testamentams prilyginamus testamentus. Seniūnas atlikti notarinius veiksmus, reikalui esant, gali net ne seniūnijoje, o pas gyventoją.

Kol šito nežinojau, labai stebino Klaipėdos gydymo įstaigose, siunčiančiose paciento dokumentus į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą, iš paciento reikalaujama notaro patvirtinta asmens dokumento kopija. Niekaip negalėjau suprasti, kaip žmogus, gaunantis tik 245 Eur, dar gali būti siunčiamas pas notarus.

Paskambinau į savivaldybės Socialinės paramos skyrių, klausdama, kur siunčia savo klientus tvirtinti dokumentų. Atsakė – pas notarą… Liūdna, kai tokio skyriaus darbuotojai stokoja teisinių kompetencijų ir neieško būdų, kaip taupyti ir taip menkas savo klientų pajamas…

Paskambinau savivaldybės teisininkui. Tas sako – jokios problemos, kreipiasi koks pora žmonių per metus. Ir aš tada kreipiausi – patvirtino man asmens dokumento kopiją.

Bet kartu parašiau ir reikalavimą – tiek merui Grubliauskui, tiek Vyriausybės atstovei apskrityje Daivai Kerekeš: „Prašau įpareigoti Klaipėdos miesto savivaldybės administraciją parengti sprendimą dėl neatlygintinų notarinių veiksmų atlikimo funkcijos priskyrimo savivaldybės administracijai. Tokios įstatyme numatytos funkcijos neįgyvendinimas ypač pažeidžia socialiai jautrių grupių teises ir interesus. Sprendimo rengimo laikotarpiu prašau informuoti Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinės paramos skyrių, Klaipėdos miesto savivaldybės socialines ir gydymo bei ambulatorinės pagalbos teikimo įstaigas apie neatlygintinų notarinių veiksmų atlikimo galimybę Klaipėdos miesto savivaldybėje. Tokios įstatyme numatytos funkcijos neįgyvendinimas ypač pažeidžia socialiai jautrių grupių teises ir interesus. Pvz., gydymo įstaigai teikiant asmens dokumentus Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybai, reikalaujama, kad asmens dokumentai būtų patvirtinti notariškai. Šie asmenys, disponuojantys minimaliomis lėšomis, yra priversti papildomai mokėti už brangias notarų paslaugas.”

Deja, po mano raštų jau neįmanoma prašyti notarinių veiksmų ir pas savivaldybės administracijos direktorių. Jis kreipėsi išaiškinimo į Vidaus reikalų ministeriją.

Esu įsitikinusi, kad visų Lietuvos piliečių teisės turi būti lygios, net ir tuo atveju, jeigu jie gyvena Klaipėdoje.

Antra, šis pavyzdys akivaizdžiai įrodo, kad Klaipėdoje būtinai turi būti įsteigtos seniūnijos. Ir trečia, jeigu Grubliauskas būtų jautrus meras, jis pirmiau sudarytų galimybę gauti tas paslaugas, ypač socialiai jautrioms grupėms, o tik vėliau jau aiškintųsi, kaip čia galima išsisukti.

14 Comments

  1. Eliana

    Yra zinoma,kad vienoje is uzsienio saliu bankai patvirtina dokumentu teisetuma t.y. atlieka notaro paslauga.Gal savivaldybe galetu pasidometi siuo klausimu musu bankuose.Jug savivaldybiu pareiga ir yra rupintis miesto pilieciais. O Puteikienei reikia padekoti uz rupesti.Bet kokia iniciatyva zmoniu labui yra pagirtina.

    Reply
  2. Katoliui,

    Puteikienė užsiima pigiu populizmu ir bet kokia kaina siekia valdžios savo asmeninėms ambicijos tenkinti. Pažiūrėkite okio žemiausio lygio intrigos! Į valdžią eina su belekuom, kad tik ten patekti. Jiems nusispjauti ant žmonių tik nori valdžios. Jei būtų Puteikių valia viską užkoncervuotų ir mieste apskritai niekas nevyktų. Tai košmaras Klaipėdai. Pliurpalogija, laiko marinavimas, bandymas kitų nelaimėmis sau pelnyti populiarumo taškus ir iš principo tai nieko nedarymas ir rėkimas iš visos gerklės. Aš nesu V. Grubliausko šalininkas, bet kaip ši ponia asmeniškai įžeidinėja, elgiasi visisiškai familiariai, lenda ten kur tikrai nėra jos reikalas – man netelpa į jokius rėmus. Lenda į visus rinkimus. Apsimeta, kad išmano visas sritis…. na taip nebūna gyvenime!

    Reply
  3. Daiva

    Besirūpinantis tik savo gerove meras.Nustekens Klaipėda ir tiek.Būtu suvokus trauktusi jau pats PAGALIAU!

    Reply
    • Anonimas

      Drakonas žuvo – šlovė drakonui ? Puteikienė būtų savanaudiškiausia ir blogiausia merė miesto istorijoje. Gerai, kad taip niekada nebus, nes tektų palikti miestą daugeliui žmonių.

  4. Pastaba

    N. Puteikienė eilinį kartą perlenkė lazdą. Kaip pavargom visi nuo šio žmogaus.

    Reply
    • Karolis

      „Pastabos” ” anonimai” o jus nepagalvojote, kad perlenkėte lazdą vaizduodami ” tiesos” gynėjus. Kažkodėl jūsų balsų negirdėti, kad miesto centrinėje aikštėje ruošiami garažai tų, kurie nori poniškai keliauti į teatrą, o gal Europoje taip daroma, ar kaip visada norima parodyti savo „protą”. Kad mieste ruošiami kirsti medžius, kurių tikrai nesodino, Kad mieste net nėra kur atsisėsti, jeigu pavargai. Stotelių suolai skirti važiuojantiems. Kad mieste beveik neliko fontanų, nebent akims paganyti stiklinukai . Kad mieste nėra jokio ryšio tarp savivaldybės ir visuomenės. Taigi Puteikienė nors kaž kiek bando suardyti vyrančią ramybę savivaldybėje : kaip sugalvosime, taip ir bus.

  5. x

    is seniunijų mažai naudos o islaikymas kosmosas….seniuniju funkcijos dubliuojasi, labai mažai galių….zodziu pinigai i balą….. pasiūlymas kurti seniunijas dėl notariniu patvirtinimu visiska pieva

    Reply
    • Karolis

      Teisingai, kai norima centralizuoti valdymą, seniūnai nereikalingi. Juos pakeičia vienas langelis. Tai gal savivaldybė paskelbs statistiką, kiek gi kreipėsi miesto gyventojų į „vieną langelį” ir kiek jų buvo teigiamų? Jeigu miesto parduotuvės pasektų savivaldybės pavyzdžiu, tada žmonės tikrai ant savo kailio pajustu centralizaciją.

  6. Merė

    Ninachka taip nori būti, mere, kad svajoja, sapnuoja ir kaip visada perliankia lazdą.

    Reply
  7. Andrius

    Puteikienės pilstymas iš tuščio į kiaurą ir taip pasaka be galo. Iš kur tiek pagiežos pas žmogų ir kompleksų?

    Reply
  8. artiomas

    Būtinai parašysiu prašymą, nes teisės aktai teigia, jog Seniūnams yra priskirtas notarinių veiksmų (testamentų, įgaliojimų tvirtinimo, dokumentų nuorašų ir jų įrašų, parašų tikrumo liudijimo) atlikimas.

    Reply
  9. Alfonsas

    Seniūnijos kainuos brangiau;ar liks lėšų kitiems dalykams? Sutinku ir šlykščiuosiu nejautrumu,aptarnaujant rinkėjus.

    Reply
  10. Nesvarbu

    Šitas meras išties nėra jautrus. Liūdna buvo, kai Palangoje stebėjau, kiek nemokamų vaišių, švenčių pagyvenusių žmonių dienos proga buvo siūloma, pavyzdžiui,Palangoje ar kitur. Merai spaudoje sveikino pagyvenusius žmones. Tuo tarpu Klaipėdoje – tyla. Ir iš mero nei žodžio. Neturėjo laiko? Užtat viešiems komentarams apie tuštutės užpakaliuką laiko surado. Apgailėtina!

    Reply
  11. Stanislava

    Melnragėj buvo seniūnija,bet savivaldybė panaikino,nes brangiai kainavo.O mums buvo patogu?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This