Tarša chromu: gyventojams – dar vienas klaustukas

Miestas, Svarbu

Vitės kvartalo gyventojų užaugintose daržovėse ir vaisiuose rasta chromo, tačiau neaišku, ar tai yra tarša. Todėl bus atliekami papildomi tyrimai. Taip konstatavo Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža.

Renaldo Kulikausko nuotr.

Gyventojai patys prašė specialistų ištirti jų auginamus vaisius ir daržoves, nes išsigando žinios apie chromu užterštą dirvožemį.

Specialistai paėmė tik penkis mėginius, nors pageidaujančiųjų buvo ir daugiau. Tirta chromo koncentracija bulvėse, cukinijose, moliūguose, obuoliuose ir vynuogėse. Visas šias gėrybes žmonės užsiaugino prie savo namų, esančių Vitės kvartale.

Tyrimus atliko Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas.

„Vaisių ir daržovių mėginiuose chromo yra nustatyta. Jo koncentracija siekia nuo 0,11 iki 0,32 miligramų kilograme. Tačiau leistinas chromo kiekis vaisiuose ir daržovėse jokiuose teisės aktuose nėra reglamentuotas, todėl negalime pasakyti, ar tai yra tarša“, – teigė A. Bauža.

Jis aiškino, jog buvo atliktas ir palyginamasis tyrimas – ieškota informacijos, kokie yra leistini chromo kiekiai vaisiuose ir daržovėse kitose ES valstybėse. Tačiau tikslios informacijos neaptikta.

Todėl nuspręsta paimti vaisių ir daržovių mėginius iš Klaipėdos rajono.

„Tie mėginiai jau paimti. Pasirinkome gyvenvietes, esančias arčiau miesto. Kai mėginiai bus ištirti, tada rezultatus galėsime palyginti su gautaisiais iš Vitės kvartalo. Ir taps aišku, ar chromo koncentracija yra per didelė, ar normali“, – dėstė A. Bauža.

Paklaustas, kaip elgtis žmonėms, ar jie gali valgyti pačių užsiaugintas daržoves ir vaisius, viršininkas samprotavo, jog „turbūt galima“. „Iš tų rezultatų, kuriuos turime dabar, sakyčiau, kad Vitės kvartalo žmonėms valgyti savo vaisius ir daržoves yra saugu. Augalai nepasisavina to chromo, kuris yra dirvožemyje. Ir tas chromas, kuris nustatytas vaisiuose ir daržovėse, nėra nuodingas, jis tas, kurio įprastai yra maisto produktuose. Todėl manau, kad žmonės gali valgyti savo gėrybes. Žmonių tikrai nereikia gąsdinti“, – aiškino A. Bauža.

Klaipėdos savivaldybė lapkričio 6 dieną pranešė, kad Vitės gyvenamuosiuose rajonuose chromo koncentracija dirvožemyje leistinas ribines vertes viršijo 12 kartų. Žmonėms buvo rekomenduojama neišeiti į lauką be kaukės, neatverti langų, nevalgyti šiame rajone užaugintų vaisių ir daržovių. Skubiai sušauktame Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje nutarta atlikti papildomus tyrimus. Specialistai tyrė dirvožemį ugdymo įstaigų teritorijose ir smėlio dėžes. Nacionalinės laboratorijos specialistai nustatė, kad Vitės progimnazijos stadione ir dviejų darželių dirvožemio paviršiuose bei 10 cm gylyje chromo koncentracija nesiekia net viršutinės normos ribos.

Šiuo metu atliekamas ir trečias tyrimas – dirvožemio mėginius iš skirtingų gylių paėmė geologai. Tikimasi, jog trečioji išvada bus pati nešališkiausia.

3 Comments

  1. Vytas

    Neaišku, negali pasakyti, turbūt galima…Man tai neaišku kaip šis žmogus darbą gavo…Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža nežino ar paminėtas chromo kiekis yra tarša. Pasirodo trūksta duomenų ir reikalingas palyginamasis tyrimas. Ar Klaipėdos miesto ar rajono vaisių ir daržovių tyrimai neturėtų būti atliekami periodiškai, ko reikalauja ES įstatymai? https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/cs_contaminants_factsheet_en.pdf
    Pusė valandos paieškos internete man davė tokius rezultatus.
    Referencinis Chromo vartojimo kiekis per parą (suagusiems asmenims) – 40 mikrogramų. Išeina, kad suvalgius 1 kg ištirtų vaisių ar daržovių, chromo suvartojama nuo 110 iki 320 mikrogramų. Tačiau maisto ir veterinarijos tarnybos viršinikas nieko nežino ir nieko pasakyti negali. Ar pats jis valgytų tuos vaisius ir daržoves?
    Google:
    EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 1169/2011
    Scientific Opinion on Dietary Reference Values for chromium
    Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of chromium in food and drinking water

    Reply
  2. Vytas

    Gal galite patikslinti, aptikti 0,11 – 0,32 mikrogramai ar miligramai viename kilograme?

    Reply
    • Autore

      Miligramai. Aciu uz pastaba!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Kariuomenė padeda šalinti naftos teršalus Baltijos jūroje

Trečiadienį Lietuvos kariuomenė gavo pranešimą iš akcinės bendrovės „Orlen Lietuva“, kad prie Būtingės naftos terminalo plūduro, baigiant tanklaivio krovą nutrūko ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This