Plaukiant milijonams kapeikinėjasi dėl tūkstančių

Politika, Svarbu

Kai kuriems Klaipėdos savivaldybės suplanuotiems projektams brangstant kartais, o pinigine išraiška ir milijonais, Savivaldybės tarybos veiklos reglamento komisiją sudarantys politikai ilgiausiai diskutavo ir galiausiai nesugebėjo priimti sprendimo dėl to, kad miesto Tarybos nariams būtų apmokamas ir laikas, sugaištas ruošiantis posėdžiams.

Net ir patvirtinus dosniausią siūlymą bei tokia galimybe maksimaliai pasinaudojus visiems politikams, tai miesto biudžetui per metus papildomai galėtų atsieiti apie 54 tūkst. eurų.

Jei politikai pritartų 60 valandų limitui, skaičiuojant pagal dabartinį įkainį vienas Tarybos narys galėtų tikėtis maksimalaus 481,8 Eur atlyginimo neatskaičius mokesčių.Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaip yra dabar?

Pagal dabar galiojantį Klaipėdos miesto tarybos veiklos reglamentą jos nariams (išskyrus merą ir mero pavaduotojus, kurie ir taip gauna algas) gali būti mokamas vidutinio šalies valandinio dydžio užmokesčio atlyginimas, bet ne už daugiau nei 40 valandų, praleistų Tarybos, jos komitetų, Kolegijos, Tarybos sudarytų nuolatinių ir laikinųjų komisijų, tarybų bei darbo grupių posėdžiuose ir tarnybinėse komandiruotėse. Dabar toks valandinis atlyginimas sudaro 8,03 Eur neatskaičius mokesčių, tad jei ir posėdžiautų visas 40 valandų, politikas gali daugiausiai gauti 321,2 Eur neatskaičius mokesčių.

Taip pat Tarybos narys kas mėnesį gali gauti 300 Eur kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos išlaidoms, bet už jų panaudojimą kas ketvirtį turi atsiskaityti.

Viešą diskusiją šiuo klausimu pradėjęs valdančiosios daugumos narys Audrius Petrošius buvo pateikęs pavyzdį, kad vieną mėnesį jo atlyginimas sudarė 53,44, kitą – 23,66 Eur.

„Mūsų mieste susiklosčiusi praktika dirbti ir vaizduoti, kad esame geradariai stebukladariai ir dirbame Jums beveik nemokamai. Kam naudinga tokia situacija? Į šį klausimą turėtume atsakyti sau patys, bet tikrai ne jauniems žmonėms, kurių ateinant į politiką taip laukiame. <…> Nelabai įsivaizduoju, kodėl turėtume pritraukti jaunus, perspektyvius žmones dalyvauti politikoje esant tokiai situacijai. Jaunas žmogus įprastai asocijuojasi su šeimos kūrimu, savarankiško gyvenimo pradžia, tai atsidūrus kryžkelėje tarp beveik neapmokamo politiko darbo ir darbo, skirto išlaikyti šeimai ir pragyventi, veikiausiai akivaizdu, kuriam pasirinkimui bus suteiktas prioritetas. Kam patogu? Galimai tiems, kuriuos tenkina esama situacija – kam gi ta konkurencija? Savo gyvenime vadovaujuosi posakiu, kad nieko nemokamo nebūna. Ypač, kai norime kažko atsidavusio ir kokybiško”, – rašė politikas.

Prireikė pertraukos

A. Petrošius pateikė siūlymą minėtajai komisijai, kurios narys ir patys yra, kad ji pritartų siūlymui ir teiktų Tarybai svarstyti tvarkos pakeitimą, pagal kurį būtų apmokama iki 60 valandų darbo ruošiantis komitetų, Tarybos, komisijų posėdžiams ar susitikinėjant su rinkėjais. Toks darbo laikas būtų deklaruojamas savarankiškai, pagal nustatytą formą.

Tuo metu jo kolegė Judita Simonavičiūtė irgi pasiūlė, kad pasiruošimas kiekvienam posėdžiui būtų apmokamas, tačiau ne daugiau nei 4 val. vienam posėdžiui.

Po diskusijų Reglamento komisijos posėdyje pirmiausia buvo atmestas siūlymas, kad turi būti apmokamas ir laikas, praleidžiamas susitikimuose su rinkėjais.

„Pavyzdžiui, Kauno gatvės eismo pertvarkymo reikalus aš sprendžiau apie 10 valandų”, – tokį siūlymą argumentavo A. Petrošius, tačiau be jo paties už tokį pakeitimą dar pasisakė tik komisijai priklausanti liberalė Alina Velykienė. Prieš balsavo konservatorius Rimantas Didžiokas, J. Simonavičiūtė ir Tarybos sekretorius Modestas Vitkus.

Vėliau jau kilo diskusija, koks turi būti maksimalus apmokamas laikas – 40 ar 60 valandų per mėnesį, kaip siūlė A. Petrošius. Iškilus tokiai dilemai, R. Didžiokas paprašė padaryti pertrauką iki kito posėdžio, nes esą reikia pasitarti su frakcija.

Jei politikai pritartų 60 valandų limitui, skaičiuojant pagal dabartinį įkainį ir darant prielaidą, kad visas tas valandas išnaudos visi 28 miesto Tarybos nariai (atmetus algas gaunančius merą ir vicemerus), miesto biudžetui tai per metus papildomai atsietų 54 tūkst. eurų, o vienas Tarybos narys galėtų tikėtis maksimalaus 481,8 Eur atlyginimo neatskaičius mokesčių.

8 Comments

  1. Liudvika

    Kažkodėl niekas neskaičiuoja kiek visuomenininkas sugaišta laiko nagrinėdamas įstatymus, rašydamas raštus, dalyvaudamas posėdžiuose. Tiesa atlyginimas yra – nuovargis, laikas atimtas iš šeimos ir rinktųjų abejingumas. Padidinus atlyginimus, suaktyvės grūstis alkūnėmis prieš rinkimus.

    Reply
  2. Atiduokit kapeikas mokykloms ir darželiams

    Tuos pinigus galima darželiams ir mokykloms skirti. Interaktyvioms lentoms, priemonėms. Nereikėtų tėvų melžti. O jei kas dėl pinigų į tarybą atėjo – nevarkit.
    Ir ne apie didelį ar maža atlyginimą kalba. Tai principo reikalas.

    Reply
  3. Jonas

    Jie visi, prieš rinkimus, labai norėjo dirbti miestiečių labui ir nei vienas nereikalavo atlyginimo , tai tegul ir dirba iš idėjos ir meilės miestui -VELTUI .
    Pasibaigus jų kadencijai,jeigu miestas gyvena geriau(SOC.rupyba ir kt.) , švariau , gražiau, miestiečiams pritarus, išmokėti PREMIJAS ar ISEITINES

    Reply
  4. Alina Andronova

    Tarybos nariai turėtų gauti atlyginimą mažiausiai 800 eur atskaičius mokesčius. Žinoma, numačius mechanizmus, kurie įpareigotų atsiskaityti ir pateikti darbo vaisius. Tik tuomet jie pradės skaityti už ką rankas kelia ir apskritai dirbti tai ką ir privalo – rūpintis visuomenės gerove. Kuo daugiau mokėsime, tuo daugiau galėsime reikalauti.

    Reply
    • Kazin

      Sutinku. Didindami jiems atlyginimus galime reikalauti daugiau egzotikos, naujų SPA, lėktuvo reiso Klaipėdos uostas-Briuselis – tiesaioginio, kasdien ir darbo valandų laiku. Visi bus patenkinti, už tuos naujai ateinančius projektus iš ES atsiskaitysime darželinukais….

  5. Simona

    Kas čia vis dar kapeikinėjasi- Atvira Klaipėda ar Petrošius? Kam čia tai dar rūpi ? Iš nieko galima padaryti problemą , jei nori.

    Reply
  6. Tomas

    Šlykštu ir tiek, ne reikalus sprendžia bet draskosi dėl centų…

    Reply
  7. Apie puošybą

    Pastaba. Ar įtraukėte Trybos narių puošybos sąnaudas? Jų nagų karpymas ir naujų priklijavimas, blakstienų paraitymas, grimo 7 sluoksniai, gintariniai dantys, veido spalvos atgaivinimas po audringo pasiruošimo posėdžiui nakčia su draugelių kompanija ir repetuojant naujos dūdos dizainą su patvorės aktyvistais… o kur dar nelaimingi nukritimai ir mėlynių poliravimas su drele… o kur dar oficialios žmonos pudra ant kvarbatkų – kad nesmirdėtų vintažiniai raukiniai… Neįraukta į sąrašą tu išlaidų? Puošybą apmoka miestiečiai? O gydymas nuo nalkoholizmo – ką? Už dyka? O vaikų brokuotų išleidimas į privačias mokyklas – irgi iš tų pačių išteklių? Jo. Buhalteriai geri – didelis deficitas…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos konservatorių spindesys ir skurdas*

Mūsų miestelio konservatorių spindesys, tiesą sakant, yra apgailėtinas, – sako garsus politologijos profesorius Spyglys. Nes dauguma neva opozicinės Tėvynės sąjungos ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This